Jobba med arbetsmiljön – 3 saker som ger effekt

8 april 2025 Lästid: 4 min
Sammanfattning av artikeln

Fyra forskare har gått igenom en stor mängd europeiska studier om arbetsmiljöarbete.

Det visade sig att flera saker har betydelse för att arbetsmiljöarbetet ska gå bra.

Två exempel som forskarna lyfter fram:

  • Lagar och regler, och stöd att följa dem.
  • En struktur på arbetsplatsen för hur man jobbar med arbetsmiljöfrågorna.

Det behövs även bland annat kunskap och tid att jobba med arbetsmiljön.

Sammanställningen av forskningen har forskarna gjort åt Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Kvinna som pratar engagerat med en penna i handen framför vit tavla.
Jobba med arbetsmiljön. Flera saker behöver vara på plats för att få det att fungera: ett yttre tryck i form av lagar och regler, men även en struktur för det på jobbet – och tid, visar forskning.

Foto: Johner bildbyrå

Sammanfattning av artikeln

Fyra forskare har gått igenom en stor mängd europeiska studier om arbetsmiljöarbete.

Det visade sig att flera saker har betydelse för att arbetsmiljöarbetet ska gå bra.

Två exempel som forskarna lyfter fram:

  • Lagar och regler, och stöd att följa dem.
  • En struktur på arbetsplatsen för hur man jobbar med arbetsmiljöfrågorna.

Det behövs även bland annat kunskap och tid att jobba med arbetsmiljön.

Sammanställningen av forskningen har forskarna gjort åt Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Räcker det med lagar och regler för att arbetsmiljöarbetet ska bli av och bidra till bättre arbetsmiljö? Nej, mer än så måste till, visar forskning. Här får du veta vad som behövs.

Många saker spelar roll för ett lyckat arbetsmiljöarbete i organisationer. Men det är två som sticker ut och visar vägen framåt när man jobbar med arbetsmiljön:

  • Lagar och regler som sätter yttre press på att göra rätt
  • En stödjande struktur på arbetsplatsen för arbetsmiljöarbetet

Lagar och regler har stor betydelse för att komma framåt när man jobbar med arbetsmiljön, visar en kunskapssammanställning, som är gjord på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

– Regler fungerar, och inspektioner av arbetsmiljön fungerar också. De sätter ett viktigt externt tryck på arbetsplatsen för att de ska prioritera arbetsmiljön och utveckla arbetssätt för att hantera arbetsmiljöfrågor, säger Christian Ståhl.

Han är professor i sociologi och en av de ansvariga för sammanställningen. Tillsammans med två andra forskare har Christian Ståhl gått igenom över 16 000 europeiska studier om arbetsmiljöarbete, på jakt efter vad som fungerar och ger effekt på arbetsmiljöarbetet. De hittade drygt 50 studier som passade in i syftet, och ungefär hälften av de valda studierna kommer från Norden.

Det måste finnas rutiner och organisatoriska förutsättningar.

 

Christian Ståhl, professor i sociologi, Linköpings universitetProfessor Christian Ståhl har gått igenom forskning om hur man kan jobba med arbetsmiljön.

Rådgivande inspektioner ett bra stöd

Just inspektioner av arbetsmiljön är något som Sverige har kommit långt med i jämförelse med andra europeiska länder. Här har Arbetsmiljöverket utvecklat sina inspektioner, eller tillsynsinsatser som det också kallas, så att de även innehåller rådgivning och stöd.

– Arbetsmiljöverkets inspektioner är en värdefull hjälp i att införa regler i den egna verksamheten.

I andra länder, till exempel Danmark, står myndigheterna för mer av kontroll och mindre av stöd för att arbetsplatsen ska klara att leva upp till kraven enligt lagböcker och föreskrifter. Det framkom bland annat i en studie som jämförde hur man genomförde inspektioner i Sverige och Danmark.

– Arbetsgivarna uppskattade att man kunde får hjälp vid en inspektion istället för att känna att det bara var ett hot som kom.

De här lagkraven och inspektionerna kallar forskarna för externt tryck. Det är för att de sätter en press utifrån på att arbetsplatsen ska göra vissa saker, och få det att funka i vardagen på jobbet.

Men det behövs även ett så kallat internt tryck.

Strukturen för arbetsmiljöarbetet stöttar också

Ett internt tryck handlar om de organisatoriska förutsättningar som har betydelse för att arbetsplatserna ska klara av att följa lagar och regler för arbetsmiljön.

– När det finns en struktur för arbetsmiljöarbetet så skapar det ett tryck inne i organisationen på att jobba med arbetsmiljön, berättar Christian Ståhl.

– Det fungerar bättre i nordeuropeiska länder, för här har man mer rutiner och bättre uppföljningssystem för arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna.

Det externa trycket och det interna trycket ger varandra draghjälp. I kombination får de verksamheterna att prioritera arbetsmiljön, visar sammanställningen.

– Det räcker inte att man bara tycker att arbetsmiljön är viktig. Det måste också finnas något som gör att man behöver prioritera det.

Därför är det viktigt att det finns rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet, när det ska ske och vem som har ansvar för att det ska ske.

– Samarbetet behöver också fungera mellan olika roller i arbetsmiljöarbetet och det behöver finnas stöd från HR.

… och tid och kunskap att jobba med arbetsmiljön

Vad kan chefer, skyddsombud, HR och fackligt förtroendevalda ta med sig av forskningen när de jobbar med arbetsmiljön framåt?

– En viktig lärdom är att arbetsmiljöarbete inte gör sig självt, utan är något som man måste strukturera och samarbeta kring för att det ska bli bra. Det måste finnas rutiner och organisatoriska förutsättningar, säger Christian Ståhl.

Det finns nämligen många studier som visar att om kraven är för pressade så prioriterar man bort arbetsmiljöfrågorna. Därför behöver det finnas tid, kunskap och delaktighet från olika delar av organisationen.

Håll igång det interna trycket i tider av omställning och nedskärningar.

Alla med ansvar för arbetsmiljöarbete behöver vara involverade: politiker, ledningen, chefer, skyddsombud, HR och fackligt förtroendevalda. Och det kan vara särskilt viktigt att komma ihåg i omställningstider.

– Håll igång det interna trycket i tider av omställning och nedskärningar är mitt råd.

Ett exempel på att hålla igång det interna trycket kan vara att chef och skyddsombud har utbildning för att jobba med arbetsmiljön.

– Vi har sett i studier att när man utbildar chefer i arbetsmiljö så ändrar de förhållningssätt, och ser att den arbetsmiljön är viktig för att verksamheten ska fungera. Arbetsmiljöarbete och produktionsmål behöver inte vara fiender till varandra.

Även för politiker och högsta ledningen finns något att ta med sig från kunskapssammanställningen, enligt Christian Ståhl.

– Studier visar att om man har för starkt fokus på produktion och väldigt höga krav i arbetet så försämras både arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet. Där är det av vikt att tänka i längre tidshorisonter när man gör sina ekonomiska prioriteringar, och fråga sig: om vi gör nedskärningar här, vad kan det leda till på längre sikt med kompetensförsörjningen och möjligheten för medarbetare och chefer att engagera sig för att få en god arbetsmiljö?

Om forskningen

Titel:
När regler ska bli praktik. Betydelsen av arbetsmiljöreglering, tillsyn och organisatoriska förutsättningar. Myndigheten för arbetsmiljökunskap

Författare:
Christian Ståhl, professor
Daniel Lundqvist, docent
Cathrine Reineholm, docent
Avdelningen för pedagogik och sociologi, Linköpings universitet.

Vad är externt och internt tryck?

Hur arbetsmiljöarbetet går påverkas av externt tryck och internt tryck på att få till det.

Externt tryck kommer från lagar och tillsyn, till exempel Arbetsmiljöverkets inspektioner. Den formen av externt tryck fungerar bäst när den kombinerar krav med rådgivning, visar forskningen.

Internt tryck är rutiner, struktur och interna system för arbetsmiljöarbetet på en arbetsplats. För att det interna trycket ska lyckas behövs till exempel:

  • att chefer har kunskap om betydelsen av att arbeta med arbetsmiljön och även prioriterar det.
  • att medarbetare och skyddsombud också har kunskap för att kunna bidra till arbetsmiljöarbetet.
  • att det finns stödstrukturer som till exempel rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete, HR-stöd, utbildningar i arbetsmiljö och årshjul för arbetsmiljöarbetet.

Små företag har större utmaningar än stora organisationer med att följa det externa trycket och få till ett fungerande internt tryck, visar kunskapssammanställningen från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Få snurr på arbetsmiljöarbetet i vardagen

Tycker du att systematiskt arbetsmiljöarbete är komplext och omfattande? Sänk trösklarna och kom i gång med hjälp av SAM-verkstan – chefens och skyddsombudets gemensamma verktyg.

I SAM-verkstan får ni hjälp att:

  • Stärka samarbetet mellan chef och skyddsombud Två kvinnor samtalar, en bild från SAM-verkstan.
  • Involvera arbetsgruppen
  • Kartlägga nuläget
  • Sortera och använda Suntarbetslivs utbud för systematiskt arbetsmiljöarbete
  • Följa upp hur arbetet går i vardagen

Visa SAM-verkstan!

Anna Norrby
Text: Anna Norrby
Kontakt: [email protected]