kvinna i blå jeansskjorta och uppsatt hår ser ut genom fönster med sol utanför.

Dagsljus motverkar störningar i dygnsrytmen, förbättrar sömnen, minskar sömnigheten dagtid och förbättrar humöret. Därför behöver man ha tillgång till dagsljus på arbetsplatsen.

Foto: Maskot / TT

Alla behöver ett fönster att se ut genom

Känner du dig ofta trött på eftermiddagarna? Då kan du behöva en dos dagsljus. Det är viktigt för att vi ska må bra och vara pigga på jobbet. Nu finns en ny kunskapssammanställning om dagsljusets och utblickens betydelse i arbetslivet.

Det finns krav på att anställda ska ha tillgång till dagsljus och så kallad utblick under sin arbetsdag. Hur kraven ser ut och vilken betydelse de har i arbetslivet finns nu i en kunskapsöversikt från Arbetsmiljöverket: Dagsljuskrav och utblick på arbetsplatsen.

I kunskapsöversikten har dess författare Arne Lowden vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, i samarbete med Light Research Center i Troy, New York, gått igenom aktuell forskning om hur vår hälsa påverkas av dagsljus.

En promenad på lunchen piggar upp

Dagsljuset har betydelse för den så kallade cirkadiska rytmen i våra kroppar. Den styr de funktioner i cellerna som är kopplade till dygnsrytmen. Det är den som gör att vi blir piggare på morgonen och vaknar upp efter nattens sömn. När lunchen har passerat och det börjar bli kväll drar kroppen ner på tempot och så småningom blir vi trötta.

Per Nylén, Arbetsmiljöverket.— Man kan kolla på klockan för att veta när det börjar bli lunchdags eller kväll. Men för att det ska stämma med den inre klockan, den cirkadiska rytmen, behöver vi dagsljus, säger Per Nylén på Arbetsmiljöverket som har varit med och granskat kunskapsöversikten.

Det naturliga ljuset från solen påverkar alltså vår hälsa och välmående. Dessutom är det viktigt att uppleva variationen av ljuset under dagen för att ställa in våra sömn- och vakenperioder. Får vi en dos dagsljus på dagen sover vi bättre på natten. Att så många vuxna har sömnproblem är delvis beroende på för lite dagsljus.

Vi mår bra av att se ut

Men utöver själva ljuset visar forskningen att det även är betydelsefullt för oss människor att ha kontakt med det som är utanför fönstret. Att vi kan se vilket väder det är, uppleva vinden och naturen är också viktigt. Det är det som kallas utblick.

Om vi inte har tillgång till utblick kan vi få en känsla av instängdhet.

— Om vi inte har tillgång till utblick kan några av oss få en känsla av instängdhet. Vissa personer får så starka känslor att de upplever obehag. Att se natur minskar stressen och förbättrar vår mentala förmåga, säger Per Nylén.

För anställda som inte har rimlig möjlighet till utblick och dagsljus från sin arbetsplats ska arbetsgivaren ge dem bra chanser till det på rasten. För den som jobbar i mörka rum finns det krav på att få vistas i dagsljus en kvart varannan timme, där det går att ordna, berättar Per Nylén.

Det finns undantag från det här kravet som gäller till exempel gruvor och stora köpcentrum. Men på de allra flesta övriga arbetsplatser ska det finnas.

Lampor kan inte ersätta naturligt ljus

Ett sätt för att lösa det här är att se till att det finns rastutrymmen som fika- och lunchrum i anslutning till ytterväggar, så att rummen kan ha fönster.

De allra flesta vill sitta så att de kan se ut.

— I undersökningar har det visat sig att de allra flesta vill sitta så att de kan se ut. På arbetsplatser bör man därför ordna det så långt det är möjligt, säger Per Nylén.

Eftersom Sverige ligger så långt norr ut är det svårt att få tillräckligt med dagsljus under vintertid. Men att enbart kompensera dagsljuset med artificiellt ljus är inte acceptabelt som kompensation understryker Per Nylén. Det beror på att det inte finns några lampor med alla frekvenser som dagsljuset har. De saknar dessutom den variation i belysningsstyrka och färgtemperatur över dagen som naturligt ljus ger.

Inlägg taggat med:

Ljus
Text: Teres Hallman, 30 april 2019

Relaterade verktyg

Senaste artiklar

Förskolorna tog in en arbetsmiljösamordnare

När arbetsmiljöproblemen på ett antal förskolor i Örebro blev övermäktiga gick fyra rektorer ihop och anställde en arbetsmiljösamordnare. Investeringen har betalat sig många gånger om, och idag är sjukskrivningstalen halverade.…

Råd till skyddsombud på distans

Nu är det många som arbetar hemifrån för att minska spridningen av coronaviruset. Vad är viktigt att tänka på för skyddsombud som arbetar på distans eller har arbetskamrater som gör…

Distansundervisning – så gjorde Celsiusskolan

På idrottsgymnasiet Celsiusskolan i Uppsala är både lärare och elever vana vid distansundervisning. När skolan stängdes på grund av coronaviruset kunde undervisningen därför fortsätta ganska problemfritt. Onsdagen den 18 mars…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • OSA-kollen

    Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

  • OSA-kompassen

    Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Prata om samvetsstressen

Samvetsstress är vanligt inom vård och omsorg, och i Coronatider har det blivit högaktuellt. Forskaren Eva Ericson-Lidman har goda råd...

Kvinna jobbar hemifrån

Arbetsmiljö för köksbordsjobbare

Coronaviruset har under våren 2020 gjort att väldigt många kontorsarbeten sköts från hemmet. Här kommer forskare med sina bästa tips...