Klimakteriesatsning i Partille spräcker tabun

21 februari 2023 Lästid: 8 min
Sammanfattning av artikeln

Många kvinnor påverkas i sin hälsa när de kommer in i klimakteriet. Men det är sällan något som man pratar om på jobbet.

I Partille kommun får alla chefer utbildning om hur klimakteriet påverkar hälsan. Alla anställda kvinnor mellan 40 och 60 år erbjuds också att gå utbildningen. De erbjuds också personlig rådgivning om hur de kan hantera sina besvär.

Satsningen har gjort att man nu talar mer om klimakteriet, och hur det kan påverka kvinnor, på kommunens arbetsplatser.

Nu har andra kommuner hört av sig till Partille för att få veta hur de gör.

Maria Karlander, Katarina Brännström, Kristina Svensson förvaltningschef kultur och fritid, och Marith Hesse, Partille kommun.
Sedan satsningen kom igång har det blivit lättare att ta upp frågor om sömnbrist och svettningar med sin chef, säger Maria Karlander, längst till vänster på bild.

Foto: Anna Rehnberg

Sammanfattning av artikeln

Många kvinnor påverkas i sin hälsa när de kommer in i klimakteriet. Men det är sällan något som man pratar om på jobbet.

I Partille kommun får alla chefer utbildning om hur klimakteriet påverkar hälsan. Alla anställda kvinnor mellan 40 och 60 år erbjuds också att gå utbildningen. De erbjuds också personlig rådgivning om hur de kan hantera sina besvär.

Satsningen har gjort att man nu talar mer om klimakteriet, och hur det kan påverka kvinnor, på kommunens arbetsplatser.

Nu har andra kommuner hört av sig till Partille för att få veta hur de gör.

Från tabu till självklart samtalsämne. Partille kommun är först i Sverige med att erbjuda klimakterieutbildning till sina anställda kvinnor i åldrarna 40-60 år och till samtliga chefer. De kvinnor som önskar får personlig rådgivning och lotsas vid behov vidare till vården. Allt på betald arbetstid.

Kvinnor i 35-60-årsåldern sticker ut i statistiken över sjukskrivningar för stressrelaterad ohälsa som utmattningssyndrom och depression. Vad som är mindre känt är att många av symptomen är samma eller snarlika de symptom som kan uppstå till följd av sjunkande hormonnivåer. Något som sker naturligt hos kvinnor i samband med förklimakteriet och menopausen.

– Efter utbildningen har många medarbetare insett att besvär de tampas med kan kopplas till övergångsåldern, säger Kristina Svensson, förvaltningschef på kultur- och fritid och en av initiativtagarna till utbildningssatsningen.

Efter utbildningen har många medarbetare insett att besvär de tampas med kan kopplas till övergångsåldern

Kristina Svensson förvaltningschef kultur och fritid, Partille kommun.

Kristina Svensson, förvaltningschef i Partille kommun

Trots att majoriteten av alla kvinnor drabbas av klimakteriebesvär är okunskapen stor, både inom vården, företagsvården och i arbetslivet.

Många får besvär

Marith Hesse ordförande kommunstyrelsen. Klimakteriesatsning.

Syftet är att våra anställda ska må bra

Marith Hesse, ordförande i kommunstyrelsen i Partille

– Det är därför vi som kommun vill gå i bräschen och lyfta frågan om övergångsåldern. Syftet är att våra anställda ska må bra och förbli så starka och friska som möjligt genom denna period i livet, säger Marith Hesse, kommunstyrelsens ordförande.

– Jag tror att det finns en ovilja att tala om kvinnors (o)hälsa och åldrande, i kombination med att kvinnor är vana att bita ihop, säger Kristina Svensson.

Viktigt med kunskap om klimakteriet

– Utom här i Partille där alla pratar om klimakteriet, säger skyddsombudet Maria Karlander, och fortsätter:

– Det krävs kunskap för att spräcka tabun. Jag vill ge cred åt arbetsgivaren för att ni vågat satsa på detta. Jag ser det som rekryterande också. Det märks på sociala medier att medarbetarna är stolta, ”Har ni hört vad vi får i Partille”. Kommunen lyfts i positiv anda. Det skapar en trygghet även för yngre kvinnor, som tar anställning i kommunen. De vet att kunskapen och förståelsen finns, den dagen de själva hamnar där.

Det märks på sociala medier att medarbetarna är stolta.

Maria Karlander huvudskyddsombud, Svenska lärare, Partille kommun.

Maria Karlander, huvudskyddsombud i Partille kommun

– SKR har tagit fram ett program för en jämställd arbetsgivarpolitik. Vår satsning passar väl in i det arbetet, säger Marith Hesse, som själv sitter i SKR:s styrelse.

Utbildning och rådgivning

Partille kommun satsar alltså på att öka kunskap och medvetenhet om övergångsåldern. Det sker genom en 90-minuters utbildning upplagd som en paneldiskussion. Där medverkar en fysioterapeut med inriktning kvinnohälsa, en distriktssköterska med specialistkompetens inom klimakteriet och två chefer inom kommunen, som berättar om sina egna upplevelser av klimakteriet, varav Kristina Svensson är den ena. Biblioteket ställer upp en bokhylla med litteratur om klimakteriet, att låna i anslutning till utbildningen.

­ – Och så bjuder vi på ”gofika” – smoothies, fruktfat, mörk choklad och snittar av rågbröd med färskost, ruccola och körsbärstomater. Fikapausen är generöst tilltagen för det finns ett uppdämt behov att få prata om sina upplevelser och jämföra erfarenheter. Det är ett härligt sorl, många skratt och en uppsluppen stämning, säger Kristina Svensson.

De kvinnor som önskar erbjuds därefter rådgivning med en specialistsjuksköterska.

– Vi började med detta i fjol. Hittills har 140 chefer och cirka 700 av våra kvinnliga medarbetare mellan 40-60 år gått utbildningen och 150 har fått rådgivning, säger Kristina Svensson.

”Nu vågar vi prata om det”

Maria Karlander berättar att hon gick på paneldiskussionen utan förväntningar om att det skulle ha något med henne som 48-årig förskolelärare att göra. Det där med klimakteriet var ju något som drabbade äldre kvinnor. Att hon inte kunnat sova en hel natt de senaste åren, att fötterna ibland var så ömma att det var svårt att gå med barnen på skogspromenader, eller att hon plötsligt fick anstränga sig för att komma ihåg deras namn, att det kunde finnas ett samband med förklimakteriet hade hon ingen aning om.

– Det har blivit lättare att ta upp frågor som sömnbrist, svettningar och att man känner sig låg med sin chef, som man vet har kunskap om klimakteriet. Nu vågar vi prata om hur det påverkar vår arbetssituation, vi har fått ett öppnare samtalsklimat. Dessutom har det skapat en dominoeffekt, säger Maria Karlander.

Fler kommuner intresserade

Kristina Svensson nickar bekräftande. Det är många som vill veta mer om Partilles utbildningssatsning. Hon blir kontaktad av andra kommuner och arbetsgivare inom privat näringsliv flera gånger i veckan.

– Jag har blivit något av en taleskvinna för övergångsåldern, säger hon.

En annan som fick aha-upplevelser under paneldiskussionen var Katarina Brännström, 58 år och sektionsordförande i Kommunal.

– Jag önskar att jag fått veta det här när jag var 40. Äntligen fick jag svar på en massa besvär jag upplevt, men som jag bitit ihop om.

Styrketräning kan lindra besvär

Katarina Brännström företräder ofta kvinnor med tunga jobb, som undersköterskor och städpersonal.Katarina Brännström, sektionsordförande Kommunals, Partille kommun.

Det här är en satsning som verkligen gynnar våra medlemmar

Katarina Brännström, sektionsordförande i Kommunal.

– Det här är en satsning som verkligen gynnar våra medlemmar. Man ska ge förutsättningar att kunna hålla ett helt arbetsliv. För de här kvinnorna behövs, säger Katarina Brännström.

Kristina Svensson är noga med att påpeka att de inte ser hormonbehandling som den allenarådande lösningen.

– Varje kvinna behöver få en individuell bedömning. Vad behöver jag? Vad kan vi hjälpa dig med?

Andra insatser som kan lindra och hjälpa klimakteriebesvär är sömnskola, stresshantering, avslappnings- och andningsövningar, akupunktur, fysisk träning, kostråd med mera. Styrketräning har också visat sig ha goda effekter för kvinnor i klimakteriet. I kommunhusets källare finns ett gym, öppet sju dagar i veckan och kostnadsfritt att använda för kommunanställda. I perioder anlitas instruktörer som håller introduktionspass.

Marith Hesse, Maria Karlander, Kristina Svensson förvaltningschef kultur och fritid och Katarina Brännström, Partille kommun.

Starka tillsammans genom klimakteriet. Marith Hesse, Maria Karlander, Kristina Svensson och Katarina Brännström, Partille kommun. Styrketräning är en av många åtgärder som kan få kvinnor att förbli starka genom övergångsåldern. I Partilles kommunhus har de anställda möjlighet att träna gratis. Foto: Anna Rehnberg

Forskargrupp följer satsningen

– Vi har börjat ta makten över klimakteriet och lärt oss att vi kan förbli starka genom den här perioden i livet. Vi kommer att fortsätta det här arbetet, säger Kristina Svensson.

Det är kanske för tidigt att säga hur framtidens klimakterie-vänliga arbetsplatser bör utformas, men det är något som Partille kommun vill utforska tillsammans med Uppsala och Mälardalens universitet.

– Vi har ansökt om ett treårigt forskningsprojekt hos Forte, som vi får svar på i maj-juni. Där kommer vi bland annat att se hur sjukskrivningstalen påverkas. Studien kommer att dra i gång i höst, säger Kristina Svensson.

Den kommer att bestå av intervjuer och enkäter. I arbetet ingår även att ta fram en utbildningsfilm, som arbetsplatser i hela landet kan få glädje av.

Fakta om klimakteriesatsningen i Partille
  • Utbildning om klimakteriet för alla kommunens chefer.
  • Utbildning om klimakteriet för alla kvinnliga medarbetare 40-60 år.
  • Online-utbildning om klimakteriet för alla medarbetare att titta på när det passar.
  • Erbjudande om personlig klimakterierådgivning hos distriktsköterska.
  • Lotsning till primärvård på Sävedalens vårdcentral för de som önskar.

Så kan ni skapa en mer klimakterievänlig arbetsplats

  • Sprid kunskap om klimakteriet. Upphandla föreläsare. Det finns många kunniga i ämnet.
  • Lyft samtalsämnet klimakteriet i din arbetsgrupp.
  • Visa på verktyg: styrketräning, sömnskola, stresskola, bäckenbottenträning, akupunktur, östrogenbehandling med mera.
  • Var ett föredöme och våga vara öppen med egna erfarenheter.
  • Ställ krav på kunskap och stöd inom området klimakteriet när ni upphandlar företagshälsovård.

 

Vanliga besvär vid klimakteriet

Vid klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen. Östrogen påverkar många organ, till exempel livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. Det gör att man kan få olika symtom. Det här är några av dem:

  • Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm.
  • Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning.
  • Sömnproblem.
  • Humöret kan ändras snabbt.
  • Nedstämdhet.
  • Torra slemhinnor, framför allt i slidan men även i ögonen, näsan och i halsen. Torra slemhinnor kan göra att det kliar och svider.
  • Urinvägsbesvär, till exempel att du ofta känner dig kissnödig eller att det svider när du kissar.

Källa: 1177 Vårdguiden

Text: Anna Rehnberg