Vem fixar julfesten? Därför får kvinnor extra uppgifter

5 november 2024 Lästid: 5 min
Sammanfattning av artikeln

Icke-meriterande arbete (non-promotable work) är sådant arbete som man inte är anställd för att göra.

Ibland kallas det också för osynligt arbete.

Det kan handla om att skriva protokoll, ta hand om praktikanter eller ordna fester.

Många tidigare studier har konstaterat att det mest är kvinnor som utför dessa uppgifter.

En pågående studie i Norge konstaterar att det ser likadant ut även där.

Forskaren Lise Vesterlund kallar fenomenet ”djupt deprimerande”.

En kvinna plockar i en diskmaskin.
Skriva mötesprotokoll, fixa julfest - och att tömma diskmaskinen. På jobbet finns det gott om osynliga arbetsuppgifter. Och oftast är det kvinnor som utför dem.

Foto: Johnér Bildbyrå

Sammanfattning av artikeln

Icke-meriterande arbete (non-promotable work) är sådant arbete som man inte är anställd för att göra.

Ibland kallas det också för osynligt arbete.

Det kan handla om att skriva protokoll, ta hand om praktikanter eller ordna fester.

Många tidigare studier har konstaterat att det mest är kvinnor som utför dessa uppgifter.

En pågående studie i Norge konstaterar att det ser likadant ut även där.

Forskaren Lise Vesterlund kallar fenomenet ”djupt deprimerande”.

I samma ögonblick som kvinnor kommer ut på arbetsplatsen, får de göra mer icke-meriterande arbete än sina manliga kollegor. Det säger forskaren Lise Vesterlund, som studerar fenomenet, och kommer med tips på vad man kan göra åt det.

När man skriver på ett anställningskontrakt framgår det vad ens primära arbetsuppgifter är. Däremot framgår det inte vem på arbetsplatsen som ska göra allt kringarbete. Ordna julfester, skriva mötesprotokoll, beställa fika, sköta introduktion av nyanställda eller ta hand om praktikanter, till exempel.

På engelska kallas arbetsuppgifterna ofta för non-promotable work, på svenska pratar man om icke-meriterande eller osynligt arbete.

Dessa uppgifter delas ut bland medarbetarna, mer eller mindre frivilligt, och de hamnar betydligt oftare på kvinnor än på män.

Andra förväntningar på kvinnor

Fenomenet har studerats och konstaterats i utländska studier. Inte minst i USA, där en studie konstaterade att kvinnor gör 200 timmar mer icke-meriterande arbete per år än män. Det går att läsa i boken ”The No club”.

Lise VesterlundNu håller en grupp forskare för första gången på att studera frågan i Skandinavien. En av personerna bakom studien är Lise Vesterlund, som också är medförfattare till boken The No club. Hon är ursprungligen från Danmark men nu ekonomiprofessor vid University of Pittsburgh.

– Vi studerar personer som tar doktorsexamen från handelshögskolan i Norge. De är redo att börja göra karriär. Men i samma ögonblick som de kommer ut på arbetsplatser så blir kvinnorna ombedda att sköta mer icke-meriterande arbete. Trots att kvinnorna ofta går ut med högre betyg än männen.

Blir tillfrågade – eller räcker upp handen

– Vi vet från tidigare studier att det handlar både om att de blir tillfrågade, men också om att de i högre grad anmäler sig frivilligt.

Att kvinnor tar på sig uppgifter frivilligt beror inte på att de vill göra de extra uppgifterna – utan på att de förväntas göra det. Det har Lise Vesterlund konstaterat i sin tidigare forskning.

Kan kvinnorna inte bara säga nej då? Strunta i att räcka upp handen?

– De har väldigt lite utrymme att tacka nej. Om en kvinna säger nej till sådana här uppdrag får det betydligt större negativa konsekvenser än om en man gör det.

Problemet är störst på arbetsplatser med många män, där de få kvinnorna drar ett tungt lass. Men det syns även på andra håll. På arbetsplatser med bara kvinnor kan det istället vara så att det alltid är samma kvinnor som gör de här uppgifterna.

Icke-meriterande uppgifter skickar kvinnor på en annan karriärstig

De icke-meriterande uppgifterna gör att man har mindre tid att utföra sitt faktiska arbete, som är det man får betalt för och som gör att man kan komma framåt i karriären.

– Det skickar kvinnor på en annan karriärstig än männen. De får sämre betalt, sämre möjlighet att komma framåt. Det skapar stress, frustration och påverkar deras självkänsla.

Det är också dåligt för organisationen, eftersom kompetenta anställda kan fastna i administration eller kringarbete, i stället för att göra det som de anställts för.

Det skapar stress, frustration och påverkar deras självkänsla.

”Bevisa att jag har fel”

Att Lise Vesterlund valde att göra studien just i Norge beror bland annat på att det är Skandinaviens mest jämställda land. Här borde det finnas förutsättningar för ett jämställt arbetsliv.

– Jag tycker att det är djupt deprimerande, i ett jämställt land som Norge, att när begåvade kvinnliga studenter kommer ut på arbetsmarknaden med stora ambitioner, så ges de inte samma möjligheter som män.

Kan man anta att resultaten från den här studien även gäller andra arbetsplatser, till exempel i Sverige?

– Vi har fortfarande inte hittat någon arbetsplats där det här inte är ett problem. Jag kan inte tänka mig att det ser annorlunda ut i andra branscher eller i andra länder. Men jag utmanar alla arbetsplatser att bevisa att jag har fel.

Jag utmanar alla arbetsplatser att bevisa att jag har fel

Sätt ljus på fenomenet icke-meriterande arbete

Vad kan man då göra åt det? Lösningen är inte att höja statusen för de här uppgifterna, så att de också ger en skjuts åt ens lön och karriär, menar Lise Vesterlund.

– De är viktiga, men de är inte lika viktiga för verksamheten som de faktiska uppgifterna som man är anställd för.

Vad man däremot bör göra är att sätta ljus på det här fenomenet. Undersök vilka osynliga arbetsuppgifter som utförs hos er och dokumentera hur uppgifter fördelas.

– Många tror att det här inte sker på deras arbetsplats, utan bara på andras. Men när man väl börjar mäta så brukar det likadant ut.

Sluta be om frivilliga

Istället för att be om frivilliga kan man till exempel dela ut de här uppgifterna slumpmässigt, eller att de anställda turas om.

– Chefen måste ta ansvar här, och inte bara säga att ”det där sköter de anställda själva”. Det är chefens jobb att gå in och se till att det här blir rätt gjort.

Lise Vesterlund avslutar med ett enkelt men något deprimerande medskick.

– Alla arbetsplatser borde ge män och kvinnor samma möjligheter, men hittills har jag inte sett en enda arbetsplats där det händer.

Det är chefens jobb att gå in och se till att det här blir rätt gjort.

Kort om studien

Lise Vesterlund och hennes forskarkollegor bedriver en lång studie, där de följer en grupp personer som studerar eller har studerat vid Norges handelshøyskole.

Studien heter ”The leaky pipeline”

I projektet ingår just nu 1100 personer, men de rekryterar fortfarande fler deltagare.

De har hittills följt deltagarna i fem år, och kommer att fortsätta att följa dem i fyra år till.

I studien ingår det bland annat att titta på hur deltagarnas tid fördelas, när de väl kommer ut från studierna och ut på arbetsmarknaden.

Hur ser det ut hos er?

En organisation som arbetar med att lyfta den här frågan är Make Equal.

De har verktyg som arbetsplatser kan använda för att kartlägga och hantera osynliga och icke-meriterande arbetsuppgifter.

Här finns bland annat:

  • Fixarbingo – en spelbricka med exempel på vanligt förekommande osynliga arbetsuppgifter
  • Stora osynliga listan på jobbet – fler exempel på osynliga arbetsuppgifter som kan finnas på arbetsplatser
  • Guide för chefer – för att skapa en inkluderandearbetsmiljö
  • Hur skulle du agera?” – reflektionsfrågor kring osynligt arbete

Klicka här för att komma till Make Equals verktygslåda för jobbet.

Har ni en jämställd arbetsmiljö?

En ikon som illustrerar dialog. Ta hjälp av Suntarbetslivs verktyg Forskning på 5, och avsnittet ”Genusmedvetet arbetsmiljöarbete”, för att skapa en mer jämställd arbetsmiljö hos er.

Använd verktyget på en arbetsplatsträff eller ett personalmöte. Då får ni se en kort film, och därefter diskutera frågor som:

  • Hur fördelas arbetsuppgifter och resurser mellan män och kvinnor?
  • Hur värderar vi kvinnors och mäns insatser och erfarenheter?
  • Hur kan vi förbättra arbetsmiljön så att den blir mer jämställd?

Klicka här för att komma till Genusmedvetet arbetsmiljöarbete!

Porträtt av medarbetaren Anna Wettergård
Text: Anna Wettergård
Kontakt: [email protected]