Gilla Jobbet: så fick de en kick i arbetsmiljötänket

5 april 2022 Lästid: 4 min
Två personer pratar med varandra vid en dator, om hur de ska få ut det mesta av Gilla Jobbet 2022
Skyddsombudet Jenny Odälv och arbetsmiljösamordnaren Maria Palmqvist har fortfarande med sig den positiva känslan från förra Gilla Jobbet. Nu vill de försöka få ut det mesta även från årets konferens.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Positivt tänkande och ett strukturerat arbete med friskfaktorer. Det var vad Örgryte pastorat fick med sig från förra årets upplaga av konferensen Gilla Jobbet – och nu laddar de inför årets konferens. Så här gör de för att få ut det mesta av dagen.

En förskola, ett fritids, en sjukhuskyrka, fyra församlingar och ett kansli. Det utgör tillsammans Örgryte pastorat i Göteborg. Här jobbar ungefär 95 personer, med allt från ekonomi till musik.

Såsom alla arbetsplatser har de sina arbetsmiljöutmaningar att tackla. Den som står i spetsen för det arbetet är arbetsmiljösamordnaren Maria Palmqvist. Det är hon som håller i organisationens arbetsmiljöronder, bland annat.

Porträtt av Maria Palmqvist– Jag har klättrat i vartenda kyrktorn, och krupit i vartenda skrymsle här omkring, säger hon med ett skratt.

Hon ordnar också arbetsmiljöutbildningar för organisationens alla chefer och skyddsombud, plus att hon utbildar de förtroendevalda i kyrkorådet i det arbetsmiljöansvar som de har. Hon samordnar också en arbetsmiljökommitté där skyddsombuden samverkar med kyrkoherden och hr.

Tittar tillsammans på Gilla Jobbet

Förutom allt det har hon också startat en ny tradition: att tillsammans med skyddsombuden och hr titta på den återkommande arbetsmiljökonferensen Gilla Jobbet. Under pandemin har konferensen varit digital.

– I höstas satt vi tillsammans allihop och tittade på Gilla Jobbet på storbildsskärm. Efter det gick vi ut och åt gemensam lunch, och sedan jobbade vi vidare tillsammans hela eftermiddagen.

Under eftermiddagen diskuterade gruppen tillsammans vad de ville ta med sig från Gilla Jobbet, och de var nästan rörande eniga: det var friskfaktorerna de ville ta med sig.

Det som inspirerade var seminariet med Ann-Sofie Karlsson från Suntarbetsliv, på temat ”Friskfaktorer som främjar och förebygger”.

Porträtt av Maria Palmqvist– Vi kände att ”det här vill vi jobba med!”. Det säger Jenny Odälv, diakon och skyddsombud.

Vi kände att ”det här vill vi jobba med”!

– Ja, det var det positiva tänkandet som lockade – att inte fastna i gnällträsket. Det säger Maria Palmqvist, och fortsätter:

– Det blir ett annat angreppssätt, där man lägger en del av ansvaret för arbetsmiljön på individen. ”Vad kan jag själv göra, för att skapa en bättre arbetsmiljö?”.

Gjorde en plan för friskfaktorworkshops

Så Maria Palmqvist tog med sig tanken om friskfaktorerna, och gjorde upp en plan tillsammans med hr, för en serie friskfaktorworkshops.

De går till så här:

Alla medarbetare får i uppgift att se två filmer från Suntarbetslivs hemsida. En film om friskfaktorer, med professor Eva Vingård. Och en film om en förskola i Göteborg som arbetar med friskfaktorer. De ska också läsa på lite om friskfaktorerna, och sedan välja de två som de själva tycker är viktigast.

Efter det kommer Maria Palmqvist ut till alla arbetslag och håller en workshop på en timme. Medarbetarna börjar med att rösta fram vilka två friskfaktorer som är viktigast för just den här arbetsplatsen. Sedan delas de upp i grupper för att tillsammans komma med förslag på hur de två friskfaktorerna kan främjas.

Det blir väldigt fina samtal

Maria Palmqvist sammanställer förslagen, mejlar ut dem – och sedan är det upp till arbetslaget att jobba vidare. På sina egna arbetsplatsträffar får de sedan ta fram spelregler för hur de vill ha det på sin arbetsplats.

– Det är inte så avancerat. Workshopen tar 60 minuter, och handlar om frågor som verkligen berör de enskilda medarbetarna. Det blir väldigt fina samtal. Och sedan är det upp till arbetsplatserna att jobba vidare, säger Maria Palmqvist.

Vill inte missa chansen att bli inspirerade igen

Den 26 april är det dags för nästa upplaga av Gilla Jobbet. Samverkansgruppen i Örgryte pastorat kommer inte att missa chansen att få påfyllning i arbetsmiljötänket igen.

– Vi var så nöjda med dagen i höstas, och hade planerat för samma upplägg, men tyvärr är jag upptagen just den dagen. Så vi kommer att titta gemensamt, fast i efterhand istället, säger Maria Palmqvist.

– Ja, nu vill vi göra om det. Efter förra Gilla Jobbet blev vi så inspirerade, avslutar Jenny Odälv.

Gilla Jobbet

Gilla Jobbet är en återkommande arbetsmiljökonferens, som arrangeras av arbetsmarknadens parter.

Syftet är att inspirera till ett förebyggande och hälsofrämjande arbetsmiljöarbete på landets arbetsplatser.

Årets tema är samverkan och samarbete för bättre arbetsmiljö, och datumet är den 26 april 2022.

Klicka här för att läsa mer!

Friskfaktorer som främjar och förebygger

Här är den film som inspirerade Örgryte pastorat att börja med friskfaktorworkshops:

Fler filmer från tidigare upplagor av Gilla Jobbet hittar du här!

Jobba praktiskt med friskfaktorer

Illustration av friskfaktorer.Använd er av friskfaktorer på er arbetsplats – ta hjälp av Friskfaktorlabbet!

I Suntarbetslivs verktyg Friskfaktorlabbet finns:

  • Kunskap om varje friskfaktor.
  • Planeringsverktyg för chef och skyddsombud.
  • Stöd för arbetsgruppen att inventera friskfaktorer.
  • Inspiration och förslag för det vidare arbetet med friskfaktorer.

Klicka här för att utforska Friskfaktorlabbet.

 

Text: Anna Wettergård

Verktyg på samma tema