FORSKNING PÅ 5

Bra IT-system för verksamhet och arbetsmiljö

Starta dialogen på jobbet!
Se filmen 5 min

Involvera användare för bättre IT-system

Titta på filmen ovan först, gå sedan vidare till dialogfrågorna här nedan.

Ska ni upphandla eller göra en större uppdatering av ett befintligt IT-system? Då behöver ni prata om vad systemet ska hjälpa er med. Beskriv era behov och krav så att utvecklare och upphandlare förstår ert sammanhang. Kom ihåg att göra riskbedömning och ta med skyddsombudet. Ha med arbetsmiljöperspektivet hela vägen. En dialog är en bra början!

Prata i grupp

 Tidsåtgång: Från 15 minuter

  1. Välj de frågor på korten som är viktiga hos er.
  2. Reflektera själv och prata sen i mindre grupper.
  3. Summera tillsammans och bestäm nästa steg.

Fråga 1

Vad ska IT-systemet hjälpa oss med?

Fråga 2

Vad behöver utvecklare veta om våra behov och förutsättningar så att systemet blir bra för oss?

Fråga 3

Vilka förväntningar och farhågor har vi på IT-systemet?

Fråga 4

Hur kommer IT-systemet att påverka vår arbetsmiljö?

Veta mera

Värna arbetsmiljön när IT-system utvecklas

Låt medarbetare bidra med insikter och behov när IT-system utvecklas. Säkra att arbetsmiljöfrågorna kommer med. Ta vara på erfarenheter, det minskar risken för kostsamma omarbetningar och negativa effekter. 

lamp

Råd från forskningen

  • Analysera behovet av ett nytt IT-system

  • Bevaka arbetsmiljöperspektivet hela vägen

  • Ställ krav på användbarhet och support

  • Engagera dig - du är viktig

När tekniken servar människan blir arbetsmiljön hållbar

IT-system ska underlätta för människan, inte öka den kognitiva belastningen eller orsaka frustration. Ett bra system är hjälpsamt, effektivt och stödjer informationsutbyte och samarbete, utan att ersätta den värdefulla mänskliga interaktionen. Den digitala arbetsmiljön är lika viktig som den fysiska, organisatoriska och sociala.

Medarbetares input är avgörande

IT-system är inte färdiga och oföränderliga lösningar – de kan och ska anpassas till människan och verksamheten. Första steget är att tydligt definiera syftet: Vad ska systemet hjälpa till med? När medarbetarna deltar i processen utvecklas IT-system som är funktionella och lätta att använda.

Engagera medarbetare tidigt och ställ tydliga krav

För att lyckas med upphandling och utveckling av IT-system är användarnas insikter avgörande. Upphandlare och utvecklare behöver förstå arbetsflöden, kontext och hur arbetsmiljön påverkas. Ställ frågor om hur systemet påverkar arbetsmiljö, kvalitet och säkerhet. Säkerställ att det inte bara uppfyller tekniska krav, utan också bidrar till en hållbar arbetsmiljö och effektivitet. Acceptera endast system som lever upp till dessa krav.

Lyft fram medarbetares specifika behov och förutsättningar

Forskare Åsa Cajander och Jessica Lindblom vid Uppsala universitet, experter på användarcentrerad IT-utveckling, ser tydliga gap mellan utvecklare och verksamheter. Utvecklare prioriterar ofta tekniska lösningar, medan verksamhetens fokus är system som fungerar väl i vardagen. Utan insyn i medarbetarnas dagliga arbete riskerar utvecklarna att missa målet. För att lyckas behöver dessa världar mötas – något Åsa och Jessica tydligt lyfter fram i sin forskning.

Slutrapport: Systemutvecklingsmetoder för digital arbetsmiljö (STRIA)

Tips

Jobba vidare – ta fram underlag

Här finns mer material som stöd för att skapa underlag inför upphandling eller större uppdatering. För att få IT-system som fungerar och bidrar till en bättre arbetsmiljö behöver ni engagera er i utvecklingen.

Mer från Suntarbetsliv

Nyfiken på fler stöd för arbetsmiljöarbetet?

Här finns ett verktyg från Suntarbetsliv och en artikel att läsa. Lycka till!