Ta hand om oro

Det är många saker i vårt samhälle som kan skapa oro och som påverkar hur vi mår och presterar på jobbet. Det innebär att oro behöver mötas och hanteras på arbetsplatsen.
Två kvinnor sitter och samtalar med varandra.

Arbetsplatsen har en viktig roll

Händelser i vår omvärld kan skapa osäkerhet och oro i verksamheter inom kommuner, regioner och kommunala företag. Exempelvis en pandemi, neddragningar, krig i vårt närområde, gängkriminalitet och terrorattentat. Arbetsplatsen har därför en viktig roll när det gäller att möta och hantera oro hos medarbetare.

Människor reagerar olika

Vi människor reagerar olika när vi blir oroliga. En del vill vara ifred och drar sig undan. Andra söker kontakt för att slippa vara ensam med tankar och känslor. Oavsett hur vi reagerar så har arbetsplatsen en positiv effekt på oron. Det finns ett värde i att ha rutiner, en fungerande vardag där man kan få släppa det oroliga och prata med sina kollegor om annat en stund.

Definition av oro

Själva oförutsägbarheten i en kris kan skapa mycket oro.

Oro kan beskrivas som en reaktion och en känsla av obehag, rädsla eller ångest som kan förekomma både före, under och efter en kris. Oron skiljer sig från krisen i det avseendet att den inte nödvändigtvis kräver omedelbara åtgärder för att hantera den.

Det är en subjektiv upplevelse som kan variera i intensitet och varaktighet. Vad man oroar sig för kan också skilja sig mycket åt från person till person. Vad en person uppfattar som oroande kanske inte alls oroar en annan person.

Oro är en naturlig reaktion på osäkerhet eller hot. Blir den för stor eller långvarig kan den påverka vårt välbefinnande och hur vi fungerar i vardagen.

Ledarskapet är centralt

Du som chef kan göra en hel del för att minska oron. Fokusera på ditt uppdrag som ledare och skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt.

lamp

Tips till dig som chef

  • Var öppen och lyhörd för olika behov – Var tydlig och konkret med vilka stödinsatser och information som finns att tillgå och ta gärna stöd från företagshälsovården.

  • Ta vara på informationen som finns i oron – Är det många som uttrycker samma sak kan det vara viktig och värdefull information till dig som chef. Gör bedömningar och prioritera vad du behöver ta vidare.

  • Normalisera och bekräfta – Att oroa sig är normalt, inte minst i en krissituation. Om oron tar över och blir ett hinder i vardagen är det dags att ta hjälp. Tipsa om hjälp som finns att få via företagshälsovården eller liknande. Bekräfta dina medarbetares eller grupps känslor och oro.

  • Led i krisen – Minska oron genom att leda tryggt i krisen. Ge dina medarbetare mesta möjliga koll på läget – det skapar lugn.

  • Fokus på uppdraget – Låt oron ta viss plats om det behövs – men inte för mycket. Avsätt tid för en stunds oro och bryt sedan för annat. Påminn om vilket viktigt arbete du och dina medarbetare utför och hur värdefulla ni är för att verksamheten ska fungera.

Hantera oro tillsammans

Det är normalt att känna oro – det är en del i att vara människa. När oron tar över och påverkar din förmåga att göra ett bra jobb är det dags att ta tag i oron. Här finns tips på hur du och dina kollegor kan hantera oro – på egen hand och tillsammans.

lamp

Tips till enskilda och arbetsgruppen

  • Observera oron – Att skriva ner vilka orostankar du har kan vara till hjälp. Reflektera över vad oron gör med dig. Kom ihåg att oro är tankar och känslor.

  • Dela dina orostankar – Att få uttrycka sin oro kan vara viktigt för att själv förstå oron. Det kan vara en vän eller kollega som är närvarande och lyssnar. Kom ihåg – lagom är bäst. Vad är bra att dela?

  • Normalisera och bekräfta – Att känna oro är normalt och inte minst i en situation som denna. Bekräfta dina egna och andras tankar och känslor.

  • Fokus här och nu – Det kan hjälpa att fokusera på andningen eller något i rummet som lugnar. Träna dig i att vara ”här och nu”. Om krisen blir långvarig kan det vara bra att utöva yoga, qi gong, mindfulness eller meditation. Fokusera på ert viktiga uppdrag.

  • Sortera och värdera – Släpp det som inte går att påverka och lägg energin på det som ni kan påverka. Vad i oron behöver delas med din chef exempelvis?

  • Sätt gränser – För mycket oro kan smitta och bli en belastning i arbetsmiljön. Bryt oron genom att prata om något annat, ta en fika, en promenad eller göra något kreativt som att sjunga, lyssna på musik eller måla.

  • Värna rutiner, både på jobbet och hemma – Behåll de rutiner som fungerar på jobbet och håll dina rutiner med mat, sömn och träning.

  • Fokusera på det som fungerar – Lyft något som du eller kollegan har gjort bra och påminn om något som blivit bra. Lyft något att vara tacksam över.

Tre kollegor promenerar utomhus och pratar med varandra.

Så gör andra

Läs en artikel och inspireras av hur andra verksamheter har gjort.