Liyun Yang, doktorand i ergonomi, har utvecklat en app som mäter belastning och armvinklar.

Liyun Yang, doktorand i ergonomi, har utvecklat en app som mäter belastning och armvinklar.

Foto: Adam Fredholm

Så mäter du armbelastning med mobilen

Idag räknar vi promenadsteg och klockar löprundan med hjälp av våra smarta telefoner. Doktoranden Liyun Yang har utvecklat en app som gör att man kan mäta belastning och arbetsvinkel på sin arm med telefonen.

– Det här är ett behändigt verktyg som gör det möjligt för ergonomer och andra intresserade att enkelt och till en låg kostnad mäta belastningen på en arm, säger Liyun Yang, doktorand i ergonomi på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

– Många som springer har en smart telefon på armen för att mäta löptid och hastighet. Vår app använder också den smarta telefonens inbyggda så kallade accelerometer. Man bär telefonen i samma typ av armband, men istället för att mäta hur man springer mäter den hur mycket man belastar sin arm.

Appen ErgoArmMeter är resultatet av ett samarbete mellan Liyun Yang och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm. Hösten 2014 skulle Liyun skriva masteruppsats i medicinsk teknik och letade efter uppslag med ergonomisk inriktning. Mikael Forsman hade fått idén till en app när han såg att sjukgymnaster drog sig för att mäta armbelastning på sina patienter eftersom de tyckte att mätarna var för komplicerade.

Vi vill göra det lättare för ergonomer, fysioterapeuter och andra att mäta belastning

– Projektet startade med min uppsats. Vi diskuterade målet med appen och kom fram till att den skulle vara så enkel som möjligt och gratis att ladda ner. Jag utvecklade själva applikationen och Mikael var min handledare, säger Liyun Yang.

– Vi vill göra det lättare för ergonomer, fysioterapeuter och andra att börja mäta belastning och armvinklar. Det här tror vi är ett bra sätt för dem att komma igång och göra tekniska mätningar istället för att de iakttar hur en person rör sig och låter honom eller henne fylla i ett frågeformulär.

Vetenskapligt testad och klar att använda

Nästa steg var att ta reda på vilka funktioner ergonomer skulle vilja ha i en enkel och praktisk belastningsmätare. Det visade sig att de främst ville kunna mäta hur länge en arm hålls över en viss vinkel och hur mycket armen påfrestas vid arbete. När Liyun Yang hade byggt appen testade hon och Mikael Forsman den i Karolinska Institutets rörelselaboratorium. Slutligen så jämförde de appens mätresultat med de belastningsmätare som han använder i sin forskning.

– Efter utvärderingen justerade vi appen en aning och testade den en gång till i rörelselaboratoriet. Då kunde vi konstatera att appen mäter med tillräcklig precision för att vi ska kunna säga att den är vetenskapligt testad och okej att använda, säger Liyun Yang.

– Tanken är att man främst ska använda appen vid korttidsmätningar. Man kan till exempel mäta i fem minuter när en brevbärare sorterar post vid en arbetsstation. Sedan mäter man fem minuters sortering vid en annan station och kan på så sätt jämföra mätresultaten direkt på plats.

Vilka kan ha nytta av er app?

– Jag tror först och främst att ergonomer kan ha användning av den. En ergonom behöver bara ta med sin smarta telefon till en arbetsplats för att kunna utvärdera hur påfrestande ett arbetsmoment är. Resultatet från mätningen går att se i appen och sparas också i en fil som man kan mejla till sin dator, säger Liyun Yang.

– Lärare i ergonomi kan också använda appen när de ska visa sina elever hur man gör sådana här mätningar. Och alla som är intresserade av att göra mätningar på sig själva kan ladda ner appen för att se hur mycket de belastar sin arm. Har man ont i en axel eller i nacken kan armbelastning vara orsaken.

Vad hoppas du på av appen?

– Intresset har varit stort från just ergonomer så jag hoppas att appen ska få dem att börja göra tekniska mätningar och inte bara göra iakttagande observationer. Jag hoppas att de ska tycka att appen är enkel att använda. Och att den kan hjälpa dem att göra bättre utvärderingar av arbetsplatser som kanske är påfrestande för de anställda, säger Liyun Yang.

– Nu i november ska Mikael Forsman och jag presentera appen på en konferens som hålls av Nordic Ergonomic Society i Lillehammer. Det ska bli spännande att se vad den får för mottagande.

Enkel mätning gör arbetsmiljöarbetet roligare

Mer information om appen ErgoArmMeter finns på Karolinska Institutets webbplats. Appen går att ladda ner gratis på Apples App Store. Så nu kan den som har en smart telefon sätta igång att mäta hur mycket man belastar sin arm.

– Det bästa med appen är enkelheten, det behövs inte någon manual. Appen är både mätare och manual i ett, säger Mikael Forsman, och tillägger:

– Och det finns behov av en sådan här app, speciellt när det gäller att få ergonomer och sjukgymnaster att börja mäta och att se nyttan med att göra tekniska mätningar.

Vad kan er app betyda för yrkesgrupper med påfrestande arbeten?

– Vill man till exempel prova ut ett nytt städredskap testar man först det gamla i tio minuter och sedan det nya lika länge. Då ser man direkt om det blir någon skillnad när det gäller armpositionen på den som städar, säger Mikael Forsman.

Hur kan chefer och skyddsombud ha användning av appen?

– Ja, istället för att gå ut på arbetsplatsen och titta på någon som utför en påfrestande rörelse i sitt arbete så kan man göra en mätning. Då kan man ganska snabbt få en uppfattning om armvinklar och armrörelser, säger Mikael Forsman.

– Det blir kanske lite roligare att försöka förbättra sin arbetsplats också när man får en siffra på belastningen och kan jämföra med både sina egna och andras mätresultat.

Vad tror du rent allmänt om appens framtid som arbetsmiljöverktyg?

– Jag tror framtiden är att se över metoderna man använder i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Där det går att ersätta iakttagande observationer med mätmetoder ska man göra det, säger Mikael Forsman.

– Och jag har en förhoppning om att man i framtiden kan bygga in en checklista i ett mätinstrument som en app. Då kommer man direkt att kunna få en uppfattning om vilken risk man utsätter sig för när man utför ett arbete.

Text: Adam Fredholm, 27 oktober 2015

Relaterade verktyg

Senaste artiklar

Tryggare på jobbet med kollegial handledning

Kollegor som möts och reflekterar tillsammans, med stöd av en utbildad handledare. Det är Helsingborgs stads modell för att stötta personal i människonära yrken. Syftet är att främja det friska…

Så får ni bättre arbetsmiljö – 4 tips

Skyddsombudet och chefen har ett gemensamt uppdrag för att skapa en bra arbetsmiljö. Det handlar om allt som påverkar hur vi har det på jobbet, från lokaler till IT-stöd och…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

 • Chefoskopet

  Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

 • Digi-ronden

  För bättre digital arbetsmiljö

 • OSA-kompassen

  Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

 • Prehabguiden

  Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?