Fiffig förvaring, bärbar belysning och praktiskt bälte. Det är några nya designförslag som kan förbättra vid hemsjukvård. Ett avslutat forskningsprojekt visar vägar till smartare arbetsmiljö vid vård och sjukvård hemma.
1. Hemlik förvaringsmöbel med bra arbetshöjd och lådsats, skåp, utfällbar arbetsyta, belysning och portabel bricka.
Fler och fler vårdas i hemmet och andelen som får avancerad vård ökar. 2016 fick nästan 400 000 personer i Sverige hemsjukvård. Över hälften var över 80 år.
Många med stort vårdbehov bor kvar i sin bostad även sista delen av livet. Avancerad vård och teknik behövs i större utsträckning i hemmiljö.
Utvecklingen innebär även att allt fler undersköterskor och sjuksköterskor har andras hem som sin arbetsplats, såväl inom hemsjukvård som hemtjänst. Även sjukgymnaster och arbetsterapeuter i mottagningsteam berörs.
Hemsjukvård utan sjukhusmiljö
2. Portabel och flexibel lampa. Kan fästas på kroppen eller en möbel och ger mer känsla av smycke än arbetshjälpmedel.
Men hem är inte inredda och utrustade med tanke på personalens arbetsmiljö. Även om arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar så är det svårt med förändringar i ett hem.
Hur skapar man då en bättre arbetsmiljö för de anställda utan att hemmet förvandlas till sjukhusmiljö? Den frågan har ett AFA-finansierat forskningsprojekt tagit sig an under flera års tid. Genom att skugga och intervjua anställda i Landskrona stads omsorgsförvaltning har forskarna ringat in utmaningar och problemområden. Studenter i produktutveckling och design från Malmö och Lund har sedan tagit fram idéer och förslag som kan förbättra arbetsmiljön. Totalt var 150 studenter inblandade i 48 unika utvecklingsarbeten.
3. Lättanvänt benstöd som enkelt kan transporteras. Ger bättre arbetsställning vid sårvård.
Design för framtida hemsjukvård
Några av prototyperna tillverkades för att användas och utvärderas i verkliga situationer. Några av dem som ansetts mest lovande presenteras i den här artikeln.
Köpa, hyra eller låna?
4. Brickbord ger flyttbar arbetsyta med justerbar höjd och förvaring.
En av forskarna i projektet är Johanna Persson vid Lunds universitet. Hon berättar att man inom projektet har hört med företag för att se om det finns intresse för produktion.
– En svårighet är finansieringen. Men man kan tänka sig en marknad där patienterna själva köper eller hyr produkter eller att kommunen lånar ut.
Vad ser du som viktigast resultat från projektet?
– Att ha belyst ett område som är rätt outforskat och som blir allt viktigare i takt med att hemsjukvård ökar. Och att vi nu har tagit fram flera lösningar som kan hjälpa och förbättra för både personal och patienter.
5. Förvaringsbälte med utbytbara moduler för material nära till hands.
Vilken är största utmaningen för att få till bra arbetsmiljö i hemmiljö?
– Att frågan ges större vikt och att man får till organisationen runt det. Det ska inte vara upp till den enskilde sjuksköterskan eller undersköterskan att hantera.