Promenader förbättrar hjärnans minnescentrum

26 mars 2014 Lästid: 2 min
Närbild av ett par ben i beiga byxor.
Att gå är enkelt och okomplicerat och du behöver inte tillhöra en träningsklubb, konstaterar en av forskarna bakom en amerikansk studie.

Foto:

I friskvården på många arbetsplatser satsar man på stegtävlingar. Det kan vara bra inte bara för flåset och vikten – utan också för minnet.

Forskning visar att minnescentrum i hjärnan blir större hos äldre som promenerar raskt och regelbundet – och att förändringen är tillräckligt stor för att motverka den minskning av hjärnvolymen som kommer med åldern.

Det räckte med tre raska promenader i veckan för att försökspersonerna såväl skulle få bättre resultat på minnestest som öka storleken på sitt hippocampus, en del av hjärnan som styr bland annat minnesfunkti.

Forskarlaget från flera mellanamerikanska universitet delade upp 120 försökspersoner i två grupper. Samtliga deltagare var i sextioårsåldern. Den ena gruppen fick promenera i motionstempo 40 minuter under tre gånger i veckan. Kontrollgruppen gjorde ett speciellt program med stretching-övningar.

I slutet av testperioden noterade forskarna att bägge grupperna klarade ett så kallat spatialt minnestest bättre, den del av minnet som hjälper oss att hitta rätt väg igen eller finna saker som vi lagt bort.

Lätt att genomföra

När de undersökte deltagarnas hjärnor med magnetresonanskamera upptäckte de att promenadgruppen dessutom hade fått en ökning med två procent av den del av hjärnan som kallas hippocampus. I stretchinggruppen minskade istället deltagarnas hippocampus med i snitt 1,4 procent under det år studien pågick, vilket motsvarar den naturliga minskningen i den åldern.

Tre raska promenader i veckan

De som fått större hippocampus hade dessutom mer av en särskild tillväxtfaktor i blodet, ett ämne som anses kopplat till hjärnhälsa.

– Det är mycket intressant och stödjer en teori som funnits ett tag om att fysisk träning kan främja omvandlingen av hjärnans stamceller till mogna, fungerande hjärnceller, säger Gary Kennedy, ansvarig för avdelningen för geriatrisk psykologi vid Montefiore Medical center i New York i ett pressuttalande.

– Att gå är enkelt och okomplicerat och du behöver inte tillhöra en träningsklubb, även om andra aeroba aktiviteter har samma effekt, säger Kirk Erickson, den forskare som ansvarat för studien, i samma pressuttalande.

– De som ägnar mer energi åt träningen och är mer aktiva tenderar att få ett bättre resultat, en större förbättring.

Text: Michael Nyhaga