Personalen på vårdcentralen i Vä dansar i korridoren.

Glädjespridare. Vårdcentralen i Vä är en av många arbetsplatser som hakat på trenden att göra en egen dansvideo till en sydafrikansk låt. Dans och musik ger återhämtning, säger vårdcentralens hälsoinspiratör.

Foto: Vårdcentralen Vä

De dansar för att ge hopp under pandemin

Från Angola till en vårdcentral i Sverige – nu sprider sig dansen som ger hopp i coronatid. Under #jerusalemachallenge lägger tusentals arbetsplatser världen över ut sina egna dansfilmer i sociala medier.

Även i Sverige har den här dansutmaningen fått stor spridning. Alla använder samma låt, en sydafrikansk hit, och dansstegen är i grunden lika.

Med lagom enkel koreografi och ett sväng som får de flesta att le, har den livat upp det coronatyngda jobbet. Här berättar tre arbetsplatser som antagit utmaningen.

Vårdcentralen i Vä

Porträtt på Jenny Siöström.På vårdcentralen i det lilla samhället Vä utanför Kristianstad var det hälsoinspiratören och livsstilsrådgivaren Jenny Siöström som tog initiativ till att de skulle vara med i dansutmaningen. Hon och vårdcentralens rehabkoordinator höll i repetitioner och inspelning.

– Vi kände oss begränsade av covid, och är alla duktiga på att undvika gym i dessa tider. Men vi saknade kicken att träna i grupp. Då kom vi på att vi ska börja dansa tillsammans på jobbet, vi har tränat yoga ihop förut. När jag fick syn på challengen började vi köra den som uppvärmning, säger Jenny Siöström.

Porträtt på Marie Wik. Marie Wik är chef på vårdcentralen. Hon säger att dansutmaningen skapar en global samhörighet under pandemin, när hela världen står i samma situation.

– Den är ett sätt att hedra de som jobbar med covid och att även hedra patienterna som också gör ett jobb när de kämpar med sjukdomen, säger Marie Wik.

Personal dansar i korridor på vårdcentralen i Vä .

Klicka på bilden för att starta filmen.

Vårdcentralens film är inget tekniskt underverk, men det är också lite av grejen, menar Marie Wik.

– Det måste inte vara en superproduktion. Vi är i grunden vårdpersonal som har filmat med våra vanliga mobiler. Sen har vi klippt och klistrat med hjälp av instruktioner på google.

Ett sätt att hedra de som jobbar med covid

Pelargården i Våxnäs

Demensboendet Pelargården i Våxnäs utanför Karlstad har också gjort en egen dansfilm som de lagt ut i sociala medier.

Porträtt på Anna Blom.– Vi hade planerat en må bra-dag i höstas, men den fick vi tyvärr ställa in på grund av corona. När jag såg den här dansen så tänkte jag att det vore roligt för oss, säger enhetschefen Anna Blom.

Hon pratade med några i personalen, de nappade direkt och började öva. Själv har hon mestadels arbetat på distans och övat hemma med hjälp av filmer som medarbetarna skickat.

Pelargårdens bovärd sandade extra åt dansarna när de skulle spela in utanför boendet. Publik hade de också – flera av de boende följde inspelningen från sina fönster.

Pelargårdens personal dansar utomhus.Klicka på bilden för att starta filmen.

Pelargårdens film är också hemmasnickrad och finns på Facebook.

– Efteråt var alla så jätteglada, det gav energi och skratt i stunden. Men det är också något alldeles speciellt som medarbetarna har genomfört från början till slut, och det har vi med oss framåt, säger Anna Blom.

Nattpatrullen i Ale

Snön virvlade framför mobilkameran när nattpatrullen i Ale kommun utanför Göteborg spelade in sin egen version av Jerusalema. Klockan var nio på kvällen, en söndag i mitten av januari. Platsen – en parkering nära deras arbetslokal.

Jannike Almén och Sofie Hadi är undersköterskor i hemtjänstens nattpatrull. De hade sett att polisen, räddningstjänsten och ambulansen i Göteborg hade lagt ut filmer.

Porträtt på Jannike Almén.– Då kände jag att vi måste bräcka dem, säger Jannike Almén och skrattar.

Men där bakom finns också mycket allvar.

– Nattpatrullen syns sällan fast vi finns överallt i Sverige och hjälper människor i deras hem på nätterna. Med filmen ville vi visa att vi också kämpar hårt i den här pandemin.

Att vara med i den virala dansutmaningen ger dem en känsla av större samhörighet under corona.

Porträtt på Sofie Hadi.– Vi har dansat och skrattat så mycket! Det blir en annan sammanhållning när man gör något kul tillsammans. Vi har kört en omgång med låten så fort vi haft lite ledig tid på natten, säger Sofie Hadi.

De filmade utomhus för att det skulle synas att det är mörkt när de jobbar.

– Skyddsutrustningen ville vi också ha med, den visar att vi är mitt i en pandemi. Och så bilarna förstås, man ska ju se att vi är ute och åker.

Nattpatrullen i Ale dansar framför sina bilar.

Klicka på bilden för att starta filmen.

Nu har även Ale kommun gjort en egen klippning av nattpatrullens film och lagt ut på kommunens sida på Facebook.

– De visar lite uppskattning för vårt arbete och det är kul – fast vår egen film, originalet, är ju bäst såklart.

Text: Anna Norrby, 26 januari 2021

Relaterade verktyg

 • Prehabguiden

  Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering

Senaste artiklar

Förskolan blomstrar med hjälp av friskfaktorer

Ökad måluppfyllelse, nöjdare medarbetare och lägre sjuktal. I Svedalas förskoleverksamheter har alla siffror pekat åt rätt håll det senaste åren. Hemligheten är ett främjande arbete med friskfaktorer – och hälsoinspiratörer!…

Här ger friskfaktorer bättre arbetsmiljö

För två år sen rullade äldreomsorgen i Umeå, med stöd av Suntarbetslivs resursteam, igång ett projekt för bättre arbetsmiljö. Enhetscheferna har en viktig roll, och mycket pekar på att de…

Så fick Lycksele 7 nya huvudskyddsombud

Lycksele kommun saknade huvudskyddsombud, HSO, för äldreomsorgen och flera andra verksamheter. Men inte nu längre - på ett enda möte tog sju av Kommunals skyddsombud beslutet att även bli HSO.…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

 • Chefoskopet

  Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

 • Digi-ronden

  För bättre digital arbetsmiljö

 • OSA-kompassen

  Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

 • Prehabguiden

  Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

En äldre dam och en sköterska sitter på en säng

Rädda ryggen – riskbedöm era lyft

Att lyfta och flytta människor inom vården innebär risker för personalen, men många skador kan förebyggas med utbildning och riskbedömning....