Finns det risk att granen välter eller att sällskapsspelet skapar konflikt? Nu väntar julfirande för många, och då vill man kanske glömma allt om riskbedömningar och samverkan. Men det går faktiskt att ta med sig arbetsmiljöbegreppen ända in i julstugan.
– Man vill ju att det ska flyta på ett så bra och friktionsfritt sätt som möjligt. Oavsett om det gäller julfirande eller förändring i verksamheten på arbetsplatsen.
Arbetsmiljökonsulten Mikael Rehnberg kan allt om hur man skapar en bra arbetsmiljö. Och han tycker inte att det finns något hinder mot att använda samma systematik på privatlivet.
– Det är till exempel viktigt att samverka. Det är inte du själv som ska fixa allt, utan du måste ha medarbetare som du litar på. Skapa en dynamik där alla är delaktiga, och utöva ett tillitsfullt ledarskap. Ni kanske ska ha knytis till julbordet?
Börja med kristallkulan
När det gäller förändring i verksamhet brukar Mikael Rehnberg använda tre liknelser – kristallkulan, förstoringsglaset och backspegeln. De funkar lika bra på julen.
– Börja med att titta in i kristallkulan, och planera ordentligt inför det som ska hända. Det kan spara mycket möda längre fram.
Här handlar det om att se och hantera de risker som finns.
- Finns det risk att tomten halkar på trappen? Ska vi sanda lite extra?
- Kan det bli dålig stämning om vi serverar starkglögg? Ska vi byta mot saftglögg?
- Finns det konfliktytor mellan olika delar av släkten? Måste vi bjuda alla?
- Kan det bli tråkigt? Ska vi spela sällskapsspel?
- Finns det en risk att sällskapsspelen i sig skapar konflikt? Ska vi kanske skippa dem?
- Överreagera inte på risker
– Det är också viktigt att ha rimliga förväntningar. När det gäller jul är kanske det perfekta firandet ett där maten och städningen är ”good enough”, och där värden är avslappnad. När det gäller arbetsmiljöarbetet finns det lagkrav, men de gäller inte julen.
Det finns också en risk att man överreagerar på risker, vilket kan leda till följdrisker. Om man är orolig att maten tar slut kanske man överkompenserar och lagar alldeles för mycket – vilket i stället leder till att man tillbringar alldeles för mycket tid i köket, och missar att umgås.
Förstoringsglaset: se och hantera det som händer just nu
När julfirandet väl är i gång gäller det att byta till förstoringsglaset. Se och hantera det som händer här och nu.
– Ha uppmärksamhet på vad som händer här och nu och ta tag i det som behöver åtgärdas.
- Funkar gruppdynamiken? Börjar någon tappa humöret?
- Hur är den fysiska miljön? Behöver vi öppna ett fönster?
- Hur ser medarbetarnas stressnivå ut? Behöver någon – eller du – avlastning?
- Flyter arbetet på? Håller något på att brännas vid i ugnen?
Glöm inte samverkan
Återigen gäller det dock att inte överreagera på eventuella avvikelser.
– Bli inte sur om skinkan bränns vid eller om granen välter. Vad är det som egentligen spelar roll? Är det samvaron som är viktigast? I så fall kanske det bara blir en rolig historia om maten bränns. Något att prata om vid nästa julfirande.
Och kom ihåg: allt sker i samverkan.
– Ta hjälp, så att du också hinner sitta ner och prata.
Ta fram backspegeln och utvärdera
När julstöket har lagt sig och tomten har åkt hem är det dags att ta fram backspegeln, och utvärdera julprojektet. Vad funkade och vad kan vi göra annorlunda nästa år? Red ut eventuella tillbud och olyckor och skapa en plan.
– Ska vi kanske skippa det där sällskapsspelet som bara skapade konflikt?
För dem som inte firar jul, går tankarna så klart att ta med sig ändå.
– De går ju lika bra att applicera på Hanukkah eller Eid, till exempel. Oavsett vilket – kom ihåg att sänka kraven. Firandet måste inte bli perfekt, avslutar Mikael Rehnberg.