En ny arbetstidsmodell som ska ge återhämtning och mer variation. Det prövar Södra Älvsborgs sjukhus. På en avdelning har sköterskorna schemalagd kompetensutveckling och personlig utveckling upp till 20 procent av sin arbetstid.
Verksamhetsutvecklare Anna Angenete, vad är det ni gör?
– Vi har infört en arbetstidsmodell som vi kallar 80-10-10. Meningen är att sjuksköterskorna och undersköterskorna ska schemaläggas med kliniskt arbete 80 procent, kompetensutveckling 10 procent och personlig utveckling 10 procent. Syftet är att få återhämtning och variation, utveckla verksamheten och göra arbetsplatsen attraktivare.
Hur går det till i praktiken?
– Dagar utan kliniskt arbete kan sköterskorna ha kompetensutveckling halva dagen och personlig utveckling den andra. Kompetensutveckling kan handla om att gå en kurs eller göra studiebesök på en annan avdelning, beroende på vad man behöver utveckla i sin arbetsroll. Personlig utveckling innebär tid för reflektion och återhämtning för att hitta drivkrafter och orka med övriga livet.
Vad kan det innebära?
– Alla har en timme fysisk träning i veckan. De som behöver stöd för att komma igång eller har ont någonstans får hjälp med individuellt träningsprogram via vår företagshälsovård. Annars är det väldigt individuellt vad som ingår i personlig utveckling. Kanske någon behöver mer mindfulness, en annan mer natur och en tredje mer rörelse. Vi har exempelvis någon som rider.
Vem bestämmer innehållet?
– Medarbetaren i samråd med chefen. Vi följer upp också. Alla rapporterar i en dagbok vad de gör eftersom det är arbetstid.
Hur får ni ihop tiden?
– Vi införde arbetstidsmodellen på två avdelningar i september 2017. På den ena, en medicinsk akutavdelning, hade vi vakanser och drog ner antalet vårdplatser. På den andra, en lungmedicinsk avdelning, minskade vi på utbildningstiden så att medarbetarna inte har en utbildningsdag i veckan enligt projektmodellen. Vi har också nyanställt för att klara bemanningen. Men når vi våra mål för sjukfrånvaro, personalomsättning och övertid är det ett nollsummespel.
Hur har det fungerat?
– På den lungmedicinska avdelningen kör vi nu en pilot under två år. Det går bra och personalen är nöjd även om vi inte kunnat hålla oss helt till projektmodellen. Bemanningen har inte alltid räckt till så medarbetarna har kanske kunnat utnyttja sex av tio tillfällen för icke klinisk arbetstid.
– På den andra avdelningen pausade vi arbetstidsprojektet i mars för att sedan ta beslut om avslut i september. Patientflödet var för högt och övertiden ökade. Vi behövde ha fler vårdplatser öppna än projektet krävde.
Vad ser ni för resultat för piloten?
– Hittills kan vi se att övertiden och personalomsättningen har minskat och att sjukfrånvaron sjunkit. Men den stora utvärderingen görs 2019, innan piloten avslutas i september. Vi hoppas att det här är ett arbetssätt man kan välja att ha på Södra Älvsborgs sjukhus på de ställen man vill och där det fungerar.