Mycket alkohol ökar risk för övervikt och cancer

5 mars 2014 Lästid: 3 min
Sammanfattning av artikeln

Alkohol innehåller mycket kalorier. Dessutom sjunker blodsockerhalten när alkoholen förbränns och matsuget ökar.

Den som dricker mycket alkohol riskerar därför övervikt.

Övervikt är i sin tur kopplat till ökad cancerrisk, främst tjocktarms-, njur- och bröstcancer.

Sammanfattning av artikeln

Alkohol innehåller mycket kalorier. Dessutom sjunker blodsockerhalten när alkoholen förbränns och matsuget ökar.

Den som dricker mycket alkohol riskerar därför övervikt.

Övervikt är i sin tur kopplat till ökad cancerrisk, främst tjocktarms-, njur- och bröstcancer.

Att dricka mycket alkohol kan göra att man går upp i vikt. Och den som är överviktig riskerar att drabbas av olika sjukdomar, som cancer. Läs om sambandet – och om arbetets roll för att förebygga alkoholproblem.

Alkoholens effekt på hälsan är ett omdebatterat ämne. Forskare varnar för en ofta förbisedd effekt av alkohol, nämligen ökad cancerrisk på grund av övervikt. De som dricker för mycket får oftare strup- och muncancer än måttlighetsdrickarna. Till det kommer den ökade cancerrisken av att gå upp i vikt.

Alkohol innehåller mycket kalorier som gör att man riskerar övervikt, vilket är en känd riskfaktor för flera cancersjukdomar.

Ett lättare liv med mindre alkohol

Som flera deciliter socker

En stor starköl innehåller cirka 235 kalorier. Det motsvarar ungefär 30 gram smör eller över en halv deciliter socker. Den som dricker fem stora stark på en kväll får i sig lika mycket kalorier som om hen skulle äta ett tredjedels smörpaket eller en hel mugg full med socker.

Det är dock en ganska stor skillnad mellan olika drycker. Om man tar hänsyn till den lägre alkoholhalten innehåller öl betydligt mer kalorier än exempelvis vitt vin.

Till det höga kaloriinnehållet kommer att man snarare äter mer än mindre under en festkväll, eftersom blodsockerhalten sjunker när alkoholen förbränns och matsuget ökar. Trots att den som dricker mycket lätt går upp i vikt har alkohol väldigt liten effekt på hjärt-kärlsjukdomar. Studier visar att alkoholen till och med kan skydda måttlighetsdrickaren.

När det gäller cancer är det annorlunda.

– Forskning visar att även små mängder alkohol ökar risken för att utveckla cancer, inklusive muncancer, bröstcancer och levercancer, enligt Clare McKindley, klinisk dietist vid det amerikanska MD Andersons Cancer Prevention Center i ett pressuttalande.

Lika illa som rökning

De alkoholhaltiga drycker som är minst riskabla är de som innehåller färre kalorier, hävdar hon och råder konsumenter att välja rätt sorts alkoholdrycker. Många får för mycket kalorier från exempelvis söta drinkar.

– Det kan leda till ökat magomfång och den ökade cancerrisk som hänger samman med att ha övervikt eller fetma, säger Clare McKindley.

Feta och överviktiga löper enligt Cancerfonden 30–40 procents högre risk att drabbas av cancer. Det är nästan i nivå med exempelvis rökning. Den ökade risken vid fetma innebär också enligt Cancerfonden att ju mer man väger, desto större cancerrisk. Det finns ingen ”säker” övervikt.

Den ökade risken för cancer hos överviktiga gäller främst tjocktarms-, njur- och bröstcancer. Men en svensk forskningsöversikt som gjordes vid Karolinska institutet för några år sedan visar även på en risk att drabbas av benmärgstumör och en viss typ av leukemi.

Uppdatering: Sedan artikeln publicerades har forskning påvisat ytterligare samband mellan alkohol och cancer. Sedan 2022 finns ett nationellt initiativ för att öka kunskapen om alkohol och cancer. 

Verktyg och stöd

Så mycket kalorier finns i alkohol

Kalorier i alkohol

10 cl starköl (5,6 procent)
– 47 kcal

10 cl vitt, torrt vin (12 procent)
– 67 kcal

10 cl rött vin (12 procent)
– 72 kcal

10 cl whisky (40 procent)
– 222 kcal

Källa: Systembolaget

Så kan arbetet förebygga alkoholproblem

Kollegor samtalar

Foto: Henrik Trygg

Alkohol och droger i arbetslivet ökar risken för bland annat sjukfrånvaro och minskad produktivitet. Arbetsplatsen kan ha stor betydelse för att förebygga och hantera skadligt bruk.

Läs om risker och möjliga insatser i artikeln Jobbet viktigt för att förebygga alkoholproblem.

Visste du att...

Kopplingen mellan alkohol och cancer är starkast när det handlar om cancer i munhåla, svalg, struphuvud, matstrupe, lever, tjock-och ändtarmscancer samt bröstcancer.

Utöver dessa finns ytterligare cancerformer som möjligen påverkas av alkohol, till exempel cancer i bukspottskörteln.

Källa: Det kunskapshöjande initiativet Alkohol ökar risken för cancer

Text: Michael Nyhaga