Rimliga krav och rättvisa gynnar nattsömnen

9 maj 2017 Lästid: 3 min
nattsömn foto anders andersson TT
Forskare i Finland har undersökt 25 000 kommunanställda i Finland under tolv år, för att leta samband mellan stress, upplevd orättvisa och sömnsvårigheter.

Foto: Anders Andersson / TT

Var fjärde svensk sover dåligt. Sömnbrist påverkar prestationen på jobbet och hälsan. Men rättvist ledarskap och mindre stress på jobbet gör att man sover bättre, enligt en aktuell finsk studie. Såväl arbetsgivare som anställda tjänar på det.

Forskarna vid finska Arbetshälsoinstitutet har följt 25 000 kommunanställda under tolv år och deltagarna svarade vid tre olika tillfällen på frågor om sömn och arbetsvillkor. Forskarna undersökte särskilt hur jobbstress och upplevd orättvisa på arbetsplatsen påverkar sömnen.

Resultaten från den omfattande studien visar att goda arbetsvillkor förbättrar de anställdas nattsömn.

För dem som sov bra när studien startade ökade risken för problem rejält när arbetsvillkoren blev sämre. Nästan en tredjedel av dem som utsattes för stress började sova dåligt och bland dem som drabbades av orättvisor på jobbet fick närmare var sjätte sömnstörningar.

Bättre sömn när stressen minskar

Riskökningen kvarstod även när forskarna tog hänsyn till rökning, fysisk aktivitet, ålder och sjukdom.

– Att det finns ett orsakssamband här kan vi säga eftersom vi först undersökte personer som inte hade några sömnproblem vid studiens start och sedan såg att vissa av dem fick svårt att sova, förklarar Jaana Halonen, docent och specialforskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Bland dem som hade svårt att sova när studien startade minskade problemen när arbetsförhållandena förbättrades. Sömnproblemen i den gruppen gick ned med nästan en fjärdedel vid reducerad stress och med närmare en femtedel vid minskad orättvisa.

Trötta får mindre gjort

Ett antal vetenskapliga studier, bland annat en svensk undersökning från 2014, visar att sömnstörningar leder till koncentrationsproblem och minskad produktivitet på jobbet. Det finns därför goda skäl för arbetsgivare att gynna de anställdas sömn genom att skapa goda arbetsvillkor.

– Om folk sover dåligt blir de mindre effektiva, de får mindre gjort. Om sömnproblemen är allvarliga kan det leda till kostsamma sjukskrivningar, säger Jaana Halonen.

– Det är särskilt viktigt att arbetsgivaren gör något om många av de anställda har sömnproblem för då kan det få stor påverkan på produktiviteten och hela organisationen.

Dessutom visar forskning att sömnstörningar kan få svåra medicinska konsekvenser för dem som har dem under lång tid. Bland annat ökar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Det är ytterligare en orsak att åtgärda sådant på jobbet som förstör sömnen.

– Omorganisering av arbetet och utbildning för cheferna i rättvist och opartiskt bemötande kan vara ett sätt att minska arbetsstressen och främja ett rättvist ledarskap, konstaterar docent Tea Lallukka vid Arbetshälsoinstitutet i ett pressuttalande.

Gäller alla anställda

Arbetshälsoinstitutets forskare mätte den så kallade organisatoriska rättvisan, som hänger samman med ledarskapet, genom frågor som om huruvida ens överordnade lyssnar på en, om man får tillräcklig information från dem och om de tar hänsyn till ens åsikter när de fattar beslut.

Stress på jobbet mättes med hjälp av den välkända krav-kontroll-modellen, det vill säga om svarspersonerna upplevde rimliga krav, hade inflytande över sina arbetsuppgifter och fick tillräckligt stöd.

Forskarna undersökte kommunanställda eftersom det fanns gott om data för dem, men allt pekar på att resultaten gäller alla anställda – oavsett arbetsmarknadssektor och land. De mätte inte om privata problem eller jobbproblem är värst, men siffrorna visar tydligt att upplevd rättvisa och lugn och ro på jobbet är viktigt för nattsömnen.

Artiklar: Så gör andra

Verktyg och stöd

Mer om studien om sömn och rättvisa

Du hittar mer att läsa om studien på Finska Arbetshälsoinstitutets webbplats.

Så kan arbetsgivare förbättra anställdas sömn

  • Minska stressen på jobbet och se till att medarbetarna får kontroll över sina arbetsuppgifter
  • Se till att ingen har för många arbetsuppgifter och ge dem som har det hjälp
  • Se till att kraven inte är för höga på nyanställda och att de får en bra introduktion
  • Se till att chefer och andra ledare får utbildning i vikten av att behandla alla rättvist

Källa: Jaana Halonen, Arbetshälsoinstitutet

Text: Michael Nyhaga