Att pröva på att ’inte nudda pinne’ eller ’treparsplanka’ ger många skratt under rasterna. På hemtjänsten i Söderköping har anställda startat konton på Instagram och Tiktok där de testar olika utmaningar. Målet är att ha kul och skapa gemenskap på jobbet.
Den som går in på och tar en titt på Instagram-kontot ’Söderköpings hemtjänst’ fastnar lätt ett tag. I korta filmer ser man personalen i kommunens typiska blå hemtjänstkläder göra akrobatiska övningar som verkar mer eller mindre omöjliga att klara av. Resultaten är lite blandade och det skrattas mycket. Utanför bild hör man röster som hejar på sina kollegor.
Vad de håller på med är trenden på sociala medier som kallas utmaningar eller challenges. Det är korta övningar som tar någon minut att göra och vissa gör man ensam, för andra behöver man vara två eller flera. Det kan till exempel vara att göra träningsövningen ’plankan’ med tre personer istället för ensam.
De som startade och driver kontot är Sara Skoogh, vårdbiträde, och Cecilia Käll, undersköterska, och det är oftast de som hittar på nya utmaningar. Eller som de skrattande erkänner så är det nog mest Cecilia som hittar dem när hon kollar sina sociala medier på kvällen innan hon går och lägger sig.
Vill ha kul på jobbet
Utöver Instagram har de också ett Tiktok-konto med samma namn med i stort sett samma innehåll. Sara är den som sköter Tiktok och Cecilia Instagram.
Det var under ett kvällsarbetspass i våras som Cecilia berättade att hon tillsammans med några tidigare kollegor hade haft ett Instagramkonto där de gjorde utmaningar och hur kul det var.
– Vi var ett gäng som satt och pratade om det. De andra trodde nog att jag skojade när jag sa att jag ville starta det igen. Men jag tjatade två kvällar i rad och sedan blev det så, säger Sara.
Men innan de började kollade de med sina chefer om det gick bra.
– Vi chefer var positiva. Det är bara bra att man gör roliga saker på arbetet som annars kan vara ganska tufft, säger Amanda Kihlstedt, enhetschef inom hemtjänsten.
Frivilligt och på fritiden
Cheferna utgår ifrån att Sara och Cecilia väljer ut utmaningar med gott omdöme. Dessutom har de satt upp några regler för hur de får gå till:
- Utmaningarna får bara göras på rasterna.
- Ingen får bli tvingad till att vara med.
- De måste tänka på var de filmar, bakgrunden ska vara neutral.
- Inga personuppgifter får synas i bild.
- De som är med har godkänt att bli filmade.
Söderköping kommun tillåter inte heller att anställda använder sociala medier på tjänstetelefonerna, utan filmning och redigering av utmaningarna måste ske på deras privata telefoner.
Bättre gemenskap
En stor anledning till att Sara och Cecilia startade kontot ’Söderköpings hemtjänst’ var framför allt för att det är kul, men det har också påverkat deras arbetsmiljö.
– Vi är många som jobbar inom hemtjänsten och vi behöver lära känna varandra. Att göra utmaningarna bidrar till mer gemenskap, säger Cecilia.
Sara tycker det är viktigt att känna varandra, när man som hon ofta jobbar tillsammans med en kollega. Det gör samarbetet smidigare.
Vill inte störa andra med sina skratt
Det är någon gång i månaden som Cecilia och Sara drar igång med utmaningarna. Oftast blir det på kvällspassen eftersom det ofta blir väldigt mycket skratt under tiden, och de vill inte störa andra som de delar lokaler med.
De kan aldrig planera exakt när de ska göra utmaningarna utan det beror helt och hållet på arbetsbelastningen. Om det är ett stressigt pass får de skjuta på det. Deras rast är bara 30 minuter lång och då ska de också hinna äta.
– Alla som vill får testa utmaningen och man får två försök på sig. Det är när det går fel som är kul. Det gör inget att misslyckas, det gör alla någon gång. Man får bjuda till lite och så är det i vårt jobb också att det kan gå snett ibland, säger Cecilia.
Många sätt att delta på
I filmerna på Tiktok och Instagram tillåter deltagarna att försöket spelas in. Men många fler har testat på för alla vill inte bli filmade och det är helt okej. Och om man inte vill delta kan man vara med genom att heja på de andra.
Enhetschefen Amanda Kihlstedt har upplevt att de allra flesta tycker att det här initiativet är kul just för att det bidrar till bra stämning. Hon har berättat om det på ett stormöte för andra chefer och många av dem tyckte också att det lät roligt och följer kontona och kommenterar inläggen.
– Jag har också hört ifrån sommarvikarier som sett kontot på Tiktok eller Instagram och tyckte att vi verkade ha en trevlig arbetsplats. Och det stämmer för vi har ett bra rykte med god gemenskap, säger Amanda.
Cecilia och Sara poängterar att de inte lägger upp inlägg för att få en massa följare utan för att de och deras kollegor tycker att det är kul. De skulle gärna se att andra inom socialtjänsten som LSS och stödboenden, vill vara med och göra utmaningar med dem, och även i andra kommuner.
– Jag får jättemycket energi av att göra utmaningarna. Då pratar vi om annat än det vanliga och bara skrattar och har kul, säger Sara.
Och Cecilia håller med.
– När vi har en ny kul utmaning på gång så ser vi fram emot nästa kvälls- eller helgpass. Då är vi taggade, säger Cecilia.
Helt okej att misslyckas, men kul om man lyckas också. Samarbete mellan Anna, Sara Skoogh och Petra Ludvigsson från Söderköpings hemtjänst.
Runda bilder i texten ovan, från överst till nederst: Olivia Samuelsson, Petra Ludvigsson, Carin Rahm. Fotograf till alla bilder är Sara Skoogh eller Cecilia Käll.