Praktiskt stöd för att räkna på kostnader för psykisk ohälsa
Hur påverkas arbetsplatsens ekonomi av psykisk ohälsa? Genom att ha koll på exempelvis kostnader för sjukfrånvaro och personalomsättning går det att hitta argument för åtgärder och förebyggande insatser.
Med Arbetshälsoekonomiskt analysverktyg för psykisk ohälsa får du praktiskt stöd i att räkna på kostnader för psykisk ohälsa på arbetsplatsen och fördelarna med att arbeta förebyggande med arbetsmiljön.
Verktyget bygger på tre vanliga frågor inför beslut om arbetsmiljö- och hälsoinsatser:
- Ohälsans påverkan på ekonomin
- Kostnadsberäkning av insatser
- Ekonomisk effekt av insatser
Så använder du verktyget
Genom att steg för steg gå igenom analysverktyget får du ett ekonomiskt beslutsunderlag för att prioritera och besluta om insatser på arbetsplatsen. Du får samtidigt ett strukturerat och medvetet arbetssätt för att arbeta förebyggande med psykisk ohälsa. Verktyget består av två steg:
- Gör en verksamhetsanalys för att kartlägga exempelvis chefers förutsättningar och medarbetares arbetssituation. Hämta underlag från exempelvis medarbetarundersökningar och sjukfrånvarostatistik. Arbetssättet utgår från processen i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) – undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp.
- Ta fram underlag för en kostnadsberäkning av psykisk ohälsa genom en analys av både kortare och längre sjukfrånvaro samt produktionsbortfall på grund av sjuknärvaro. Räkna på den ekonomiska nyttan av förebyggande insatser och konsekvenser av identifierade problem.
Tänk på att koppla den arbetshälsoekonomiska analysen till de evidensbaserade riktlinjerna för psykisk hälsa på arbetsplatsen.
Det finns arbetshälsoekonomiska analysverktyg även för hälsoundersökningar via arbetsplatsen med fokus på levnadsvanor med tillhörande riktlinjer.