Digitalt Gilla Jobbet har fokus på corona

8 september 2020 Lästid: 6 min
Coronapandemin hösten 2020 sätter stopp för större samlingar av människor. Därför har arrangörerna gjort om Gilla Jobbet till ett digitalt webbinarium. Missa inte direktsändningen den 3 november!

Foto: Maskot / TT

Gilla Jobbet är det årliga arbetsmiljöeventet som ingen vill missa. I år är temat hur coronapandemin påverkar hur vi har det på jobbet. Dessutom blir Gilla Jobbet helt digitalt. Så boka in förmiddagen den 3 november!

Hur riskbedömer man smittrisken i en skolmatsal? Hur hanterar man den ökade arbetsbelastningen på intensivvårdsavdelningar? Hur leder man en arbetsgrupp på distans? Det är nya utmaningar för chefer, skyddsombud, i spåren av coronapandemin 

Årets Gilla Jobbet blir alltså en digital konferens, och i år har pandemin fått styra mycket av innehållet. 

Vi parter hade det som önskemål. Vi kan inte bara köra på som vanligt nu, utan behöver lyfta vissa arbetsmiljöfrågor som blivit mer aktuella under pandemin. Så vi corona-anpassar det innehåll vi hade jobbat fram sedan innan. 

Det säger Mats Stenberg, som representerar Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i den partgemensamma styrgrupp som ligger bakom Gilla Jobbet.  

Titta med samverkansgruppen

Coronapademin har fört med sig många nya utmaningar på svenska arbetsplatser. 

Att lära sig värdera den här utvecklingen ur ett arbetsmiljöperspektiv är viktigt. Gilla Jobbet är ett bra tillfälle för det, säger Erik Hallsenius, som sitter i styrgruppen som representant för OFR. 

Gilla Jobbet vänder sig ju till chefer och skyddsombud samt HR-folk. Så bästa sättet att ta del av innehållet kan vara att göra det just partsgemensamt, till exempel tillsammans med den lokala eller centrala samverkansgruppen, tipsar han 

Titta på det tillsammans, eller ha en gemensam chatt för reflektion av de olika inslagen, så kan ni få ut mesta möjliga av programmet, föreslår Erik Hallsenius.  

Tänk TV-program

Hela Gilla Jobbet kommer alltså att webbsändas  – men det blir inget vanligt webbinarium med föreläsare som står och pratar rakt upp och ner.  

Tänk TV-program istället – det här ska bli den bästa webbsändningen någonsin 

Det lovar Petra Lundberg, kommunikatör i arbetsgruppen som ordnar det partsgemensamma eventet.  

Intervjuer med forskare och reportage från arbetsplatser kommer att blandas med samtal och utfrågningar i en studio. Deltagarna kommer också att kunna skicka in frågor till arbetsmiljöexperter och andra som gästar studion. Den som leder deltagarna genom den späckade förmiddagen är Jan Bylund, ståupp-komiker och programledare för flera TV-program på SVT. 

För den som redan nu blir nyfiken går det utmärkt att gå in direkt på Gilla Jobbets hemsida och anmäla sig.  

Vi har redan över 600 anmälda! berättar en stolt Petra Lundberg.

Bilden på Petra Lundberg är tagen av Kristofer Samuelsson.

Gilla Jobbet 2020

Gilla Jobbet gick av stapeln den 3 november 2020, och kördes helt digitalt.

Den här artikeln skrevs innan det.

Här kan du titta på sändningen i efterhand.

Det här är Gilla Jobbet

  • Gilla Jobbet är ett arbetsmiljöevent som arrangeras varje år.  
  • Arrangörer är arbetsmarknadens parter tillsammans med Prevent, Suntarbetsliv och AFA Försäkring. 
  • Målgrupper är chefer, skyddsombud och HR. 
  • Syftet är att inspirera till ett förebyggande och hälsofrämjande arbetsmiljöarbete ute på landets arbetsplatser.   
  • Målet är att öka intresset och kunskapen om arbetsmiljö i stort, och sprida resultaten av den arbetsmiljöforskning som parterna finansierar gemensamt.  

    Här kan du läsa mer och anmäla dig till Gilla Jobbet!

    Text: Åsa Hammar