Jobbar jul. Anna Edberg är en av dem som väljer att jobba på julafton. Dels för att kollegor med barn ska kunna vara hemma. Men också för att spara pengar och ledighet till en lite speciell resa framåt vårkanten.

Foto: Johan Nilsson / TT

De jobbar jul så att andra kan vara lediga

Även om de flesta av oss förknippar julafton med juleljus och julemys, så måste vård och omsorg bemannas även denna dag. Och vissa tillbringar med glädje julen på jobbet. Här är tre julhjältar som jobbar, så att andra kan vara lediga.

Sparar till Disneyresa

Anna Edberg är specialistläkare i internmedicin, och kommer att jobba på akutavdelningen på Skånes universitetssjukhus natten till julafton. Hon brukar inte vara svårövertalad när frågan om att jobba jul kommer upp.

Det finns flera anledningar till det. En är att hon inte har några egna barn, och bonusbarnen är hos sin andra förälder.

– Det känns som att kollegorna som har egna barn förlorar mer på att inte vara hemma. Vi har en väldigt trevlig klinik, med en stämning av att vi hjälper varandra. Kan jag hjälpa schemaläggaren att bemanna, och kollegorna att få vara hemma, så är jag glad för det.

En annan fördel är julstämningen.

– Patienterna brukar vara på julhumör. Vissa har så klart lite extra bråttom hem, medan andra tycker att det är ganska skönt att tillbringa julen på sjukhus för att slippa ensamheten.

Även bland personalen brukar stämningen vara god. Det är sällan någon blir inkommenderad att jobba, utan schemat brukar lösa sig. Inte minst eftersom juljobb ger extra påslag i lönekuvertet.

– Det brukar finnas lite julmat i kylen, som man kan ta av när det finns tid. Vad gäller kläder är de ju ganska lika. Men man försöker ha på sig lite juliga strumpor eller en julig tofs eller så, för att skapa god stämning.

Men det finns ytterligare en, lite speciell anledning till att Anna Edberg brukar välja att jobba jul. Det handlar om att spara ihop pengar och ledighet till en årlig resa framåt vårkanten.

– Både jag och min man har ett stort Disneyintresse. Vi åkte till Disneyworld på vår bröllopsresa 2005, och vi fastnade. Nu brukar vi besöka någon Disneypark varje år, och vara där i fyra – fem veckor.

Ibland är bonusbarnen med i någon vecka, men när de måste återvända till skolan stannar Anna Edberg och mannen kvar.

Det är väldigt roligt att sprida glädje.

– Alla är glada och det är en magisk känsla där. Och vi som har varit där mycket brukar hjälpa till att sprida magin. Det kanske handlar om att köpa en ballong eller någon liten leksak till ett barn som står i en lång kö och väntar. Det är väldigt roligt att sprida glädje.

Täcker upp för kollegorna

En annan som kommer att jobba på julafton i år är Tobias Krajnik Åkerberg. Han är sjuksköterska på ambulansen, och kommer att arbeta mellan 13.00 och 20.00 på julafton.

Även han är en van juljobbare. Det här blir tredje julen i rad som han arbetar, och han gör det framför allt av två anledningar.

– Jag har inga barn, så jag täcker upp för mina kollegor som har det. Dessutom får man bra betalt för att jobba på julafton.

Det handlar dock inte om att han inte tycker om julen.

­– Jag älskar julafton, men jag hinner ju ändå fira lite. Både på förmiddagen och efter klockan åtta på kvällen.

Han bytte jobb under året, och har numera sin arbetsplats på ambulansstationen på Sabbatsbergs sjukhus. Eftersom det är hans första julafton där så vet han inte riktigt hur det kommer att vara.

Men han och kollegorna har börjat julpeppa långt innan jul.

– Vi kan åka runt med ambulansen på dagarna, så länge vi håller oss inom vårt upptagningsområde. Vi har varit på julmarknaden i gamla stan, och kollat julskyltningen på NK, till exempel.

”Jag gillar inte julafton”

Men det finns också de som inte firar jul. Kanske av religiösa skäl, eller för att man helt enkelt inte gillar julen. Så är det för storkökskocken André Sahlin. Han har arbetat på julafton i många år.

– Jag gillar inte julafton. Det beror mest på uppväxten. Då var det mycket alkohol inblandat så jag har inte så bra erfarenheter av jul och nyår.

Nu har han ett eget barn, som firar jul med sin andra förälder.

– Jag har inte direkt någon egen släkt och då är det bättre att min dotter är med sin mamma. Där får hon en sådan där riktig jul. De dukar upp jättevackert och bjuder in hela släkten.

Att vara hemma ensam på julen är inget alternativ för André Sahlin.

– Då jobbar jag hellre. Det blir roligare.

I år är första julen han arbetar som kock i Robertsfors, en kommun norr om Umeå. Här är han ambulerande kock och hoppar in där det behövs. På julafton blir det i centralköket som lagar några hundra portioner mat varje dag till kommunens äldreboenden.

– Jag sa till tidigt om att jag kan ta på mig både jul och nyår. Det är många som ska ta ledigt, så det är uppskattat. På julen vet man att man gör nytta!

Inlägg taggat med:

Text: Anna Wettergård, Anna Norrby, 17 december 2019

Relaterade verktyg

 • OSA-kollen

  Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

Senaste artiklar

De dansar för att ge hopp under pandemin

Från Angola till en vårdcentral i Sverige - nu sprider sig dansen som ger hopp i coronatid. Under #jerusalemachallenge lägger tusentals arbetsplatser världen över ut sina egna dansfilmer i sociala…

IVA – så gör de för att orka genom pandemin

Arbetet med covid-patienter är tufft. Gemensam reflektion, handledning och återhämtning är några sätt att göra det lättare för IVA Helsingborg att hantera pandemins andra våg. Under några månader våren 2020…

Så skyddar de sina äldre mot corona

Kunskap, kommunikation och transparens – det är ett koncept som skapar trygghet i coronatid på Tre Stiftelsers äldreboenden i Göteborg.  Här berättar de hur de gör. – Jag tror inte…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

 • Chefoskopet

  Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

 • Digi-ronden

  För bättre digital arbetsmiljö

 • OSA-kompassen

  Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

 • Prehabguiden

  Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Kristina Tärk i ett intensivvårdsrum

Två sätt att stötta covidpersonal

Att arbeta på en intensivvårdsavdelning under pandemin har likheter med att vara stationerad i en krigszon. Försvarsmakten har metoder för...