Så kan dela-kultur förbättra arbetsmiljön

6 februari 2018 Lästid: 4 min
Sex män och kvinnor i samtal vid bord, tre sitter, tre står, laptop på bordet, dela-kultur
Förbättra arbetsmiljön med mer dela-kultur. Dela Digitalt är en tjänst för offentliga sektorn där du kan dela med dig och ta hjälp av andra.

Foto: Pixabay

Sitt inte ensam och klura på problem och lösningar. Kanske har andra kommuner och landsting redan gjort något liknande? Ta hjälp via Dela Digitalt – en unik plattform för offentliga sektorn. Och dela själv med dig.

Checklistor, metoder, verktyg och handlingsplaner. Utveckling och förbättringar. Det görs mängder av insatser för verksamheten och arbetsmiljön i kommuner, landsting och regioner från norr till söder.

Via plattformen Dela Digitalt kan du som arbetar i sektorn se hur andra gör och själv lägga upp resultat eller pågående arbeten om stort som smått.

Sajten smyglanserades i oktober 2016 som ett testprojekt för att se om sektorn var mogen för en dela-kultur. Det var den. I dag har Dela Digitalt 6 000 registrerade användare. Tjänsten är unik och bland annat Danmark har visat intresse.

Dela Digitalt för bättre arbetsmiljö

– Ett verktyg som det här bidrar till en bättre arbetsmiljö i sig. Man kanske sitter där på sitt hörn i kommunen med en specifik fråga man är ensam om – då finns en plattform där jag kan ställa frågor. Det skapar en känsla av ett större community och sammanhang, säger projektledare Anna Pegelow på Sveriges Kommuner och Landsting, som driver Dela Digitalt.

Förutom att dela med sig är tanken med sajten även att effektivisera offentlig sektor och utnyttja skattepengarna bättre med hjälp av dela-kultur.

Porträtt Anna Pegelow, dela-kultur – Nyttan är otroligt stor. På korten kan man lägga in länkar och dokument som andra kan ta del av. Det finns 500 kort nu och drygt hälften har bilagor. Under 2017 laddades mer än 50 000 filer ned. Det är väldigt stor återanvändning, säger Anna Pegelow, som också ser att fler nu lägger upp pågående arbete och inte bara färdiga resultat.

– Användarna märker att det är tryggt att vara på sajten. Tonen är positiv och peppande.

En användarenkät har också visat glad och positiv respons. Förbättringar på väg handlar om inloggning och mobilanpassning.

Delade checklistor för digital arbetsmiljö

Göteborgs stad är exempel på en kommun som delat med sig, av checklistor för chefer vid upphandling av digital arbetsmiljö.

Ett annat exempel är Danderyds kommun. Digitaliseringsstrateg Annelie Friman beskrev i februari 2017 på Dela Digitalt hur kommunen skapar en bättre digital arbetsplats för medarbetarna. Det genererade över 50 inlägg, många kontakter runtom i landet och fördjupat samarbete kring frågan i en grupp på 200 personer på samarbetsverktyget Yammer, ett socialt nätverk för företag.

På sikt är det ett sätt att sänka kostnader

Porträtt leende Annelie Friman med glasögon och långt hår, dela-kultur

Foto: Brandwold.se

– Jag har fått massor av nya kontaktytor från norr till söder. Man vet att det finns andra att bolla sina frågor med. Jag har haft Skypekonferens med 25 andra om hur vi tänkt vid starten av en digital arbetsplats. Dem hade inte jag hittat annars. På sikt är det ett sätt att sänka kostnader, säger Annelie Friman.

Dela-kultur med fokus på arbete

Hon liknar tjänsten vid det offentligas LinkedIn. LinkedIn är ett yrkesnätverk, men där är fokus på dig som person och ditt ”varumärke”.

– I Dela Digitalt är fokuset mer på ditt arbete – det gör att du inte behöver ”vara någon”. Det är lika okej för Pelle på fritids att dela med sig, säger Annelie Friman.

Stressen kan minska med mer dela-kultur

I nuläget handlar många inlägg om digitala förbättringar, men det går att dela med sig och be om input på alla områden.

– Tänk om vi kan få chefer och ledare att aktivt jobba för att alla medarbetare ska dela med sig, inte bara internt. Att dela blir kutym, menar Annelie Friman.

Hon ser också att stressen kan minska med mer dela-kultur om vi slipper börja från grunden varje gång, blir varnade för nitar som gåtts på och får tips om hur man borde tänkt eller vilka bra kontakter som finns.

– Varje enskild medarbetare ges ju här också möjlighet att bidra till bättre arbetsklimat, säger hon.

Verktyg och stöd

Det här är Dela Digitalt

  • En samverkansportal för kommuner, landsting, regioner och statliga myndigheter.
  • Lanserades i november 2016 och drivs av Sveriges Kommuner och Landsting.
  • Utvecklad ihop med Göteborgsregionens kommunalförbund.
  • Hade 6 000 registrerade användare från 480 organisationer i februari 2018. Kommuner står för största delen.
  • Enbart medarbetare inom offentlig sektor/med offentliga uppdrag kan registrera sig.

Så här delar du med dig

  • Registrera digDela Digitalt och lägg in taggar med de ord du är intresserad av. Då får du mejl så fort någon delar något med de orden.
  • Gör ett inlägg när du har något att dela. Visa hur ni har gjort i din kommun, i din verksamhet, på din arbetsplats. Och samverka medan ni utvecklar och förbättrar.
  • Kolla alltid först Dela Digitalt när du ska påbörja något – kanske har någon gjort samma eller liknande. Uppfinn inte hjulet igen!
  • Överlåt dina inlägg till någon annan om du slutar eller byter jobb.

3 tips från en användare

  1. Bjud på dig själv och din information.
  2. Agera prestigelöst. Det är inte Facebook eller LinkedIn – det handlar inte om att skapa likes. Du kan dela ett pågående arbete.
  3. Informera kommunledningen om sajten så att arbetsplatser uppmanas att använda plattformen.

Tips från Annelie Friman, f d digitaliseringsstrateg Danderyds kommun

Text: Jeanette Neij