Smartare badrum kan förbättra arbetsmiljön

28 januari 2019 Lästid: 2 min
Närbild toalettrulle, tema belastningsskador badrum.

Trångt och med liten arbetsyta. Så ser ofta privata badrum ut. För vårdpersonal i hemmet innebär det dålig arbetsmiljö. Nu ska forskare försöka hitta nya tekniska lösningar.

Mer och mer vård- och omsorgspersonal får andras hem som arbetsplats när allt fler äldre vårdas hemma. Trånga badrum kan innebära svårigheter att utföra arbetet på ett bra och säkert sätt.

Forskaren Linda Rose på Kungliga Tekniska Högskolan ska nu titta på hur ny teknik kan minska risken för belastningsskador och fallolyckor. AFA Försäkring finansierar det treåriga forskningsprojektet.

– Vi kommer att samarbeta med personer som får vård, vårdpersonal och företag som utvecklar innovativa lösningar för badrum, säger Linda Rose till AFA Försäkring.

Ansiktsporträtt Linda Rose, tema badrum och belastningsskador.Ny teknik förbättrar

Först ska forskarna titta på vad som upplevs som problem med dagens badrum. Sedan ska de gå igenom de tekniska lösningar som redan finns och är på väg att utvecklas.

– Det kan vara till exempel vridbara eller höj- och sänkbara toalettstolar, säger Linda Rose.

En vridbar toalettstol innebär exempelvis att personen på den kan nå handfatet utan att vårdpersonal står bredvid och måste hjälpa till med förflyttningen.

Komma åt belastningsskador

Nästa steg blir att testa och utvärdera nya lösningar. Tillsammans med utvecklingsföretagen ska forskarna bygga två prototypbadrum med de bästa tekniska hjälpmedlen. Prototypbadrummen kommer att utvärderas gällande risker för arbetsskador och fallolyckor. Det handlar också om att se vilka kostnader och besparingar som skulle kunna göras med nya smartare badrumslösningar.

– Vårdarbetet i badrum innebär dåliga arbetsställningar och tunga lyft och det är två av de största riskerna för att utveckla belastningsbesvär, säger Linda Rose till AFA Försäkring.

Förutom bättre arbetsmiljö hoppas hon att projektet kan bidra till att ge människor i behov av vård i hemmet bättre livskvalitet och att antalet fallolyckor kan minska.

Verktyg och stöd

Fakta Badrum för alla

Projekt
Badrum för alla – nydanande lösningar för hållbar arbetsmiljö och brukarautonomi

Projektledare
Linda Rose, teknologie doktor

Organisation
Kungliga Tekniska Högskolan

Projekttid
2019-07-01–2022-06-30

Finansiering
AFA Försäkring

Vård i annans hem – utveckla arbetsmiljön

Vill ni minska arbetsskadorna inom hemtjänst och hemsjukvård? Använd Suntarbetslivs kostnadsfria verktyg Vård i annans hem. Det är samtalsövningar som kan göras på exempelvis arbetsplatsträffar.

Se en introduktion till verktyget:

Text: Jeanette Neij