På senare år har det kommit mer avancerade arbetsskor där man kan vrida fram dubbar vid behov. Forskaren Glenn Berggård tror att man snart kan använda fjärrkontroll för att fälla ut och in dem.

På senare år har det kommit mer avancerade arbetsskor där man kan vrida fram dubbar vid behov. Forskaren Glenn Berggård tror att man snart kan använda fjärrkontroll för att fälla ut och in dem.

Foto: Katarina Karlsson Luleå Tekniska Universitet

Rätt skor och halkskydd minskar vinterns fallrisker

Halka går att bekämpa med plog, sand och salt. Men det kommer ända finnas platser och tider då halkan slår till. Du kan försvara dig med skor som är gjorda för att greppa i is och snö, och olika sorters halkskydd. Och arbetsgivaren minskar risken för sjukskrivningar genom att förse dig med rätt utrustning.

Vid Luleå tekniska universitet har Glenn Berggård till och från varit inne på halkskydd i tjugo år. Det började med en undersökning för Konsumentverkets vägledning för konsumenter för tjugo år sedan och det ledde fram till en doktorsavhandling om halkskydd. I den visar han att de som använder halkskydd ramlar mindre, trots att de går längre sträckor. Nu skulle han vilja göra en större undersökning med personal inom hemtjänst och förskola, i samarbete med kommuner, fackliga organisationer och en professor inom sjukgymnastik.

Halkskydd – både enkelt och svårt

Halkskydd som man sätter på skorna är den billigaste lösningen och på sitt sätt den enklaste: när halka uppstår sätter man på dem på skorna, oavsett vilka skor man har. De flesta skydd kostar runt 200 kr. Från början var det metallkonstruktioner, men med nya material, keramer, har det kommit smidigare och elegantare varianter.

Det är annorlunda att gå med halkskydd på fötterna. Man kan få ont i vissa muskler i början. Glenn Berggård rekommenderar nybörjare att provgå en del under lugna förhållanden och justera in dem – och inte ge sig ut i den vanliga vardagsruschen.

– Saker som kan vara svåra i början är sådant som att backa, exempelvis när man börjat korsa en gata och behöver gå tillbaka, eller när man ska vända. Det här skiljer sig mellan olika skydd, men en del skyddar inte mot halkan när man går bakåt. Andra ger problem när man rör sig i sidled.

Gå mer medvetet

Man kan alltså inte röra sig fritt och bekymmerslöst bara för att man har halkskydd, utan när det är halt måste man alltid ”gå mer medvetet”, som Glenn Berggård uttrycker det.

– Det kritiska momentet är att få ner hälen utan att börja glida framåt. Har du börjat glida är det svårt att återfå balansen. Hur svårt det är beror bland annat på hur gammal man är och vad man bär på. Går du på hal is gäller det försöka gå försiktigt med hela foten, lite som en elefant.

Det gäller att använda halkskydd med förnuft och inse att varje skydd har sina begränsningar, understryker han. Det finns också olika konstruktioner: hälskydd, skydd för främre foten (fotbladet) och skydd som omfattar hela foten. Går man uppför i en backe blir det viktigare att få fäste med främre delen, så då fungerar inte vissa hälskydd. Glenn Berggård själv föredrar bra helfotsskydd, för att det är lättast att få en någorlunda normal gång med dem. Och man får både bra avstamp med fotbladet och en stabil nedsättning av hälen. Något att tänka på är att det är bra att ha dubbar i utkanterna av skon, det ger bättre fäste.

Han rekommenderar att man lägger ner en del möda på att köpa halkskydd och inte bara skickar efter något billigt på postorder. En miniminivå är att det ska ha skyddet ska vara CE-märkt, vilket är en EU-märkning som innebär att den uppfyller minimikrav på att fungera.

Testningen sker hos halkforskare vid ett institut i Finland, som han  samarbetar med. Men märkningen är ingen garanti för att skyddet av hög kvalitet. Han rekommenderar att man tittar på det senaste konsumenttestet, just nu hittar man den på Hjälpmedelsinstitutet, men även Konsumentverket och tidningar brukar genomföra tester. Det finns många skydd att välja mellan, tillverkare finns i många länder på norra halvklotet.

Bytarbänk för att få skydd att bli använda

Halkskydd på skorna billigast och enklast – om de används

Halkskydd hjälper. Men – det finns många ”men”… En stor del av alla inköpta halkskydd förblir liggande oanvända, alltid eller det mesta av tiden. Varför? Glenn Berggård kan ge flera svar:

– Många tycker att det är besvärligt att ta av och på skydden. Många äldre får problem med balansen och då är det svårt att stå på ett ben för att exempelvis ta av skydden när man ska gå in i en affär.

De senaste åren har de strängare vintrarna i kombination med sparsamhet i vinterväghållningen på många håll lett till att fler än tidigare skaffar sig halkskydd. Detta kan man bland annat se genom att det dyker upp nya anslag vid butiksingångar: ”Gå inte in med halkskydd”. Men Glenn Berggård menar att affärerna då också borde erbjuda en ”bytarbänk” innanför dörren, så att alla som behöver det kan sitta ner för att ta av och på skydden – detta har även börjat komma på sina håll.

– Man måste också lösa förvaringsfrågan: vad gör man av skydden, kanske söliga av snömodd, när man kommer fram till sitt vandringsmål och skall vistas inomhus? Om man går på fest, sträcker man fram dem till värdinnan då?

Det går förstås att lösa, med någon vattentät påse, men många kan tycka att det är både krångligt och slabbigt.

Fjärrkontroll för att styra dubbarna

Glenn Berggård berättar att det på senare år har kommit fram mer avancerade arbetsskor där man med ett vred kan vrida fram dubbar vid behov. Det finns också speciella sportskor för vinterlöpning, som har fjädrande dubbar som fungerar både på barmark och glatt underlag. På sikt hoppas han på ännu mer avancerade lösningar som underlättar vintertida vandring:

– Vi har inte utnyttjat mikromekanikens möjligheter inom det här området. Man borde kunna använda en fjärrkontroll för att fälla ut och in dubbarna i skorna, så att man slipper böja sig eller stå på ett ben för att göra det för hand.

Och ännu bättre vore att ha utrustning i sulan som känner av temperaturen på marken och automatiskt fäller ut dubbarna.

Detta låter nog som lite science-fiction för många, och blir det inte orimligt dyrt? Glenn Berggård tror att det är någonting som vi kommer att få se snart och han påpekar att riktigt bra arbetsskor och vandringsskor redan kostar en hel del. När man kommer man upp i seriestorlek blir tekniken överkomlig.

Text: Mats Utbult, 16 april 2014

Senaste artiklar

Så mätte de sin oro – och gjorde något åt den

Socialtjänsten i Upplands Väsby har mätt oron och annat som påverkar arbetsmiljön för medarbetarna under pandemin. Tillsammans fann sedan medarbetarna och deras chefer lösningarna på mycket av det som var…

Så fick de säkerhetstänket att genomsyra allt

När Sandviken energi satte säkerhetsarbetet högst upp på agendan, och införde ett nytt system för att rapportera risker, minskade arbetsolyckorna med 16 procent på ett år. ”Nu genomsyrar vårt säkerhetstänk…

Alkohol vid hemmajobb – så stöttar ni i tid

Under pandemin har många med kontorsarbete arbetat hemifrån. Utan rutiner och social kontroll ökar risken för alkoholproblem. Men det finns bra hjälp att få för chefer och skyddsombud som vill…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

 • Chefoskopet

  Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

 • Digi-ronden

  För bättre digital arbetsmiljö

 • OSA-kompassen

  Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

 • Prehabguiden

  Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Kristina Tärk i ett intensivvårdsrum

Två sätt att stötta covidpersonal

Att arbeta på en intensivvårdsavdelning under pandemin har likheter med att vara stationerad i en krigszon. Försvarsmakten har metoder för...