De som ofta ger vård och omsorg i andras hem råkar ibland ut för trafikolyckor. Men olyckorna kan motverkas med enkla medel. Det visar en ny rapport som undersökt trafiksäkerheten för anställda inom hemtjänst och hemsjukvård.
Av dem som kör bil har var femte varit med om en bilolycka under arbetstid. Vanligast är krockar med djur eller med andra fordon. Av dem som främst cyklar i jobbet har närmare hälften råkat ut för en cykelolycka. De har till exempel kört omkull när det varit halt eller krockat med en annan cykel.
Det visar en rapport som bland annat bygger på enkätsvar från drygt 1 300 anställda i hemtjänst och hemsjukvård. Statistik från Arbetsmiljöverket visar också att hemtjänstpersonal hör till de yrkesgrupper som har flest anmälda skador på grund av cykelolyckor under arbetstid.
Cyklar som inte uppfyller lagkraven
Det är vanligt att anställda i hemtjänsten och hemsjukvården cyklar utan cykelhjälm, enligt rapporten. Under vintern cyklar många utan dubbdäck. Var fjärde tjänstecykel är dessutom inte utrustad enligt lagen. Oftast handlar det om att det saknas reflexer för cykling i mörker.
Det borde vara en självklarhet att cykeln uppfyller lagkraven.
– Det borde vara en självklarhet att cykeln uppfyller lagkraven, säger Anna Anund, docent i trafikmedicin vid Statens väg och trafikforskningsinstitut, VTI och en av forskarna bakom den nya rapporten.
Över hälften av dem som cyklar och besvarat enkäten använder elcykel. Här behövs ett system för laddning av batterierna och även en möjlighet att låsa fast dem när man går in till brukare och patienter, anser Anna Anund.
Elcyklar kan även vara svåra att hantera.
– Elcyklar är tunga. De är svåra att trampa igång utan elen och svårare att hantera på rullgrus. Cyklar man manuellt på dem blir de svårare att hantera i kritiska situationer, konstaterar Anna Anund.
Viktigt att körtiderna läggs in i schemat
Bland de som arbetar inom hemtjänst och hemsjukvård och som kör bil i jobbet svarar över 40 procent att de kör för fort om de är stressade i jobbet. En orsak kan vara att körtiden inte räknas in i arbetsschemat och därför tas från den tid som är avsedd för brukaren.
– Jag är tveksam till minutstyrning när det inte finns tid för förflyttning. Det är viktigt att körtiderna läggs in i schemat och även att man får extra tid om det exempelvis är halt, säger Anna Anund.
Drygt var tionde som besvarat enkäten saknar dubbdäck på tjänstebilen under vintern. Och några av dem kör utan bälte – oftast för att det är en väldigt kort resa.
Ganska enkla åtgärder som behövs
De åtgärder som kan minska trafikolyckorna i hemtjänst och hemsjukvård är ofta ganska enkla, säger Anna Anund.
Det handlar sällan om åtgärder som är svåra att genomföra.
Anna Anund
För bilisterna handlar det till stor del om att se bilen och resorna som en del av arbetsmiljön och den schemalagda tiden. Cyklisterna behöver en stödstruktur för service och underhåll av cyklarna. Det ska inte behöva hamna på den enskilda medarbetaren att se till att det finns cykelbelysning eller att däck är pumpade, påpekar Anna Anund. Utan tydligt ansvar uppstår trafikrisker.
– Det handlar sällan om åtgärder som är svåra att genomföra, säger hon.