Linda Svahn på Allbohus i Alvesta. Nominerad till årets skyddsombud.

Linda Svahns hjärtefråga är att alla medarbetare ska synas och höras. Men i vardagen handlar hennes uppdrag som skyddsombud om ergonomi - och luftkvalitet. Nu är hon nominerad till årets skyddsombud.

Foto: Mats Samuelsson

Skyddsombudet: känns bra att göra skillnad

”Det känns bra att jobba med människor och att kunna göra skillnad. Dessutom är det kul att få vara ett bollplank till arbetsgivaren”. Så beskriver Linda Svahn sitt uppdrag som skyddsombud. För det blev hon nominerad till utmärkelsen Årets skyddsombud inom fackförbundet Vision.

På många arbetsplatser inleder man dagen med en kopp kaffe och ett möte. Men på huvudkontoret på Allbohus i Alvesta är början av arbetsdagen lite annorlunda.

Klockan kvart i nio sätter man på lugn avslappningsmusik i en kontorskorridor. En grupp medarbetare samlas i en ring. De börjar med att böja, sträcka och mjuka upp nacken. Sedan går de metodiskt och systematiskt igenom de muskler som brukar bli stela av långa dagar framför datorn: rygg, lårmuskler, rumpa.

Efter ungefär femton minuter är musklerna genomstretchade och avslappnade, och alla är redo för resten av arbetsdagen. Den som håller i stretchingpasset är Linda Svahn, ekonomiassistent och skyddsombud för Vision.

– Jag har alltid gillat må bra-aktiviteter. Jag tycker verkligen att hälsa och arbetsmiljö hänger ihop, säger hon.

Skyddsombud i tre år

Allbohus har hand om kommunens bostäder och lokaler i Alvesta. Totalt jobbar strax över hundra personer i bolaget, varav 25 personer på huvudkontoret.

Att just Linda Svahn blev skyddsombud beror helt enkelt på att hon fick frågan på ett årsmöte. Kanske, gissar hon själv, för att hon är en ”föreningsmänniska”. Hon tackade ja, och började gå lite utbildningar. Snart blev hon också ordförande i fackklubben.

Hon tycker att uppdraget som skyddsombud är väldigt givande.

– Det är jättekul. Jag gillar att jobba med människor, och att kunna göra skillnad för medarbetare. Dessutom gillar jag samarbetet med arbetsgivaren.

Egentligen är hennes hjärtefråga att alla medarbetare ska bli sedda och lyssnade på. Men i vardagen handlar hennes uppdrag mycket om ergonomi. Det kan till exempel handla om att, i samråd med chefen, köpa in ergonomiska stolar till medarbetare som har ont i nacken.

Hon jobbar också med sådant som medarbetarenkäter och instruktioner för arbetsmiljön.

”Skönt att jag stod på mig”

Men hon har också tagit tag en helt annan sorts fråga.

– Vi har haft bekymmer med luften i lokalen. Vi var många som kände av problem med hosta, huvudvärk och heshet. Länge trodde arbetsgivaren att det inte fanns några problem, och jag började tvivla på mig själv och undra om vi bara inbillade oss allting.

Men Linda Svahn stod på sig, och till sist öppnade man upp en av väggarna i lokalen. Det visade sig det fanns fuktskador där inne, som nu ska åtgärdas.

– Då kändes det skönt att jag hade stått på mig.

Samarbetet med chefen fungerar bra

Även om just den här åtgärden satt en bit in, tycker Linda Svahn att samarbetet med chefen fungerar väldigt bra. Och det är inte bara på regelbundna samverkansmöten som de möts.

Vi har en öppen dialog och kan prata om det mesta

– Eftersom vi sitter på samma ställe så har vi mycket kontakt. Vi har en öppen dialog och kan prata om det mesta. Vi litar på varandra och vet att det som vi pratar om stannar i rummet. Han brukar säga att jag är hans förlängda arm.

En gång per år har de också skyddsrond, där de kollar sådant som ergonomi och utrymningsvägar. Vid ett av tillfällena upptäckte de ett lite udda problem.

– Det visade sig att lamporna i en korridor går på rörelsedetektorer, och att de ibland släcktes på kvällarna om någon satt själv och jobbade. Då blev det beckmörkt. Det kan tyckas som en liten sak, men det kan bli allvarligt. Så det har vi åtgärdat nu.

Bra kontakt med medarbetarna

Hon upplever att medarbetarna har lätt för att komma till henne med problem.

– Det tycker jag. Dessutom kan jag snappa upp mycket i fikarummet eller i korridoren. Då kan jag söka upp dem i efterhand, och fråga om de vill ha hjälp eller bolla någonting.

Det finns också medlemmar som sitter i andra lokaler, men dem brukar Linda Svahn besöka under regelbundna arbetsplatsbesök.

Och i år blev hon alltså nominerad till årets skyddsombud inom fackförbundet Vision.

Det känns verkligen som att jag har fått uppskattning för det jag gör

– Jag blev jätteförvånad, och det känns jättekul. Det känns verkligen som att jag har fått uppskattning för det jag gör.

”Ger det lilla extra”

Den som nominerade henne till priset var kollegan Ann-Sofie Lindersson:

– Linda ger det där ”lilla extra”. Hon ser varje medarbetare och frågar ofta hur det är, inte bara för att ställa frågan utan för att hon verkligen vill veta. Hon ger tid till att sitta och lyssna och prata och ge råd och stöttning.

Ann-Sofie Lindersson säger att Linda Svahn har förmågan att se vad en medarbetare kan behöva i sitt arbete innan medarbetaren ser det själv.

– Det märks att hon brinner för hälsa och välbefinnande!

Text: Anna Wettergård, 25 oktober 2021

Senaste artiklar

De har utvecklingssamtalen på gående fot

Promenadmöten kan fungera utmärkt för samtal på en arbetsplats. På Marbäcks förskola i Svedala har man både utvecklingssamtal och avstämningssamtal på gående fot. Det blir ett mer avslappnat och givande…

“Nu kan jag vara nära mina medarbetare”

Bollebygds förvaltningar har blivit mer chefstäta. Rektor Linda Andersson har numera ansvaret för två förskolor istället för tre. Arbetsglädjen har ökat, liksom förmågan att vara en närvarande chef. Hon tackar Chefoskopet för det. Det…

Kasam: så skapar de känsla av sammanhang

Hur kan man göra arbetsvardagen mer begriplig, hanterbar och meningsfull? Det har chefer och medarbetare jobbat tillsammans med i Strömsunds kommun. Resultatet har bland annat blivit ett öppnare samtalsklimat och…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

 • Chefoskopet

  Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

 • Digi-ronden

  För bättre digital arbetsmiljö

 • OSA-kompassen

  Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

 • Prehabguiden

  Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?