Snabbutbildning sjukvård

Snabbutbildning. Magnus Björk, enhetschef på Socialförvaltningen, pratar med de första eleverna på region Gotlands nya snabbutbildning för personal till vård och omsorg.

Foto: Karl Melander / TT

Ny vårdutbildning togs fram på tre veckor

Region Gotland har varit relativt förskonade från Coronaviruset, men de har ändå börjat känna av personalbristen. Och efter att ha sett hur andra regioner har drabbats, förbereder de sig på att det kan bli betydligt värre även på ön.

Karin Hanaeus– Vi rustar för framtiden. Eftersom vi har vatten runt omkring oss kan vi ju inte låna in personal lika enkelt som andra kan. Så vi har tittat på vilka resurser vi har på plats. Då har vi sett att det finns många personer som vill kliva in och arbeta, men alla har inte erfarenhet.

Det säger Karin Hanaeus, kvalitetschef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Med den insikten i ryggen gick tre olika förvaltningar ihop för att skapa en snabbutbildning. Socialförvaltningen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen är de som behöver personal, och utbildningsförvaltningen står för själva utbildningen.

Magnus Björk– Vi insåg att vi hade ett behov av att snabbt lära upp personal som inte tidigare hade arbetat inom området. Då erbjöd sig gymnasiet att ställa upp med personal och lokaler, och vuxenutbildningen kom också med på tåget. Det säger Magnus Björk, enhetschef på Socialförvaltningen.

Allt detta råkade sammanfalla i tiden med att Socialstyrelsen lanserade sin nya nätbaserade snabbutbildning. Då valde region Gotland att använda den som grund.

Förvånansvärt friktionsfritt

Mindre än tre veckor från det att idén först uppkom bänkade sig de första eleverna i Wisbygymnasiets lokaler.

– Det är första gången vi gör en sådan här gemensam satsning. Samarbetet har fungerat förvånansvärt friktionsfritt. Jag upplever att situationen just nu har lett till plattare organisationer och snabbare beslutsvägar. Vi arbetar alla mot samma mål, och var och en gör det den är bäst på, säger Magnus Björk.

Utbildningen kommer att vara intensiv och två dagar lång. Grunden är Socialstyrelsens utbildning, som kompletteras med kunskaper om sådant som demens och funktionsnedsättningar. Lärarna kommer bland annat från gymnasiets vård- och omsorgsutbildning. Eleverna är personer utan vårderfarenhet, som nu har fått tillfälliga anställningar för att täcka upp under coronapandemin.

Social distansering

Även om utbildningen sker i klassrum, så kommer man att göra allt för att eleverna ska behålla avstånden.

– Vi kommer att dela upp eleverna i grupper på tolv personer så att de kan hålla avstånd till varandra. Och så kommer vi att se till att alla inte äter samtidigt, eller fikar på samma ställe. Så den sociala biten kommer tyvärr inte att bli så attraktiv, säger Magnus Björk.

Efter de två dagarna får eleverna ytterligare en eller ett par dagars utbildning på respektive arbetsplats, med praktik och introduktion. Men det finns en vits med att de första två dagarna är gemensamma för alla elever.

Vi kommer att kunna byta personal med varandra, mellan förvaltningarna

– Vi kommer att kunna byta personal med varandra, mellan förvaltningarna. Eftersom vi inte vet hur sommaren kommer att bli, vet vi inte var de stora behoven kommer att uppstå, säger Magnus Björk.

Utbilda sig vidare

I förlängningen är förhoppningen att personalen ska komplettera sina korta utbildningar. Men snabbutbildningen är ett sätt att ta sig igenom den nuvarande krisen och personalbristen.

Karin Hanaeus är väldigt glad över Socialstyrelsens utbildning.

– Det här blir som en kvalitetssäkring, och ett sätt för oss att kunna röra oss snabbare fram istället för att behöva starta på ruta ett. Nu kan vi istället fokusera på att skapa ytterligare kvalitet, genom att ha lärare på plats.

Magnus Björk håller med.

– Att göra allt det här själv hade tagit lång tid och stor ansträngning, speciellt för oss som liten kommun.

Text: Anna Wettergård, 28 april 2020

Relaterade verktyg

Senaste artiklar

Nu kan ni få Bättre möten

Ingen vill sitta på möten där bara en pratar, eller där deltagarna inte törs säga vad de tycker. Nej, det man vill ha är möten som är effektiva och meningsfulla,…

Luleås förskolor satsar på sina äldre anställda

Vad behöver äldre medarbetare för att stanna kvar längre i yrkeslivet? För förskolepersonalen i Luleå är det stöd och kompetensutveckling inom IT. Och de har själva hittat flera enkla och…

Så ska sjuktalen ned i tre kommuner

Suntarbetslivs resursteam ger stöd för att skapa friska arbetsplatser där medarbetarna trivs och mår bra. Vindeln, Söderhamn och Orust är tre av de kommuner som tagit vara på möjligheten att…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • Chefoskopet

    Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

  • Digi-ronden

    För bättre digital arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?