Dagsljuslampor ger piggare personal på Södersjukhuset

6 maj 2025 Lästid: 4 min
Sammanfattning av artikeln

På Södersjukhuset finns ett nytt kontrollrum utan fönster, där personalen jobbar med magnetkameraundersökningar.

För att få bättre arbetsmiljö satte de in lampor som liknar dagsljus.

Lamporna gör att rummet känns ljust och skönt, som om solen lyser in.

Personalen säger att de mår bättre och känner sig piggare när de jobbar där.

Chefen tycker att det var en bra investering för att personalen ska trivas och hålla sig frisk.

Två kvinnor står och pratar under lampor i taket, som ser ut som takfönster.
Dagsljuslamporna gör att det fönsterlösa rummet känns ljust och varmt. Anja Lindberg och Karin Sandelin tycker att det är värt investeringen, för att få piggare och gladare medarbetare.

Foto: Moa Källström

Sammanfattning av artikeln

På Södersjukhuset finns ett nytt kontrollrum utan fönster, där personalen jobbar med magnetkameraundersökningar.

För att få bättre arbetsmiljö satte de in lampor som liknar dagsljus.

Lamporna gör att rummet känns ljust och skönt, som om solen lyser in.

Personalen säger att de mår bättre och känner sig piggare när de jobbar där.

Chefen tycker att det var en bra investering för att personalen ska trivas och hålla sig frisk.

När Södersjukhuset byggde nytt manöverrum för sin magnetkamera fanns det en oro: rummet skulle sakna dagsljus. Men i stället för att acceptera en sämre arbetsmiljö hittade personalen en lösning. Med hjälp av särskilda dagsljuslampor har de nu skapat en arbetsmiljö där både människor och växter trivs.

Manöverrum 3, på Södersjukhusets magnetkameraavdelning, är varmt och inbjudande. Sneglar man uppåt så ser man att solen strålar emot en genom frostade takfönster.

Eller?

Nej, det är faktiskt bara lampor. Men inte vilka lampor som helst, utan dagsljuslampor. Ljuset är speciellt anpassat för att efterlikna dagsljus.

– Det känns som att ljuset värmer, även fast det inte gör det. På vintern, när man börjar 07 och slutar 16.30 missar man hela dagsljuset utomhus. Då är det jätteskönt att jobba här inne.

Det berättar röntgensjuksköterska Karin Sandelin, medan hon gestikulerar upp mot taket i det fönsterlösa rummet. Hon fortsätter:

– Andra som kommer in här kan säga saker som ”vad skönt att solen lyser nu, i morse var det ju mulet”. De brukar bli förvånade när vi säger att det bara är lampor.

Det känns som att ljuset värmer, även fast det inte gör det.

Porträtt av Karin Sandelin.

Karin Sandelin, röntgensjuksköterska

Både expert och psykolog

I undersökningsrummet intill står den enorma magnetkameran; 9 ton väger den. För patienter kan det vara ganska skrämmande att ligga still inne i den stora kameran.

– Då kan vi erbjuda dem öronproppar eller hörselskydd med musik. Vi kan också erbjuda ögonbindel. Vi försöker ta hand om dem så bra som möjligt. För att jobba här behöver man både vara psykolog och expert på magnetkameraundersökning.

Det berättar röntgensjuksköterskan Ameira Aabdein. Hon tycker att dagsljuslamporna gör att rummet känns skönt att jobba i, trots att det är fönsterlöst.

– Jag varierar gärna mellan det här rummet och ett av de andra rummen, som har riktiga fönster.

Här på röntgenavdelningen jobbar personal dygnet runt, även om den nya kameran bara är igång under dagen. De tar emot patienter, framför allt från akuten, men även från andra håll. Karin Sandelin berättar vidare:

– Det är en akutverksamhet, ibland är det mycket att göra och ibland är det mindre. Vi undersöker allt från ortopedi till neurologi, från knopp till tå. Från nyfödda till hundraplusåringar.

Två kvinnor står och pratar under dagsljuslamporna.

Så fort man öppnar dörren till rum 3 så möts man av det varma ljuset.

Projektgrupp inför köpet av ny kamera

Förutom att vara röntgensjuksköterska är Karin Sandelin också metodansvarig för just magnetkameraundersökningarna. Det innebär att hon arbetar för att utveckla undersökningsmetoderna och utbilda sina kollegor.

Hon var också med i projektgruppen som bildades för några år sedan, när sjukhuset skulle köpa in en ny magnetkamera. Ett projekt som försvårades av att magnetkameran är så tung att den bara kunde stå på byggnadens bottenvåning.

Azra Vrazalica, verksamhetsutvecklare på röntgenkliniken, var också med i projektgruppen:

– Vi undersökte var det fanns möjlighet att ställa in en till kamera, och den enda platsen som funkade var en yta där det inte fanns möjlighet att sätta in fönster. Vi var angelägna om att arbetsmiljön inte skulle försämras. Det var en prioriterad fråga för projektet.

Vi var angelägna om att arbetsmiljön inte skulle försämras. Det var en prioriterad fråga för projektet.

Azra Vrazalica, verksamhetsutvecklare

Kompenserade med dagsljuslampor

För att kompensera för bristen på dagsljus började gruppen undersöka dagsljuslampor, och hittade en leverantör som de blev imponerade av.

– De hade studier som visade på effekten av deras lampor på människors hälsa. De hade också växter som frodades i deras lokaler, under lamporna, berättar Karin Sandelin.

Det fanns en del tveksamheter i organisationen eftersom lamporna var dyra, och eftersom det var en ny och oprövad leverantör. Men med lite envishet fick de ändå igenom förslaget.

Piggare och gladare

Och nu sitter de här, dagsljuslamporna. Går man under dem så känns det precis som att solen skiner mot en. Det går att skifta ljuset så att det ska efterlikna olika tider på dygnet, men här har man oftast solen på. Och även här frodas växterna, trots bristen på fönster.

Medarbetarna är väldigt nöjda. Likaså vårdenhetschefen Anja Lindberg:

– Jag tycker absolut att det är värt investeringen, för att få friskare personal. Det är svårt att mäta, men jag upplever att folk mår bättre nu.

Jag tycker absolut att det är värt investeringen, för att få friskare personal.

Porträtt av Anja Lindberg.

Anja Lindberg, vårdenhetschef

Karin Sandelin håller med:

– Ja, och som medarbetare känner man sig satsad på. Nu är det huggsexa om att vara på trean. Och det är många kollegor som har blivit väldigt imponerade, och som har velat veta mer om lamporna.

Hon skulle absolut rekommendera andra avdelningar med liknande utmaningar att satsa på dagsljuslampor. Hon avslutar:

– Jag tycker att lamporna gör att man blir både piggare och gladare.

Det här är dagsljuslampor

Dagsljuslampor – kan också kallas dygnsljuslampor – efterliknar solens ljus. De kan till exempel användas för att öka välbefinnandet i fönsterlösa lokaler.

Man kan också ställa in lamporna för att efterlikna ljuset vid olika tider på dygnet. Den funktionen kan till exempel användas för personer som jobbar natt. Då skiftar man ljuset på natten, så att man stör kroppens naturliga dygnsrytm så lite som möjligt. Det har vi bland annat berättat om i den här artikeln från 2018.

Enligt leverantören själv har lamporna positiv effekt på hälsan. De effekterna studeras också av forskare, just nu bland annat vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Det kan du läsa om i en artikel från Skånes universitetssjukhus.

Kontrollera er belysning med Suntarbetslivs skyddsrond

Ikon av en checklistaHos Suntarbetsliv finns det en rad checklistor och skyddsronder som ni kan använda.

En handlar om den fysiska arbetsmiljön, och innehåller bland annat följande frågor om belysning:

  • Är allmänbelysningen tillfredsställande (tillräcklig styrka och bländfri)?
  • Finns platsbelysningar där det behövs och är de rätt placerade och bländfria?
  • Kan dagsljuset avskärmas vid behov?
  • Rengörs belysningsarmaturerna regelbundet?
  • Kan belysningen regleras?
  • Är lysrörsarmaturer och LED-ljus kontrollerade så att de inte orsakar flimmer?

Klicka här för att komma till samlingssidan för Suntarbetslivs skyddsronder och checklistor!

Porträtt av medarbetaren Anna Wettergård
Text: Anna Wettergård
Kontakt: [email protected]