Alkoholproblem: så tar du det svåra samtalet som chef

17 september 2024 Lästid: 5 min
Sammanfattning av artikeln

Medarbetare som dricker för mycket alkohol, kan skapa problem på en arbetsplats. Det kan bli bråk på företagsfester när hen är berusad, och hen kan prestera sämre på jobbet och vara borta mycket.

Medarbetaren kan också fara illa av situationen.

Därför behöver chefer våga ta ett samtal med medarbetaren, och fråga hur det är.

Att ha en alkoholpolicy kan hjälpa till. Då vet alla vilka regler som gäller för alkohol. Chefen kan hänvisa till den i samtalet.

 

ung man i t-shirt sitter vid bord och tittar på en kvinna mitt emot, som har ryggen vänd mot kameran.
Våga fråga som chef, men fråga varsamt och med omtanke. Tillsammans kan ni ringa in vad problemet egentligen består i. (Personen på bilden har inget samband med texten)

Foto: Johnér bildbyrå

Sammanfattning av artikeln

Medarbetare som dricker för mycket alkohol, kan skapa problem på en arbetsplats. Det kan bli bråk på företagsfester när hen är berusad, och hen kan prestera sämre på jobbet och vara borta mycket.

Medarbetaren kan också fara illa av situationen.

Därför behöver chefer våga ta ett samtal med medarbetaren, och fråga hur det är.

Att ha en alkoholpolicy kan hjälpa till. Då vet alla vilka regler som gäller för alkohol. Chefen kan hänvisa till den i samtalet.

 

Chefer bör föregå med gott exempel när det gäller alkohol och ta svåra samtal med medarbetare de tror dricker för mycket. Alkohol kan därför lätt bli en knepig fråga för chefer. Men det finns hjälp att få.

En medarbetare har sagt något olämpligt på jobbfesten. Någon är bakfull och trött på jobbet efter helger. En annan är ofta sjukskriven enstaka dagar, oklart varför.

För mycket alkohol kan lätt ställa till det på arbetsplatsen. Skadligt bruk av alkohol kan leda till osämja eller att någon känner sig utsatt. Det kan orsaka sjukfrånvaro och att den som dricker för mycket presterar sämre på jobbet. Risken för olyckor och misstag ökar.

Var sjätte svensk dricker för mycket och var tjugonde är alkoholberoende enligt mätningar.

Chefen är en förebild

Samtidigt hamnar chefens eget drickande förstås lätt i medarbetarnas blickfång.

– Hur man dricker eller inte är en viktig fråga för chefer, konstaterar Andreas Miller, förbundsordförande för fackförbundet Ledarna under ett seminarium om alkohol och arbetsliv som de anordnar tillsammans med Systembolaget.

Han önskar att chefer pratar mer med varandra om alkohol och hur de hanterar frågor runt det.

Chefer är bärare av en arbetsplatskultur

Anna Widing, chefsrådgivare, Ledarna

Anna Widing, chefsrådgivare hos Ledarna

 

– Man är bärare av en kultur, en arbetsplatskultur, säger Anna Widing, chefsrådgivare hos Ledarna under samma seminarium.

Om du som är chef dricker för mycket

Chefer dricker ofta mer än sina medarbetare visar en undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Hur ska man då agera som chef om man upplever att man gjort bort sig inför sina medarbetare för att man varit berusad? Då är det bäst att söka stöd uppåt i hierarkin.

– Prata med din egen chef. Ta hjälp kring att reda ut hur du hamnade i situationen, råder Anna Widing.

Om det är ett tecken på ett långvarigt och större problem rekommenderar hon att man ber om hjälp från sin chef, HR-avdelningen, företagshälsan eller någon resurs utanför verksamheten man jobbar inom.

Om en medarbetare dricker för mycket

Ibland hör chefer av sig till Anna Widing för att de vill ha hjälp med hur de ska hantera sina misstankar om att en medarbetare dricker för mycket.

Hur ställer man då frågor till en medarbetare som man misstänker har ett alkoholproblem?

– Du bör lyfta det du själv sett, eller fått till dig av andra, och undvika spekulation, säger hon.

Man kan ju inte alltid veta säkert att en medarbetares beteende handlar om att denne dricker för mycket. Åtminstone inte till en början. Medarbetaren kanske är med om en stökig skilsmässa eller har något annat problem. Därför är öppna frågor och tillitsskapande bra.

En alkoholpolicy underlättar

När det finns en alkoholpolicy på arbetsplatsen blir det enklare att ta upp och hantera misstankar om att en medarbetare dricker för mycket.

– Om det finns en policy som alla känner till minskar risken att medarbetaren upplever sig kränkt eller tar det som ett påhopp. Det hjälper båda parterna att känna till hur arbetsgivaren beslutat att frågor om alkohol ska hanteras, säger Anna Widing.

Om det finns en policy som alla känner till minskar risken att medarbetaren upplever sig kränkt eller tar det som ett påhopp.

Anna Widing

Kerstin Sundqvist, psykolog och forskare, hävdar under Systembolagets och Ledarnas seminarium att en alkoholpolicy är det enklaste och mest effektiva verktyget för att motverka alkoholproblem på arbetsplatsen.

Inkludera alkoholförebyggande i SAM

Hon rekommenderar att man inkluderar alkoholförebyggande arbete i det systematiska arbetsmiljöarbetet, SAM. Det kan exempelvis handla om att prata om alkoholpolicyn på möten för att göra den känd.

Det kan också handla om att undersöka risker för skadligt alkoholbruk på arbetsplatsen, som stress eller för lite kontroll över arbetet.

Enligt en svensk studie på tre miljoner yrkesverksamma från 2022 löper anställda med låg grad av kontroll och inflytande på sitt jobb högre risk för alkoholrelaterad sjuklighet.

Man kan också behöva undersöka sådant på arbetsplatsen som har direkt med alkohol att göra – som tillgängligheten till alkohol och arbetsplatsens alkoholkultur.

Visste du att...

Systembolaget har bra stöd för chefer i fråga om alkohol i arbetslivet.

Läs till exempel tips på hur du som chef kan ställa frågan till en medarbetare du känner oro för.

Här hittar du sidan Alkohol och arbetsliv

Verktyg och stöd

Jobba systematiskt - ta stöd av riktlinjer

Ta del av Riktlinjer för att förebygga och hantera alkoholproblem i arbetslivet

Här finns bland annat

  • råd om hur man förebygga alkoholproblem på organisatorisk nivå
  • råd om hur man kan stötta enskilda medarbetare med till exempel en kartläggning och information om behandlingsalternativ
  • en checklista för att komma igång med ett förebyggande arbete

Riktlinjerna är forskningsbaserade och finns hos Mynak, Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Råd till dig som känner oro för en medarbetare

Vänta inte på bevis. Agera redan när du känner första oron, det kan till exempel vara att någon börjar prestera sämre eller inte verkar må så bra, är trött eller har ökad frånvaro.

Utgå från det du ser på jobbet, till exempel trötthet eller frånvaro och fråga vad det beror på. Erbjud stöd och hjälp. Försök inte att ställa diagnos eller påstå något om medarbetaren. Det du ser kan ha många förklaringar.

Dokumentera samtalet och bestäm en ny tid för att följa upp.

Om ni inte redan har det, skaffa en tydlig policy med handlingsplan som tydligt beskriver företagets riktlinjer och regler kring skadligt bruk av alkohol, spel, läkemedel, narkotika eller annat. Om det finns tydliga regler och riktlinjer blir det lättare för chefen att ta samtalet.

Om problemen fortsätter: fortsätt att följa upp, erbjud hjälp och kontakta företagshälsan. De kan hjälpa till med utredning och en plan för rehabilitering.

Källa: Feelgoods företagshälsa: tips till chefen vid oro. 

Det här bör finnas med i en alkoholpolicy

En alkoholpolicy bör

  • innehålla riktlinjer för vad som gäller på arbetsplatsen, en handlingsplan och en aktivitetsplan
  • gälla alla i organisationen och inte tillåta några undantag
  • gälla för riskbruk och skadligt bruk
  • utgå från att man ska vara tjänstbar och arbetsför som medarbetare
  • ta upp förebyggande arbete mot alkoholmissbruk
  • innehålla en särskild handlingsplan för akuta situationer

Läs mer i artikeln: Därför behövs en alkoholpolicy

en rgupp människro sedda uppifrån, som sitter och skålar med ölburkar och ölflaskor

Text: Michael Nyhaga
Kontakt: [email protected]