Två sjuksköterskor diskuterar framför en datorskärm.

Hot och våld hör till vardagen för anställda inom vården. Utbildning i patientbemötande är ett sätt att skapa en tryggare arbetsmiljö.

Foto: Jan Vejstad

Nolltolerans mot hot och våld på akuten i Örebro

En aggressiv kommentar, en spark i magen. Hot och våld från patienter är vardag för akutens personal. Samtidigt som de räddar liv tvingas de hantera våldsamma personer. På akuten i Örebro har man hittat sätt att förbättra arbetsmiljön, skriver Nerikes Allehanda.

Marléne Kerber, sjuksköterska och chef, med många år bakom sig på akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro berättar att kliniken sedan ett år tillbaka har ett beslut om nolltolerans mot hot och våld på pränt. De informerar patienterna via en tv-skärm om vilka regler som gäller. Marléne Kerber noterar varje fall av hot och våld i ett speciellt datasystem.

Det är en signal till våra anställda att arbetsgivaren står bakom dem.

– Jag tycker att det är jättebra att vi skärpt detta. Det är en signal till våra anställda att arbetsgivaren står bakom dem, säger hon till Nerikes Allehanda. Hon berättar att det går att undvika problem genom att bemöta patienterna på rätt sätt, och de anställda går kurser i bemötande – men också i självförsvar.

Lokalernas utformning spelar roll

– Personalen har en nyckelroll för att skapa en trygg och säker miljö, men det är också viktigt hur man utformar lokalerna, säger Marléne Kerber.

Sedan 12 år tillbaka har akutmottagningen fönsterglas och dörrar som är förstärkta. Det finns också kameror som övervakar entrén och väntrummet. Och våren 2013 startade bygget av en ny barnakut, så att man inte behöver blanda barnen och deras anhöriga med de vuxna som söker akut.

Inlägg taggat med:

Tillbud
Hot och våld
Text: Mats Utbult, 26 augusti 2013

Senaste artiklar

Distansundervisning – så gjorde Celsiusskolan

På idrottsgymnasiet Celsiusskolan i Uppsala är både lärare och elever vana vid distansundervisning. När skolan stängdes på grund av coronaviruset kunde undervisningen därför fortsätta ganska problemfritt. Onsdagen den 18 mars…

Små team i hemtjänsten kan minska smitta

Hemtjänsten i Västervik arbetar i små team med fasta brukare. De har även bra fart på sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Det gör att de nu är väl rustade att mota bort…

Covid-19 – stöd för att hantera det på jobbet

Hur kan vi hjälpas åt att minska spridningen av coronaviruset Covid-19, samtidigt som vi behåller en god arbetsmiljö på våra arbetsplatser? Här finns stöd och hjälp för att hantera det.  Coronaviruset…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • OSA-kollen

    Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

  • OSA-kompassen

    Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Kvinna jobbar hemifrån

Arbetsmiljö för köksbordsjobbare

Coronaviruset har under våren 2020 gjort att väldigt många kontorsarbeten sköts från hemmet. Här kommer forskare med sina bästa tips...