En jul för alla i kommunens kök

20 december 2021 Lästid: 4 min
Krögare och LSS-handläggare framför matserveringen på restaurang Himmel och Pannkaka i Upplands Väsby
Lunch och gemenskap för äldre, bra mat till äldreboenden och en meningsfull daglig verksamhet för LSS-deltagare. Himmel och pannkaka har många värden, säger Gustav Lindhé och Anneli Johansson.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

I taket hänger guldiga girlanger och på varje bord står färgglada ljuslyktor. Julbordsgästerna sorlar glatt, i högtalarna ljuder ”let it snow”, och hela rummet doftar julmat. Det är julbord på Upplands Väsby kommuns verksamhet Himmel och Pannkaka.

– Här inne i köket står Pippi och lagar kålrotslåda. I Upplands Väsby är det många äldre som är från Finland, och de vill gärna ha kålrotslåda till jul.

Gustav Lindhé, kökschef på Himmel och pannkaka, visar runt i lokalerna. Ibland blir han vänligt men bestämt flyttad på, av en medarbetare som behöver utrymmet. Klockan är lunch, och det är full rulle i köket. Julmat till kommunens äldreboenden och LSS-verksamheter förbereds – samtidigt som årets julbord serveras i den egna restaurangen intill.

Himmel och Pannkaka är nämligen många saker i ett. Det är ett tillagningskök, en daglig verksamhet som sysselsätter 14 LSS-deltagare och en restaurang.

Arbetar sida vid sida

Men alla i personalen verkar vana vid tempot och ingen stressar. Verksamhetens kockar arbetar sida vid sida med deltagare från LSS-verksamheten, som fixar sallad, serverar och står i kassan. Idag har alla på sig knasiga julhattar, julbordet till ära.

– Innan jag började här hade jag aldrig jobbat med en daglig verksamhet, men jag har lärt mig så mycket. Jag har haft många fantastiska samtal med deltagare som tycker att det är så kul att arbeta här. Det är en ren glädje att komma till jobbet varje dag, säger Gustav Lindhé.

Anneli Johansson, stödassistent på LSS-verksamheten, säger att jobbet på restaurangen är populärt bland LSS-deltagarna. Många söker sig hit.

– LSS-deltagarna känner att de gör något bra här, och de får jättemycket god feedback från pensionärerna som kommer hit och äter på restaurangen.

Sällskapsbord för ensamma

För restaurangen är populär. Hit kommer pensionärer och lunchar, och många är stammisar. Den som är ensam kan komma en tisdag eller torsdag och sätta sig vid sällskapsbordet, där det alltid finns en volontär att prata med. Just idag, när det serveras julmat, är det nästan fullsatt – med coronamässigt avstånd förstås.

På julmatstallrikarna finns allt från den traditionella skinkan till kalkon, lax, ost och Janssons frestelse.

– Det är kul att se så många äldre som möts och har roligt tillsammans. Det är fullt av glädje och värme och julkänsla här inne idag, säger Gustav Lindhé.

Viktoria Wink serverar jultallrikar

Viktoria Wink, deltagare från LSS-verksamheten, tycker att det är kul att arbeta på restaurangen eftersom hon träffar så mycket människor.

Lämnar över köket på jul

I tillagningsköket har man fattat beslutet att all mat som går ut till LSS-verksamheter och äldreboenden ska vara kall. Den kyls ner snabbt efter tillagningen och värms sedan upp igen ute på verksamheterna, istället för att stå och vara varm i timmar. Det gör maten mer näringsrik – och har också fördelen att man kan förbereda all mat i god tid innan julen.

Det innebär att på julafton, då kan man lämna över köket till en annan verksamhet. Då kommer nämligen Lions in och tar över lokalerna, för att ordna ett gratis julfirande.

– Det brukar vara jätteuppskattat. Alla möjliga kommer hit på julafton, inte bara människor i utsatthet, säger Anneli Johansson.

Det känns jättebra att kunna hjälpa till att skänka lite glädje på julen

Att låna ut lokalen till julfirandet är en självklarhet, tycker Gustav Lindhé. Han och personalen utrymmer köket redan dagen innan julafton, för att ge gott om tid för volontärerna att förbereda inför julafton.

– Det är det minsta vi kan göra, tycker jag. Det känns jättebra att kunna hjälpa till att skänka lite glädje på julen.

Anna Backman och Hanan Amine lagar mat i köket till Himmel och pannkaka

Anna Backman och Hanan Amine är kockar på Himmel och Pannkaka. De har fullt upp med att skicka ut jultallrikar till julbordsgästerna idag.

Verktyg och stöd

Om verksamheten

Himmel och pannkaka är en kommunal verksamhet i Upplands Väsby, organiserat av Väsby Stöd och Omsorg.

Här har man tillagningskök och varumottagning för kommunens äldreboenden och LSS-verksamheter, och en egen restaurang.

Här har också 14 personer sin dagliga verksamhet.

Fler juliga artiklar

Vill du läsa fler artiklar med julkänsla? Här är några av våra julartiklar från tidigare år:

Julfirande som lyser upp i coronavintern

Så firar vi som jobbar jul

Följ med på julstök i sjukhuskök

De jobbar jul så att andra kan vara lediga

Text: Anna Wettergård