Tillit är hälsobringande även när jobbet förändras

‒ Det kan vara extremt segt att bygga upp en professionell och social tillit men när man har nått dit, då är det en ovärderlig egenskap hos en arbetsplats. Det säger organisationskonsulten Monica Bjerlöv.

Monica Bjerlöv är organisationskonsult och forskade tidigare vid Arbetslivsinstitutet. Hon kan kallas in när en organisation står inför en förändring, ett nytt datasystem, en ny regionindelning, rationalisering, eller kanske till en sjukvårdsorganisation som ska ”leanas”.

Hon föredrar idealet tillit framför trygghet.

‒ Tillit innebär att om jag är sjuk så vet jag att du ordnar det där ändå. Jag vet att du känner till mina tillkortakommanden men är inte orolig för att du skulle utnyttja det. Ett gott samarbete är mer värt än personlig karriär. Jag ger andra utrymme och jag ges utrymme av andra.

‒ Trygghet är något mer statiskt, något som står still. Tillit kan fungera även i förändring och förflyttning.

”Kul” bättre än ”nöjd”

När Monica Bjerlöv möter en grupp anställda kan hon inleda med en enkät och analysera värderingar som förtroende, nöjdhet, inspiration, etcetera.

‒ Om det är en hel enhet som uppger att de är helt nöjda, då förstår man att de kommer att få problem. Då måste de använda energi för att behålla nöjdheten, och det ska helst inte komma någon förändring, ny chef eller nya medarbetare som förstör formen.

Om det finns tillit så är ”jobbigt men kul” ett bättre enkätresultat, tycker hon. Då är det en arbetsorganisation som gillar förändring, och det gillar förstås en förändringskonsult. Bygga tillit vill hon göra genom god kommunikation.

‒ Om inte folk förstår vad de ska göra så drabbar det hälsan, det är väl känt. Då kommer magkatarren. Otydlighet är en hälsofara.

Det goda samtalet är respektfullt frågande snarare än argumenterande, anser hon.

‒ Det är undersökande. Jag berättar för dig hur jag uppfattar något, och frågar dig hur du uppfattar det. Vi har garanterat inte samma bild. Sen gäller det att vi inte fastnar i en diskussion om vad som är rätt eller fel, att man inte omedelbart blir ifrågasatt och tvingas försvara sitt sätt att ha begripit något på.

Hellre nyfiken än sams

Med tillit vågar man fråga och ifrågasätta.

‒ Man ska hellre vara nyfiken än sams. Hellre det än detta eviga konsensus. Det är inte farligt att ta reda på skillnaderna i våra bilder, det är effektivt, och det bygger upp en respekt för att människor är olika.

I ett bättre tonläge kan de anställda istället förstå större delar av verksamheten. De behöver inte tycka lika, men de ska ha getts utrymme att utbyta kunskaper och erfarenheter om arbetet, menar Monica Bjerlöv. Med mer kunskap ökar chansen att känna delaktighet i vad organisationens mål är, vilket stärker dess chanser till överlevnad. God kommunikation blir alltså inte bara en hälsofaktor för medarbetarna utan även för hela företaget.

Ett sätt att träna sig i kommunikation är att vidga blicken, det som ibland kallas decentrering.

‒ När vi föds finns bara mamma, sen lampa, sen pappa. Vi förstår efterhand att världen är större än bara oss själva. Det innebär i förlängningen att acceptera att alla inte förstår samma fråga på samma sätt.

På jobbet kan man prata om samtalet, menar hon.

‒ När man har suttit i möte och diskuterat ett antal frågor i en timme så måste man kunna ta 20-30 minuter för att prata om hur mötet var, även om det kan kännas töntigt till en början. Vad kom vi fram till? Hur hanterade vi de här frågorna?

Monica Bjerlövs fem nycklar till friskare kommunikation:

1. Ödmjukhet.
2. Öppenhet.
3. Respekt.
4. Lyssnande.
5. Eftertanke.

Inlägg taggat med:

Text: Roland Cox, 29 april 2014

Senaste artiklar

Samverkan gav svalare somrar på boenden

När fem äldreboenden i Vänersborg skulle byggas om, involverades personalen i processen redan från början – långt innan byggstart. Det har lett till mindre stress, sänkta sjuktal och behagligare inomhustemperaturer…

Så tog Region Skåne fram sin handlingsplan

Som en följd av coronaviruset har Region Skåne tagit fram en handlingsplan för att bedöma risker i arbetsmiljön. Arbetet tog bara några veckor. De flesta punkter i planen handlar om…

Reflektionsstöd svetsar samman gruppen

Fyra korta reflektionsfrågor, i början och slutet av varje arbetspass. Det är en metod som används i Region Östergötland för att skapa tydlighet, lyfta svåra frågor och svetsa samman vårdlag.…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • Chefoskopet

    Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

  • Digi-ronden

    För bättre digital arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Handbok för återhämtning

Pressad vårdpersonal behöver återhämtning för att orka. Även små förändringar i rätt riktning är viktiga. Nu har forskare skrivit en...