Leda i kris

Som chef har du en nyckelroll när en kris inträffar. Kommunicera och informera samt att lyssna in eventuella behov är centralt.
Kollegor sitter vid ett bord och pratar.

Olika typer av kris

En kris kan vara av olika slag och på olika nivåer – från individen till samhällsnivå. Det kan exempelvis handla om olyckor, våldsamma händelser, neddragningar, cyberattacker, långvariga strömavbrott, sociala konflikter, terrorattentat eller pandemier. Oavsett kris är ledarskapet centralt för att hantera situationen.

Definition kris

En kris kan definieras som en oväntad händelse eller situation som hotar grundläggande funktioner och värden. Kriser kommer ofta plötsligt och kännetecknas ofta av en känsla av att situationen är akut. Samtidigt som snabba beslut måste fattas och det kanske inte finns så mycket information om vad det är som har hänt. Krisen är själva händelsen som kräver insats, medan oron kan vara en naturlig följd av en speciell händelse eller oro för att något ska hända.

Råd på vägen

Som chef behöver du vara tydlig, lugn, sprida trygghet, ta kontroll över situationen och visa att du tar den på allvar – då bygger du tillit.

Trovärdighet byggs genom kompetens och pålitlighet. Tänk därför på att vara öppen och ärlig, motivera olika ståndpunkter och beslut. Basera dina beslut på de fakta du har, organisationens värderingar och uppdraget för verksamheten. Ta hjälp av andra experter i frågor du själv inte har kunskap om. Allt du gör och inte gör är en del i att skapa tillit till dig som ledare.

För att kunna jobba gemensamt mot samma mål behöver du vara tydlig och visa vägen. Lotsa din arbetsgrupp genom krisen och var lyhörd för hur medarbetarna kan bidra. Tydlighet i arbetet kan dämpa stress och oro. Var en förebild. När människor inte vet hur de ska bete sig så behöver de ledare att ta efter. Som ledare behöver du vara först med att leva som du lär.

Det är också viktigt att du är närvarande och finns till hands för att stödja, följa upp och svara på frågor. Boka in avstämningsmöten regelbundet, både enskilda och i grupp. Måna om dina medarbetare på ett medkännande och respektfullt sätt. Fråga vad de behöver och vill – gissa inte.

I kris är det viktigare än någonsin att kunna göra genomtänkta bedömningar och fatta snabba beslut. Verksamheter som klarar av att ställa om och vara kreativa har störst chans att klara sig bra i osäkra tider.

Både du som ledare och din arbetsgrupp behöver skapa en gemensam bild av nuläget i det sammanhang ni ingår i. Det är grunden för att kunna skapa samsyn i de vägval och prioriteringar som behöver göras. Utgå från nuläget för att fatta beslut om vilka prioriteringar som behöver göras och ta fram en plan över hur ni ska ta er fram genom krisen. Det skapar tydlighet och trygghet i gruppen och ett förtroende för dig som chef.

Tips för att prioritera:

  • Ha ett kort tidsperspektiv – nya mål kan behöva sättas i morgon.
  • Bestäm ett fåtal saker att agera på.
  • Fokusera på det ni kan påverka.
  • Bedöm vad som ska göras omedelbart, senare eller i nästa skede.
  • Fokusera på det som skapar största möjliga nytta och värde.
  • Involvera medarbetarna i prioriteringsarbetet.
  • Tydliggör vad som ska göras, av vem, när och varför.
  • Delegera mandat till medarbetarna att själva prioritera när det är lämpligt.

I kris är kommunikation en kärnverksamhet – inte en stödfunktion. Att vara transparent är alltid viktigt när man kommunicerar och särskilt under en kris. En öppen och ärlig kommunikation lägger grunden för hög trovärdighet. Trovärdighet är en förutsättning för att du ska få fram dina budskap och få människor att lyssna. Förminska inte problem, var öppen för kritik och förslag, be om ursäkt om något har gått fel. Genom en bra dialog med dina medarbetare kan du få viktig information som hjälper dig att förstå nuläget.

Redovisa så mycket som möjligt så snart som möjligt. Informera om vad som har hänt, vad som har gjorts hittills och vad som planeras framöver. Syftet är att minska oro och stabilisera, visa att läget är under kontroll, minska grogrunden för ryktesspridning och spekulationer.

  • Informera och kommunicera regelbundet.
  • Skapa forum för regelbunden återkoppling.
  • Tydliggör var, när och hur ofta ni utbyter information.
  • Om ny information inte finns – informera om det.
  • Lyft det som fungerar bra och ge positiv återkoppling.

Organisationens förmåga att utnyttja befintlig kompetens och förmågan att utveckla nödvändig kompetens kan vara avgörande för hur ni klarar att ta er igenom krisen. Kompetensen kan finnas hos enskilda individer, grupper eller i organisationen som helhet.

Inventera befintlig kompetens och gruppens styrkor. Ge dina medarbetare mandat och gör dem delaktiga i hur ni ska möta behoven vid förändring. Då tar du tillvara på mesta möjliga kompetens. Tänk i nya banor – hur kan du göra justeringar för att ännu bättre ta tillvara på dina medarbetare och det de kan och mår bra av? Genom att använda varandras styrkor och bidrag, och arbeta tillsammans kan ni nå viktiga mål. Du som ledare visar hur. I krisen behöver alla hjälpas åt.

Uppmuntra och skapa utrymme för socialt stöd och främja dina medarbetares återhämtning. Detta är särskilt viktigt om krisen blir långvarig. Prioritera återhämtningen både för dig och dina medarbetare så att ni kan vara hållbara även på sikt. Det kan handla om att skapa utrymme för att gå iväg en kort stund för att samtala med en kollega, se till att det finns fika och dryck eller en plats där man kan vara en stund för sig själv. Se till att alla vet vem de ska prata med om de inte mår bra eller om speciella behov finns.

Var uppmärksam på tidiga signaler på ohälsa och gör arbetsanpassningar vid behov. Så förebygger du sjukfrånvaro och tar tillvara på arbetsförmåga. Kom ihåg att du kan ta stöd av och hänvisa till företagshälsovården vid behov.

En kris kan vara omskakande och ställa organisationen på prov. Den är ofta resurskrävande att hantera. Krisen kan samtidigt ge en möjlighet att lära sig om organisationens styrkor och svagheter. Ta vara på era lärdomar. När krisen lagt sig kommer ni att ha nytta av era insikter och upptäckter. Som ledare kan du se till att stärka och förbättra det som behövs.

Alla människor är olika och reagerar olika. Att förstå krisens faser och hur olika människor kan reagera gör det lättare att bemöta varandra på ett bra sätt.

Att undersöka behovet av stöd vid en kris

Kriser av olika slag skapar ofta reaktioner hos människor. Att agera snabbt som chef är viktigt. Tänk på att:

  • Ge medarbetaren utrymme att berätta om sina tankar och känslor.
  • Bekräfta på olika sätt vad din medarbetare säger samtidigt som du behåller fokus på agendan.
  • Du behöver inte komma med råd eller lösningar direkt. Ofta är det bra att låta den andra personen ge förslag på hur situationen kan hanteras, och be om att få återkomma.
  • Fråga om du kan göra något mer för medarbetaren. Vad skulle det kunna vara?

Mild krisreaktion

  • Bekräfta det din medarbetare varit med om och visa förståelse för reaktionen.

  • Föreslå att ni bokar in några tillfällen för att stämma av lite kort.

  • Stäm av hur det går. Finns behov av mer professionellt stöd för att hantera det som hänt?

Kraftig krisreaktion

  • Bekräfta det din medarbetare varit med om och visa förståelse för reaktionen.

  • Erbjud några samtal hos företagshälsovården för att bearbeta det som hänt.

  • Stäm av hur det går, och föreslå att ni bokar in några korta uppföljningsmöten framöver.