Anna Thuresson och Annette Eriksson, chefer i Borås respektive Marks kommun. Två glada kvinnor i svarta hattar, rygg mot rygg , med varsin blombukett.

Stolta pristagare till 2019 års Sydvästenpris. Anna Thuresson, chef för kvalitets- och utvecklingsenheten vid sociala omsorgsförvaltningen i Borås kommun, och Annette Eriksson, enhetschef inom individ- och familjeomsorgen i Marks kommun.

Foto: Anna Rehnberg

Första pris till bästa cheferna

Ljumma vårvindar lekte när Sydvästenpriset delades ut för fjärde året i rad i Borås. Anna Thuresson och Annette Eriksson, chefer i Borås respektive Marks kommun, var stolta och glada pristagare.

– Jag har Sveriges roligaste jobb, säger Anna Thuresson under prisutdelningen.

– Jag konkurrerar med Anna om att ha Sveriges roligaste jobb, säger Anette Ericsson.

Sydvästenpriset delas ut av Centrum för välfärdsstudier vid Högskolan i Borås för att uppmärksamma och premiera hållbart ledarskap inom välfärden. Båda pristagarna betonar vikten av att trivas och ha roligt på sin arbetsplats.

Annette Eriksson är enhetschef inom individ- och familjeomsorgen i Marks kommun.

Medarbetarna ska känna att arbetet är inspirerande, roligt och intressant, att det finns en gynnande arbetsmiljö som skapar möjligheter, trygghet och stabilitet, betonar hon.

Jag har tillit till mina medarbetare.

– Det är viktigt att framstå som en attraktiv arbetsplats för att locka till sig engagerade människor på en konkurrensutsatt arbetsmarknad, säger Annette.

– Jag håller med, säger Anna, chef för kvalitets- och utvecklingsenheten vid sociala omsorgsförvaltningen i Borås kommun.

– Med ett bra ledarskap skapas miljöer där människor mår bra och kan utvecklas, och jag har tillit till mina medarbetares kompetens och förmågor, tillägger hon.

Varit chef sedan hon var 20

Trots att Anna bara är 33 år har hon haft chefsbefattningar sedan hon var 20.

– När enhetschefen på mitt första jobb gick på föräldraledighet fick jag rycka in. Det var jättesvårt i början och jag var rädd att komma för långt från brukarna, minns Anna.

Hon lärde sig dock snart att nyttja den kompetens som fanns hos medarbetarna, göra dem delaktiga och inte vara rädd för att be om hjälp.

– Jag har också haft nytta av att jag växte upp med basket. Inom lagsport lär man sig jobba ihop som grupp, vinna och förlora tillsammans, sätta upp tydliga mål och hjälpas åt att ta sig dit. Dessutom lär man sig att ge och ta emot konstruktiv feedback, menar Anna.

Annette har andra erfarenheter som format henne som människa och chef.

Kan göra något bra trots svårigheter

– Jag firar faktiskt 40 år som synskadad, säger hon lite överraskande och förklarar:

– Jag firar att jag har levt ett jättebra liv trots att jag miste synen. Jag har jobbat, gjort karriär, blivit chef och har tre fantastiska barn.

Hon fick också tidigt lära sig att ta emot hjälp och våga lita till andra människor. Priset kom vid precis rätt tillfälle menar hon. I sitt dagliga arbete möter hon människor som kämpar med missbruk och annan problematik. Människor hon och hennes medarbetare arbetar för att hjälpa till bättre liv.

– Priset tydliggör att man kan göra något bra trots svåra omständigheter. Jag hoppas det kan vara en inspiration. Dessutom har vi fantastiskt många bra chefer och medarbetare i Marks kommun. Nu råkade det vara jag som fick priset, men jag tycker det lyfter fram hela verksamheten och kommunen på ett positivt sätt, säger Annette.

Att vara chef kan vara tufft även utan funktionsnedsättning eller ung ålder.

Döpt till Sydvästenpriset – kan blåsa runt chefer

– Det kan blåsa och storma rejält på toppen, därav namnet Sydvästenpriset, säger Margareta Lundberg Rodin, projektledare för priset. Därför är det viktigt att uppmärksamma dem som orkar vara chefer och bedriver ett kvalitativt och hållbart ledarskap som gynnar medarbetare och brukare.

I år gick det dock inte att uppbringa en enda sydväst i Boråstrakten, trots förra sommarens torka. Pristagarna fick hålla till godo med varsin svart hatt, men de såg strålande glada ut ändå. Diplom och 25 000 kronor i prispengar fick de också.

Prisceremonien för Sydvästenpriset inleddes med en föreläsning av professor Lotta Dellve vid Göteborgs universitet. Hennes forskning kring sjukskrivning och arbetsmiljö visar att närvarande chefer med goda relationer till sina medarbetare är viktiga för en arbetsmiljö där de anställda mår bra och vill arbeta kvar. Det stämmer väl in på Annas och Annettes ledarskap.

–Vi brukar vaska fram fyra finalister bland 15-30 nominerade. Men i år valde vi Anna och Annette direkt, de var så självklara, avslutar Margareta.

Text: Anna Rehnberg, 29 april 2019

Relaterade verktyg

 • Chefoskopet

  Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

Senaste artiklar

De har utvecklingssamtalen på gående fot

Promenadmöten kan fungera utmärkt för samtal på en arbetsplats. På Marbäcks förskola i Svedala har man både utvecklingssamtal och avstämningssamtal på gående fot. Det blir ett mer avslappnat och givande…

“Nu kan jag vara nära mina medarbetare”

Bollebygds förvaltningar har blivit mer chefstäta. Rektor Linda Andersson har numera ansvaret för två förskolor istället för tre. Arbetsglädjen har ökat, liksom förmågan att vara en närvarande chef. Hon tackar Chefoskopet för det. Det…

Kasam: så skapar de känsla av sammanhang

Hur kan man göra arbetsvardagen mer begriplig, hanterbar och meningsfull? Det har chefer och medarbetare jobbat tillsammans med i Strömsunds kommun. Resultatet har bland annat blivit ett öppnare samtalsklimat och…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

 • Chefoskopet

  Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

 • Digi-ronden

  För bättre digital arbetsmiljö

 • OSA-kompassen

  Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

 • Prehabguiden

  Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?