Myt att höga krav kan vägas upp med stöd

25 september 2018 Lästid: 4 min
en rosa blomma bredvid en liten hög med tre stenar. Blått ljus i bilden.
Alltför höga krav i arbetet? Då ökar risken för att drabbas av utmattning. Men det finns många sätt att minska kraven. Suntarbetslivs verktyg OSA-kollen ger bra stöd för reflektion och förändring.

Foto: Pixabay

Höga krav kan leda till utmattning, oavsett hur mycket socialt stöd och kontroll över arbetsuppgifterna som man har. Det är slutsatsen i en studie från Linköpings universitet som fått uppmärksamhet de senaste dagarna.

– Det finns inte mycket stöd för antagandet att det går att kompensera höga krav med att de anställda har goda möjligheter att bestämma över sitt arbete eller har ett gott socialt stöd där. Vår studie bekräftar att det är något av en bekväm myt.

Det säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl, forskare och psykolog, i en kommentar på universitetets hemsida. Hon har genomfört studien tillsammans med Christian Ståhl, biträdande professor i arbetslivsinriktad rehabilitering.

Studien är gjord i samarbete med kanadensiska forskare, men det är anställda i Sverige som ingår. Drygt 1700 personer deltog. Deltagarna arbetade i olika typer av verksamheter som industrier, vård, omsorg och på kontor.

– Det handlar alltså om anställda med vitt skilda villkor, inkomst och utbildningsnivåer, vilket är en styrka i vår studie, säger Christian Ståhl i en kommentar på hemsidan.

Samma resultat oavsett arbetsplats

Personerna i studien fick svara på en enkät med frågor om belastning, kontroll över arbetsuppgifter, resurser i form av socialt stöd, och utmattning. Undersökningen gjordes med samma personer med två års mellanrum.

Resultaten visar samma sak oavsett arbetsplats: alltför höga krav i arbetet leder till utmattning, oavsett hur stort handlingsutrymme eller hur gott socialt stöd man har.

Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl. Anna-Carin i blond page och näsring, Christian i skägg och svart hatt. Står utomhus med ett cykelställ i bakgrunden.

Krav- och kontrollmodell grunden

Studien får stöd av Töres Theorell, professor emeritus på Stressforskningsinstitutet.

– Jag håller med om att man inte bara kan hålla på och öka kravnivåerna. Man ska inte tro att folk kan klara hur höga krav som helst, bara man ger inflytande och socialt stöd. Det säger sig självt att det finns kravnivåer över vilka ingenting hjälper, säger han.

Töres Theorell, fotad utomhus med grönt buskage i bakgrundenHöga krav, låg kontroll och svagt socialt stöd är en kombination som arbetsmiljöforskningen länge visat kan leda till ohälsa av olika slag. Modellen har utgjort grunden i många studier om sambandet mellan arbetsmiljö och hälsa.

Töres Theorell var med och tog fram modellen för över trettio år sedan. Han har bland annat visat att det finns ett samband mellan höga krav, låg kontroll och en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Resurser kan vara mer än socialt stöd

I studien definieras resurser som kontroll och socialt stöd. Men resurser kan vara så mycket mer än det. Det menar Ulrich Stoetzer, handläggare på Arbetsmiljöverket. Han har varit med och tagit fram Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA.

– I föreskrifterna definierar vi resurser som det som bidrar till att hantera kraven i arbetet, säger han.

Ulrich StoetzerArbetsgivaren ska bland annat se till att ”de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet” (paragraf 9).

– Antingen minskar man kraven eller ökar resurserna. Det kan också handla om att skapa tydlighet i arbetsuppgifterna. Men allra först behöver man göra en riskbedömning och ta fram åtgärder, säger Ulrich Stoetzer.

Se en film om vad krav på arbetsplatsen kan handla om. 

Så kan man minska kraven

  • minska arbetsmängden
  • ändra prioriteringsordningen
  • variera arbetsuppgifterna
  • ge möjligheter till återhämtning
  • tillämpa andra arbetssätt
  • öka bemanningen
  • tillför kunskaper

Källa: Arbetsmiljöverkets föreskrifter om OSA 2015:4

Tre sätt att jobba med krav och resurser

Suntarbetslivs verktyg OSA-kollen hjälper er att balansera krav och resurser. Så här kan det användas på en arbetsplatsträff:

  1. Gör gruppövningen Balanskollen för att skapa balans mellan krav och resurser. Med film och steg-för-steg-övningar.
  2. Använd en checklista för att gå igenom förutsättningar och faktorer som påverkar arbetsbelastningen.
  3. Se korta filmscener på temat arbetsbelastning. Reflektera sedan tillsammans.

Läs mer i OSA-kollen om krav och resurser.

Mer om krav och resurser

Text: Åsa Hammar