En del som har adhd eller autism kan behöva anpassningar på jobbet. Här kommer tips från två psykologer som arbetar med detta nästan varje dag.
– En del som har autism kan bli extremt duktiga på sitt arbete. Om man har ett specifikt intresse att fördjupa sig i kan man ofta lagra in mycket mer information än många andra, sa psykologen Linda Cardeberg vid ett webbinarium om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf, i arbetslivet.
Webbinariet vände sig särskilt till chefer och arbetsgivare som vill lära sig mer om npf, och hur man anpassar arbetet när det behövs. Arrangörer var PBM, ett företag med experter på beteendepsykologi och organisationsutveckling.
Många styrkor med adhd eller autism
Två av diagnoserna som finns i npf är adhd och autism – och medarbetare som har dem har ofta många styrkor.
Medarbetare med adhd kan till exempel bidra med stort driv och idérikedom, medan en person med autism kan vara bra på struktur och specialisering.
Exempel på styrkor:
- Hyperfokusera
- Se detaljer som inte andra ser
- Tänka utanför ramarna
- Idérikedom, fantasi och kreativitet
- Förändringsbenägenhet
- Problemlösning
- Målmedvetenhet och viljestyrka
Ibland behövs anpassningar
Men adhd och autism innebär ibland också olika slags svårigheter. Då kan det bli aktuellt med olika former av anpassningar i arbetet.
Den som har adhd kan till exempel ha svårigheter med uppmärksamhet.
– Det kan handla om förmågan att kunna reglera sin uppmärksamhet eller att avgöra vad som är viktigast att fokusera på nu. Det sa Annie Möller, även hon psykolog på PBM.
Impulsivitet ingår också i adhd, och det kan göra att man uttrycker sig klumpigt, vilket kan krångla till kommunikationen med andra.
En annan utmaning vid adhd och autism kan vara att läsa av sociala koder.
Medarbetare med autism kan även vara mycket mer känsliga för stress än andra. Röriga situationer och störande ljud kan överbelasta sinnena.
– Genom att till exempel få ett eget arbetsrum kan en medarbetare med autism få mer energi över till socialt samspel.
Var nyfiken och förbygg onödig stress
Psykologerna tipsade arbetsgivare om att ha en nyfiken dialog med medarbetare som har npf, för att få fram deras behov och utmaningar.
Det är också ett hjälpsamt sätt för chefen att försöka skifta perspektiv och sätta sig in i hur medarbetaren har det. Då blir det lättare att göra anpassningar om det behövs, berättade Linda Cardeberg.
–”Hur tycker du att det funkar socialt?” är en bra fråga att börja med.
Hur tycker du att det funkar socialt? Det är en bra fråga att börja med.
Linda Cardeberg, psykolog.
Fler frågor som chefen kan ställa
De här frågorna kan hjälpa till för att ringa in vilka anpassningar som kanske behövs.
- Vad är viktigt för dig?
- Under vilka förutsättningar fungerar du bäst?
- Vad har du lätt för och vad är betydligt svårare?
- När är du som mest utmanad eller stressad på jobbet?
- Vad ger och tar energi från dig på jobbet? Kan det vara en viss arbetsuppgift? Något i arbetsmiljön? Osäkerhet kring vad som förväntas av dig?
Fler får npf-diagnos
Antalet personer som får diagnoserna adhd och autism ökar.
Snart kan 15 procent av pojkarna och elva procent av flickorna ha en adhd-diagnos. Det är Socialstyrelsens bedömning i en kartläggning från 2023.