De har utvecklingssamtalen på gående fot

29 november 2021 Lästid: 5 min
Två personer ute på walk and talk möte i Svedala
Mer avslappnade möten, där man fokuserar på det viktigaste och slipper störningar. Det är det bästa med walk and talk, tycker Susan Henriksson och Sissela Pukki på Marbäcks förskola i Svedala.

Foto: Johan Nilsson / TT

Promenadmöten kan fungera utmärkt för samtal på en arbetsplats. På Marbäcks förskola i Svedala har man både utvecklingssamtal och avstämningssamtal på gående fot. Det blir ett mer avslappnat och givande samtal, tycker både chef och medarbetare.

Marbäcks förskola ligger i utkanten av den lilla tätorten Svedala, drygt två mil öster om Malmö. Runt förskolan slingrar sig gångvägar fram mellan lummiga villaområden, och strax intill ligger den lilla stadsparken. Området är med andra ord perfekt för promenadmöten.

Det har förskolans rektor Susan Henriksson sett till att dra nytta av. Hon håller både utvecklingssamtal och avstämningssamtal med medarbetarna ute i det fria – året runt, sedan flera år tillbaka.

– En kursare från rektorsprogrammet hade testat att ha medarbetarsamtal som walk and talk, och var exalterad över att det fungerade så bra. Så jag tänkte att vi testar, säger hon.

Ända sedan dess har promenadmöten varit det självklara förstahandsvalet på förskolan.

– Det blir ett helt annat samtal när man rör på sig samtidigt. Den fysiska aktiviteten gör någonting med hjärnan.

Inte lika nervöst

Sissela Pukki, barnskötare och skyddsombud för Kommunal, håller med:

– Det blir mer avslappnat när man går bredvid varandra och pratar. Det är inte lika nervöst och det blir inte lika krystat. Dessutom slipper man störningar. Det är ingen som kommer och knackar på dörren mitt under mötet.

En annan fördel med promenadmöten är den fysiska aktiviteten i sig. Ett utvecklingssamtal ger ungefär 5000 extra steg på stegräknaren.

– Vi vill underlätta för medarbetarna att göra hälsosamma val, säger Susan Henriksson.

Vana att vara ute

Och man låter sig inte stoppas av dåligt väder. Alldeles innan denna intervju var Susan Henriksson ute på ett 45 minuter långt promenadmöte, varav hälften skedde i hällande regn. Det var inget större problem, säger hon.

– Vi jobbar ju i förskolan, så vi är vana vid att vara ute och gå. Dessutom har vi köpt in både walkingskor, thermovindställ och vinterställ till personalen.

Och medarbetarna verkar vara helt med på noterna. De flesta tycker att det är skönt att komma ut från arbetsplatsen en stund, säger Susan Henriksson. Den som vill kan få byta ut promenadmötet mot ett sittande samtal, men det sker nästan aldrig. Det har hänt vid något enstaka tillfälle, när en medarbetare till exempel haft ont i knäet.

– Medarbetarna var med på tåget från början. De enda kommentarerna som jag hörde var i stil med ”vad spännande, det ska bli kul att se hur det här funkar”, säger Sissela Pukki.

Dokumentationen är klar innan mötet

Hur gör man med dokumentationen då, på utvecklingssamtalen? Det mesta av den är faktiskt klar redan innan promenaden.

Samtalsunderlaget finns tillgängligt i förskolans it-system, och ska vara ifyllt av medarbetaren senast fyra dagar innan mötet. Inför mötet går också Susan Henriksson in och kommenterar samtalsunderlaget i samma system.

– Så när vi möts vet båda parter redan allt. Förut gick mötet åt till att gå igenom underlaget, vilket var extremt ineffektivt. Men nu kan vi lägga tiden på att prata om det som känns väsentligt.

Nu kan vi lägga tiden på att prata om det som känns väsentligt

Några utskrivna papper har de inte med sig ut på promenaden. Susan Henriksson har mobilen med sig, så att de kan kika på underlaget digitalt – men oftast behövs det inte. Båda parter vet vad de vill prata om.

Efter mötet återstår bara att fylla i den individuella utvecklingsplanen. Det gör medarbetaren direkt efter mötet, och när Susan Henriksson gått in och godkänt den är allt klart.

Rekommenderar andra att prova

Förskolan har också korta avstämningsmöten, på ungefär 15 minuter, som promenadmöten. Här har man ingen dokumentation alls. Mötena handlar mer om att fånga upp sådant som chefen behöver veta om medarbetaren. Allt från arbetsmiljö och privatliv till att bolla idéer som medarbetarna vill genomföra.

– Vi har avstämning ungefär varannan månad, då jag frågar ”hur är det” och ”hur går det”. Det är ett sätt för mig att lära känna mina medarbetare och att tydliggöra att de är viktiga.

Både Susan Henriksson och Sissela Pukki rekommenderar andra arbetsplatser att börja med promenadmöten.

– Bara börja. Testa med korta avstämningssamtal. Hitta en lämplig promenadslinga som tar ungefär en kvart. Jag kan faktiskt inte se några nackdelar med det, säger Susan Henriksson.

Ta en rörelsepaus

Kort om samtalen

På Marbäcks förskola har man utvecklingssamtal och avstämningssamtal med medarbetarna på gående fot.

Dokumentationen är i stort sett klar redan innan utvecklingssamtal, och behöver bara kompletteras kort efteråt.

Mötena blir mer effektiva och man får in rörelse i arbetsdagen, säger chef och skyddsombud.

Mer om rörelse på jobbet

I den här artikeln kan du läsa mer om nyttan med att röra på sig. Där berättar bland annat Åsa Miemois, hälsoutvecklare Previa, om fördelarna med promenader. 

En promenad på 20 minuter gör att du:

  • Står emot sjukdom bättre
  • Förbättrar koncentration och minne
  • Klarar arbete bättre
  • Blir stresståligare
  • Får bättre sömn och återhämtning

 

Text: Anna Wettergård