Chefens stöd är avgörande för att människor med psykisk ohälsa ska kunna arbeta. Samtidigt behöver chefer kunskap och hjälp från andra aktörer för att lyckas med det. Forskaren Annika Lexén har utvecklat ett stödpaket för chefer.
– Vi vill öka kunskapen om psykisk ohälsa så att personer med psykisk ohälsa kan jobba, säger Annika Lexén, forskare vid Institutionen för hälsovetenskaper vid Lunds universitet.
Idag är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning och den har ökat med 80 procent mellan 2010 och 2016.
Därför behöver man hitta strategier så att både chefer och rehabiliteringspersonal känner sig tryggare med att stötta personer med psykisk ohälsa, menar Annika Lexén.
– Dels behöver man kunna komma tillbaka lättare när man blivit sjukskriven, dels behöver vi stötta dem som står utanför arbetsmarknaden, så att de kan börja arbeta, säger hon.
Riktat stöd om psykisk ohälsa
Stödpaketet SEAM, Support to Employers from rehabilitation Actors about Mental health, består av tre delar.
- En tre-dagarsutbildning för handläggare och övriga rehabiliteringsaktörer. Den handlar om de vanligaste psykiska sjukdomarna och strategier för hur man kan bemöta människor som drabbas.
- Ett riktat stöd till chefer med förhållningssätt, kommunikationsprinciper och strategier.
- En hemsida med riktad information till chefer. Här får chefer veta hur de kan förebygga psykisk ohälsa, och hur de kan hjälpa medarbetare som drabbats.
Se individen bakom diagnosen
Förutom ökad kunskap hoppas forskarna att SEAM ska öka rehabiliteringsaktörers och chefers villighet att hjälpa en person med erfarenhet av psykisk ohälsa. De hoppas också att den ska minska stigmatiseringen och medikaliseringen som är förknippad med psykisk ohälsa.
– Arbetsförmågan är mer beroende av arbetsmiljön och vilket stöd som personen får, än av diagnoser, säger Annika Lexén.
Cheferna känner sig ensamma
Annika Lexén och hennes kollegor följde ett antal personer med livslång psykisk ohälsa, för att ta reda på hur det gick när de började jobba. De såg hur svårt det är för den enskilda individen att komma tillbaka utan chefens stöd.
Forskarna gjorde djupintervjuer med chefer och rehabiliteringspersonal. Det visade sig att många av dem saknar kunskap, inte minst om personer med livslånga psykiska besvär.
Cheferna är osäkra på hur de ska hantera och förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Och de är oroliga för hur den ska påverka arbetsförmågan. De känner sig lämnade ensamma att samordna den anställdas rehabilitering. De tycker inte heller att de får tillräckligt stöd från myndigheter och rehabiliteringsaktörer.
Ofta enkelt att anpassa
Det finns många fördomar om psykisk ohälsa, menar Annika Lexén.
– 20 procent av de vi testade stödpaketet på trodde inte att personer med psykisk ohälsa ville ha ett arbete, säger hon.
Ofta saknar cheferna tilltro till arbetsförmågan hos de här personerna.
– Men att anpassa för någon med psykisk ohälsa är oftast enklare och billigare än att anpassa arbetet efter någon som har en somatisk sjukdom.
Det kan handla om enkla saker som flexibla raster, att skriva ner vad man ska göra under dagen, att kunna stänga dörren om sig för att få lugn och ro.
Se till vad personen kan
Annika Lexén berättar om en kille med schizofreni. Han hade svårt att sitta med ryggen åt dörren när han programmerade, eftersom han då inte kunde se vilka som kom in i rummet. När han fick sitta med ryggen mot väggen var problemet löst.
– Det gäller att se till vad personen kan och hitta ett jobb som matchar personens förmågor. Då behöver det som är en funktionsnedsättning på grund av den psykiska ohälsan inte vara ett problem över huvud taget.
Kunskapen ökade med SEAM
Så här långt har SEAM fungerat väl. I en studie har Annika Lexén följt 94 rehabiliteringsaktörer som har gått utbildningen för att kunna ge ett bra stöd till chefer.
Resultaten visar att rehabiliteringsaktörernas kunskap ökade och att de blev mer positivt inställda till att stötta personer med psykisk ohälsa och ge chefer ett adekvat stöd. Rehabiliteringsaktörerna kände sig dessutom tryggare i mötet med drabbade personer och chefer.
– Det är lovande resultat, säger Annika Lexén.
När forskningsdelen är klar ska forskarlaget ta ställning till hur utbildningen ska spridas och vilka ytterligare studier som eventuellt behöver göras för att SEAM ska bli evidensbaserad.
Läs också: Vad är psykisk ohälsa?