Forskaren Cecilia Berlin, klädd i lång kjol, talar till en stor publik från en scen på arbetsmiljökonferensen Gilla Jobbet

Framtidens arbetsplatser behöver vara socialt hållbara. De måste attrahera både unga och äldre medarbetare, sa Cecilia Berlin, forskare i produktionsergonomi, vid invigningen av Gilla Jobbet.

Foto: Jeanette Neij

Arbetsmiljöfolket möttes på Gilla Jobbet

GILLA JOBBET Igår var det dags igen för Gilla Jobbet – arbetsmarknadens parters stora arbetsmiljökonferens. Skyddsombud, chefer, HR-medarbetare och andra arbetsmiljöintresserade fyllde Folkets Hus och Norra Latin i Stockholm.

Syftet med Gilla Jobbet, som i år hölls för tredje gången, är att inspirera till ett förebyggande och hälsofrämjande arbetsmiljöarbete ute på arbetsplatserna. Konferensen är tänkt att vara en mötesplats som ger både kunskap och entusiasm för att jobba vidare med arbetsmiljöfrågorna.

AFA Försäkring, Prevent och Suntarbetsliv arrangerar, tillsammans med fackförbund och arbetsgivarorganisationer inom privata sektorn och kommun- och landstingssektorn.

Skyddsombud, chefer och HR

Salen var smockfull vid invigningen. Bland de över 1 300 deltagarna på Gilla Jobbet fanns åtminstone 570 skyddsombud, 160 chefer och 340 HR-medarbetare – från många olika slags arbetsplatser. Så det fanns goda chanser att mötas och utbyta erfarenheter – och att lyssna till forskare och experter inom arbetsmiljöområdet.

Konferensens 24 seminarier kretsade kring fyra teman:

  • Hur vi skapar en sund och säker arbetsmiljö för alla åldrar
  • Hur vi får syn på och visar verksamhetsnyttan med god arbetsmiljö
  • Hur vi ser till att arbetsmiljön är hälsofrämjande och
  • Hur vi får en bra digital arbetsmiljö

Cecilia Berlin, forskare i produktionsergonomi vid Chalmers Tekniska Högskola, invigningstalade om behovet av social hållbarhet i arbetslivet.

Hon tog upp de utmaningar som samhället står inför, i form av bland annat åldrande befolkning, arbetskraftsbrist och psykisk ohälsa. Det ställer flera krav på arbetsplatserna.

– Det gäller att designa arbetsplatser där ålder och fysisk förmåga inte påverkar prestationen, sa Cecilia Berlin. Man måste också attrahera och stötta både nya och gamla medarbetare.

”Ergonomi är inte bara kontorsstolar”

Många tänker att ergonomi enbart handlar om kontorsstolar och andra fysiska förbättringar av arbetsmiljön. Så är det inte alls, förklarade hon. Den moderna definitionen av god ergonomi inkluderar också organisatoriska och mentala aspekter av arbetsmiljön.

Små träbyggklossar staplade som ett torn, arbetsmiljöbegrepp skrivna på klossarnaFör att arbetsplatser ska locka unga – och för att äldre ska kunna och vilja jobba kvar längre – behöver jobbet ge utrymme för kreativitet, problemlösning och annat som höjer motivationen. Arbetsplatserna ska också kunna möta de förväntningar som medarbetare har, till exempel på att det ska finnas en bra teknisk infrastruktur.

Som gott exempel nämnde hon biltillverkaren BMW, som anpassat sin produktionslinje till en genomsnittlig 47-åring, bland annat genom att minska tempot lite grann. Det gav både hälso- och produktionsvinster.

– Det som gynnar någon, gynnar oftast många, sa Cecilia Berlin.

Regionala konferenser i vår

Under våren 2018 blir det fler Gilla Jobbet-konferenser på andra platser i Sverige:

10 april Sankt Gertrud, Malmö
19 april First Hotel Grand, Falun
24 april Folkets Hus, Umeå
26 april Scandic Crown, Göteborg

Inlägg taggat med:

Text: Margareta Edling, 27 oktober 2017

Senaste artiklar

I rörelse med walk and talk

Få in mer rörelse på jobbet – ta möten till fots! På Östra sjukhuset i Göteborg finns tips på fina promenader i närområdet, via en walk and talk-tavla i entrén. Alldeles…

Arbetsmiljöutbildningen – så gör Enköping

Riskbedömningar, filtar i soffan i personalrummet och vinsten med att ha en bra arbetsmiljö – sånt pratar Enköpings chefer och skyddsombud om just nu. Kommunen ingår i den växande skara…

Utveckla er verksamhet med Suntarbetslivs resursteam

Har ni många stressade medarbetare i er verksamhet? Stor omsättning på chefer? Eller dålig kommunikation i arbetsgruppen? Nu kan ni vända er till Suntarbetslivs resursteam – en grupp erfarna experter.…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Video

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • OSA-kollen

    Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

  • OSA-kompassen

    Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Video

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

kvinna i rött hår talar i telefon. sedd snett bakifrån.

Vårdsamordnare håller ihop vården

En kontaktperson på vårdcentralen som håller i alla vårdtrådar underlättar för den som är sjukskriven för depression att bli frisk...