Ta tempen på SAM en gång per år – det är ett krav. Så skulle man lite förenklat kunna beskriva årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM. Läs om vad årlig uppföljning innebär och var ansvaret ligger. Missa inte heller vår checklista.
Årlig uppföljning är en slags hälsokontroll av arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Alla arbetsgivare har ett ansvar att årligen granska det arbetet och vad som kan behöva förbättras. Det handlar inte om att kontrollera själva arbetsmiljön, utan att se över hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar.
Undersök hur arbetsmiljöarbetet mår
Så vilka ”undersökningar” ingår i årlig uppföljning? Manualen är förstås Arbetsmiljöverkets föreskrifter som systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM. Det handlar om att bedöma om de centrala delarna i SAM finns med i arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Hur fungerar exempelvis:
- Arbetsmiljöpolicy, mål och rutiner
- Samverkan
- Systematiskt arbetsmiljöarbete som en naturlig del i den dagliga verksamheten
- Rutiner för undersökning och riskbedömning
- Företagshälsovård
Läs också: Så tar ni fram en arbetsmiljöpolicy och Vad är samverkan?
Ansvaret för årlig uppföljning
Det är högsta ledningen som ansvarar för årlig uppföljning. I kommuner och regioner innebär det att yttersta ansvaret ligger hos de förtroendevalda politikerna, i kommunala företag styrelsen. Men hela organisationen är berörd. Arbetsgivaren ska granska arbetsmiljöarbetet årligen på såväl arbetsplatsnivå som på förvaltningsnivå och centralt.
Läs mer: Arbetsmiljöansvar – så funkar det
Använd checklista
Hos Suntarbetsliv finns en checklista med 18 punkter för årlig uppföljning på arbetsplatsnivå. Här är exempel på några punkter:
- Vår arbetsmiljöpolicy är känd på arbetsplatsen
- Verksamhetens rutiner för SAM är lättillgängliga och lätta att förstå
- Vi känner till och tillämpar rutiner för riskbedömning/arbetsanpassning/risker för hot och våld/kränkande särbehandling, m fl
- Vi genomför undersökning och riskbedömning vid förändringar/genom regelbunden översyn/när något hänt
Skyddsombud deltar
Alla arbetsgivare med fler än tio anställda ska dokumentera resultaten från årlig uppföljning skriftligt. I det här arbetet kan checklistan även användas som en handlingsplan framåt. Arbetsgivaren ska samverka med skyddsombud och medarbetare. På större arbetsplatser är det vanligt att en skyddskommitté eller samverkansgrupp är med.
I handlingsplanen ska ingå:
- Vad ni behöver åtgärda
- Vem som ansvarar
- När det ska vara klart
- När ni ska följa upp
Så gör andra årlig uppföljning
Vill ni få inspiration av andra verksamheter?
- Läs om hur alla chefer och skyddsombud i Karlstads kommun fyller i årlig enkät om SAM.
- Eller om Malmö stads nya halvårsmodell för årlig uppföljning – från arbetsplatsträff i september till redovisning i februari för kommunstyrelse och kommunfullmäktige.