Anna Cederqvist, kommundirektör i Vara, putsar fönster tillsammans med en glad medarbetare.

Anna Cederqvist på Instagram: "I veckan jobbade jag med lokalvårdarna i Nästegårdsskolan. Jag fick lära mig om ergonomi, miljökemi och inte minst värdskap. Tack för besöket Enisa, Ann och Banyen".

Foto: Vara kommun

Chefen som praktiserar med medarbetarna

Anna Cederqvist är en kommundirektör som vill ha närkontakt med medarbetarna. Därför praktiserar hon ungefär två dagar i månaden i någon av kommunens verksamheter.

Putsa fönster, bädda sängar och svara i kommunens växel. Det är några av de arbetsuppgifter som Varas kommundirektör Anna Cederqvist har haft det senaste året.

– Att praktisera hjälper mig att hålla fokus på dem vi är till för och det ger mig perspektiv som jag annars inte skulle ha fått.  Om vi missar viktiga beslut eller glömmer bort omvärldsperspektivet kan det leda till att brukarna inte får den service de har rätt till. Praktiken hjälper mig att säkerställa att vi jobbar med rätt frågor, säger Anna Cederqvist.

Visar sin uppskattning

Porträttbild på Anna CederqvistPraktiken är också ett sätt för henne att möta enskilda medarbetare.

– Det handlar om att stärka deras engagemang och visa uppskattning, för det är de som gör skillnad för brukarna.

Varas kommun har en slogan: ”Vi gör varandra bra”. Den är viktig för Anna Cederqvist.

– När jag praktiserar ser jag att medarbetarna har ett jättefint bemötande och gör det lilla extra, och det vill jag lyfta fram.

Anna Cederqvist har varit kommundirektör i tre år. Då kom hon från jobbet som ekonomichef i grannkommunen Lidköping. En liten oro fanns i bakgrunden, kanske kunde medarbetarna tro att hon med sin bakgrund bara tänkte på siffror och pengar? Det ville hon förebygga, och på så vis är praktiken även en slags kommunikationsinsats.

– Jag ville signalera mitt ledarskap och visa att jag är intresserad av dem som befinner sig längst ut i organisationen, och att det är för dem jag finns på det här jobbet.

Det var därför hon även började använda ett Instagramkonto där hon bland annat lägger ut bilder från praktikdagarna.

– Jag går i medarbetarnas skor och försöker utföra deras arbetsuppgifter för att få insikt i deras vardag. Att hälsa på och fika en stund räcker inte.

Kommundirektören Anna cederqvist sitter i en soffa tillsammans med brukare och personal påkorttidsboendet Kompassen i Vara.

På praktik hos korttidsboendet Kompassen.

Berättar om det på Instagram

Därför tar hon på sig arbetskläder och gör mellanmål till förskolebarnen, rensar ogräs i parken, bäddar sängar och städar toaletter.

– Det handlar egentligen om att lyfta fram de fina insatser som görs dagligen och stundligen. Jag vill att medarbetarna ska känna sig stolta över det arbete de utför – det är grunden för en bra arbetsmiljö. Att bli sedd och uppmuntrad är avgörande. Jag tror att det gör att människor växer och mår bra, i alla sammanhang. Det här är mitt sätt att lyfta alla medarbetare i Vara kommun.

Häromveckan kom en enhetschef på ett demensboende fram till henne i korridoren.

– Du har inte varit på något demensboende än, sa hon. Det är klart jag kommer, svarade jag. Det var ett spontant möte som visade att det finns en förväntan och en efterfrågan nu om att jag ska praktisera och sedan berätta om det jag varit med om på arbetsplatsen.

Anna Cederqvist var en av finalisterna till Årets offentliga ledare. Utmärkelsen delades ut på Stora samhällsgalan som anordnades av Dagens Samhälle.

Foto från Kompassen: Anton Frank

Inlägg taggat med:

Kommunikation
Ledarskap
Medarbetarskap
Text: Anna Norrby, 22 maj 2019

Relaterade verktyg

Senaste artiklar

Distansundervisning – så gjorde Celsiusskolan

På idrottsgymnasiet Celsiusskolan i Uppsala är både lärare och elever vana vid distansundervisning. När skolan stängdes på grund av coronaviruset kunde undervisningen därför fortsätta ganska problemfritt. Onsdagen den 18 mars…

Små team i hemtjänsten kan minska smitta

Hemtjänsten i Västervik arbetar i små team med fasta brukare. De har även bra fart på sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Det gör att de nu är väl rustade att mota bort…

Covid-19 – stöd för att hantera det på jobbet

Hur kan vi hjälpas åt att minska spridningen av coronaviruset Covid-19, samtidigt som vi behåller en god arbetsmiljö på våra arbetsplatser? Här finns stöd och hjälp för att hantera det.  Coronaviruset…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • OSA-kollen

    Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

  • OSA-kompassen

    Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Kvinna jobbar hemifrån

Arbetsmiljö för köksbordsjobbare

Coronaviruset har under våren 2020 gjort att väldigt många kontorsarbeten sköts från hemmet. Här kommer forskare med sina bästa tips...