Vad krävs för att personal ska trivas, göra ett bra jobb och vilja vara kvar? Friskfaktorer är tillstånd som gör att vi mår bra och presterar på arbetet.
Här är åtta friskfaktorer som forskning visar behöver vara på plats i en organisation, för att hålla en låg sjukfrånvaro:
Använder ni friskfaktorer aktivt, systematiskt och långsiktigt har ni stor chans att skapa en god arbetsmiljö och låg sjukfrånvaro. Medan det traditionella arbetsmiljöarbetet ofta har fokus på att förebygga risker går arbetet med friskfaktorer steget längre. Det handlar om att främja sådant som är viktigt för att en arbetsplats ska fungera bra i längden. När arbetet organiseras på ett sätt som stärker friskfaktorer så mår medarbetare bra, utvecklas och kan göra ett bra jobb. Det bäddar för goda resultat och för att fler vill jobba på arbetsplatsen.
Att jobba med friskfaktorer blir ett sätt att möta utmaningarna inom kommun- och regionsektorn, bland annat vad gäller att hitta tillräckligt många medarbetare. Därför satsar nu både fack och arbetsgivarorganisationer på att öka kunskaperna om friskfaktorer.
Alla i organisationen behöver agera utifrån en samsyn om att vilja vara en frisk och attraktiv arbetsplats. Vad fungerar redan bra hos er och vad behöver ni stärka upp? I Friskfaktorstarten finns stöd för att göra en inventering och konkreta exempel på beteenden kopplat till varje friskfaktor. Att arbeta med friskfaktorerna i samverkan är viktigt för att lyckas.