Jul på jobbet: "Jag får fira med en massa människor"

19 december 2022 Lästid: 4 min
Sammanfattning av artikeln

Busschauffören Thomas Pettersson och trafikledaren Elmin Zekovic ska båda jobba på julafton i år.

Elmin Zekovic gör det som behövs för att bussarna ska rulla och förarna känna sig trygga. Dessutom har han ett specialuppdrag i år – att leverera julkorgar till medarbetarna.

De tycker båda att julaftonsjobbet kan vara ganska trevligt, med julstämning och glada passagerare.

En bussförare med tomteluva står i dörren till en grön uppsalabuss
"Även tomten måste ju komma fram", säger bussföraren Thomas Pettersson som jobbar i jul.

Foto: Anna Wettergård

Sammanfattning av artikeln

Busschauffören Thomas Pettersson och trafikledaren Elmin Zekovic ska båda jobba på julafton i år.

Elmin Zekovic gör det som behövs för att bussarna ska rulla och förarna känna sig trygga. Dessutom har han ett specialuppdrag i år – att leverera julkorgar till medarbetarna.

De tycker båda att julaftonsjobbet kan vara ganska trevligt, med julstämning och glada passagerare.

För många innebär jul en efterlängtad ledighet – men inte för alla. Några som ser till att samhället fortsätter att rulla över helgen är lokaltrafikens bussförare och trafikledare. Suntarbetsliv har pratat med två av dem, som inte är särskilt ledsna över att tillbringa julen på jobbet.

– Tomten måste ju komma fram!

Busschauffören Thomas Pettersson på Gamla Uppsala Buss har en ganska avslappnad inställning till att jobba på julafton. Någon måste ju göra det, för hur skulle annars människor och tomtar komma fram till sina julfiranden?

Han har varit busschaufför i tio år.

– Det är roligt; man träffar så mycket folk. De ska ju någonstans allihopa. Någon ska på jobbintervju, en annan ska träffa sitt barnbarn för första gången och en tredje ska på dejt. Det är spännande att se alla människor.

Olika slags människor under dagen

Schemat är rullande, och vissa år faller det sig så att julafton blir en jobbdag. Som i år, när han kommer att jobba på julafton mellan nio och halv sex. Det har hänt flera gånger tidigare, så Thomas Pettersson vet vad han kan vänta sig.

– På förmiddagen träffar man stressade människor som ska ut och panikköpa de sista julklapparna. Och senare på dagen träffar man barnfamiljer som ska iväg till någon släkting och fira. De brukar vara på gott humör, och jag brukar skoja med dem och fråga om de kan ta med en skinkmacka till mig också.

Janssons den 22 december

Han tycker att jobbet på julafton brukar vara ganska roligt.

– Man får ju på ett sätt fira jul med en massa människor, när man kör dem till julfirandet och sedan tillbaka hem igen. Det blir vad man gör det till. Gör man det roligt så blir det roligt.

I år ska han jobba den 23, 24 och 25 december.

– Gumman min jobbar inom vården, och jobbar också på julafton. Så vi firar den 22 istället. Då blir det julskinka, risgrynsgröt och Janssons. Det spelar inte så stor roll för oss vilken dag vi byter julklappar med varandra på.

En bussförare med tomteluva sitter på förarplatsen i en buss

Thomas Pettersson är van vid att jobba jul, och tycker att det är kul att träffa människor på väg till firanden.

Ser till att bussarna rullar

En annan som jobbar på julafton i år är trafikledaren Elmin Zekovic. Hans jobb är att se till att bussarna rullar och att förarna känner sig trygga. Det kan vara allt från att laga en trasig lampa eller fixa en krånglande dörr, till att sköta det praktiska och stötta bussförare efter en olycka. Och nu på vintern handlar det mycket om att få loss bussar som fastnat i snö och ishalka.

– Det är en massa småsaker som behöver göras.

Även han går på rullande schema, och även han har hamnat på julaftonspasset flera gånger. I år ska han jobba natten innan och natten efter julafton. Men det gör honom inte så mycket. Han är muslim och från Bosnien-Hercegovina – och har inte som tradition att fira jul.

– Men nu har vi bott länge i Sverige, och med tanke på barnen brukar vi ändå köpa julklappar och pynta lite. Men nu är barnen så stora att de inte bryr sig så mycket om att jag jobbar på julafton.

Speciellt uppdrag

Det pågår mycket bytande av arbetspass runt jul, och Elmin Zekovic byter gärna bort ett nyårspass mot ett julpass.

– För oss är det viktigare att fira nyårsafton än att fira jul.

Han tycker också att det kan vara ganska trevligt att jobba på julafton. Det är pyntat i rasthallarna, och många av förarna har tomteluva eller julslips på sig. Dagen brukar bli ganska julig.

Dessutom har han ett speciellt uppdrag på julafton.

– Vi kör ut julkorgar med frukt och godis till rastplatserna, där förarna har sina pauser. Vi kör också ut korgar till mekaniker och tvätthallar. Det är kul – alla brukar bli jätteglada!

 

En trafikledare sitter vid ett skrivbord och tittar mot kameran

Elmin Zekovic jobbar natt i jul, och ser fram emot uppdraget att köra ut julkorgar till medarbetarna.

Kort om bussbolaget

Gamla Uppsala Buss transporterar varje dag nästan 100 000 passagerare i sina gröna stadsbussar.

Bolaget ägs av region Uppsala och är medlem i arbetsgivarorganisationen Sobona. De har strax över 600 anställda, varav runt 16 % är kvinnor.

Trafiken körs med el-, elhybrid-, biogas- och biodieselbussar och är helt fossilfri.

Porträtt av medarbetaren Anna Wettergård
Text: Anna Wettergård
Kontakt: [email protected]