Utlandsfödda läkare möter mer patientvåld

21 maj 2018 Lästid: 4 min
Bild på en läkare där man bara ser rocken, ett stetoskop, en hand och en del av en skjortkrage.
Skyddande faktorer mot att bli utsatt är bland annat att ha kontroll över sin egen arbetstakt, tydliga policier mot hot och våld, och en stödjande chef. Det visar en ny studie.

Foto: Martin Botvidsson / TT

Allmänläkare som är födda utomlands utsätts oftare för hot eller våld från patienter än kollegor som är födda i Sverige. Det är en förklaring till att de i högre grad funderar på att säga upp sig, visar en studie. Stöd från chefen har en skyddande effekt.

Det råder brist på allmänläkare inom öppenvården, och omsättningen är stor. Allt fler landsting rekryterar läkare från utlandet för att klara situationen. Allmänläkare har en bred specialistutbildning och är inriktade på att bedöma människor med många olika slags hälsoproblem, till exempel på vårdcentraler.

Marie Gustafsson Sendén är universitetslektor vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Hon och hennes forskarkollegor har studerat allmänläkares arbetsmiljö. De följde närmare 300 allmänläkare inom Stockholms läns landsting med enkäter i tre år.

De undersökte bland annat hur de upplevde sin arbetsmiljö och hur de såg på sin framtid på den nuvarande arbetsplatsen.

Stora skillnader

Syftet var att få en bild av vad i arbetsförhållandena som kan bli bättre, och vad som kan få fler att vilja stanna kvar i jobbet.

Forskarna tittade särskilt på olikheter mellan läkare som var födda i Sverige och dem som var födda utomlands. I läkarkåren är den etniska mångfalden ovanligt stor, förutom på chefsnivå, beskriver Marie Gustafsson Sendén. Ungefär var fjärde allmänläkare i Sverige är född utomlands.

De svar som de fick, visade att läkare med olika bakgrund har tydligt olika upplevelser av arbetet.

– Vi blev faktiskt förvånade över de stora skillnaderna mellan utlandsfödda och inrikes födda allmänläkare, säger hon.

Fler utlandsfödda allmänläkare vill sluta

De utlandsfödda ville i något högre utsträckning lämna den verksamhet där de nu arbetade. När de ställdes inför påståendet ”jag skulle vilja sluta idag om jag kunde” svarade omkring 20 procent av de utlandsfödda allmänläkarna ”ja”. Motsvarande andel bland dem som var födda i Sverige var 15 procent.

Hot och våld på jobbet spelade roll för om läkarna ville säga upp sig, såg forskarna. Stress som var kopplad till patientkontakterna påverkade också deras tankar på att sluta.

Studien visade att allmänläkare med utländsk bakgrund oftare utsattes för hot och våld från patienter än kollegor som var födda i Sverige. 22 procent av de utlandsfödda svarade att de ”ibland” eller ”ganska ofta” blivit utsatta. Motsvarande siffra för dem som var födda i Sverige var 3 procent.    

– Det här är den första svenska studien av hot och våld mot allmänläkare från patienter, säger Marie Gustafsson Sendén. Resultatet är allvarligt och behöver uppmärksammas mer. Våld och hot från patienter verkar vara en viktig förklaringsfaktor till att de vill sluta.

Egen kontroll viktigt

Samtidigt finns det skyddande faktorer.

– Att ha kontroll över sin egen arbetstakt är en sådan betydelsefull faktor. Stödjande chefer är en annan. Utlandsfödda allmänläkare som tycker att de får bra stöd från sin chef säger i mindre utsträckning att de vill lämna jobbet.

Organisationskulturen är viktig, fortsätter hon.

– Att det till exempel finns en tydlig policy när det gäller hot, våld och trakasserier, en juste HR-policy och att man har medarbetarsamtal ­ – sådant verkar ha goda effekter. Det gör frågorna synliga för både patienter och medarbetare. Tydliga strukturer och processer gör att negativa händelser fångas upp och kan åtgärdas.

Studien handlar inte om varför läkare med utländsk bakgrund utsätts för mer hot och våld från patienter. Det behövs mer forskning för att kunna säga vad som kan ligga bakom olikheterna, menar Marie Gustafsson Sendén.

Läs den vetenskapliga artikeln om hot och våld mot allmänläkare här.

Verktyg och stöd

Forskning om allmänläkares arbetsmiljö

Projekt
Allmänläkare – en utrotningshotad yrkeskår

Forskare:
Ann Fridner (projektledare), Marie Gustafsson Sendén, Mari Eneroth, Karin Schenck Gustafsson och Maja Wall

Institution:
Psykologiska institutionen, Stockholms universitet

Tidsperiod:
2013-2016

Finansiär:
AFA Försäkring

Text: Margareta Edling