Bild på forskningsassistenten och psykologen Per Reinhardt framför vinterkala träd och en mindre tegelbyggnad.

Trots att utmattningssyndrom är allvarligt är det många som inte tar det på allvar, säger Per Reinhardt, psykolog och forskarassistent på Institutet för stressmedicin i Göteborg.

Foto: Ragnhild Larsson

Skräddarsydd behandling förkortar sjuktiden

Den som drabbas av utmattningssyndrom är ofta sjukskriven länge. Det innebär ett stort lidande för individen och stora kostnader för samhället. På Institutet för stressmedicin skräddarsys behandlingen för varje patient. Målet är att människor som drabbats av utmattningssyndrom ska bli friska fortare.

På Institutet för stressmedicin, ISM, i Göteborg forskar Per Reinhardt och hans kollegor på och behandlar patienter med utmattningssyndrom. De behandlingsmetoder som utvecklas här förs sedan ut i primärvården och företagshälsovården.

– Trots att utmattningssyndrom är en allvarlig sjukdom är det många som inte tar den riktigt på allvar, utan tycker att personen som är drabbad ska skärpa sig och komma tillbaka till jobbet fortare, säger Per Reinhardt, som är PTP-psykolog på ISM.

– Det kan vara väldigt kontraproduktivt att pressa en människa som är så energilös. Därför är det viktigt att lyssna på oss som har kunskap om det här, för att den som är drabbad ska få den tid och det omhändertagande som krävs för att bli frisk.

den som är drabbad ska få den tid och det omhändertagande som krävs för att bli frisk

REHSAM-projektet drog igång i april 2011 och ska pågå i minst 2,5 år. Syftet är att ta reda på om patienter med svår utmattning till följd av stress kan komma tillbaka till arbetet snabbare om de få en mer individualiserad behandling och rehabilitering. 46 procent av alla patienter som kommer till IMS mottagning med utmattningssyndrom är helt tillbaka i arbete efter ett år, 68 procent efter två år och 84 procent efter tre år. I den här studien tittar man på vad som utmärker de som varit sjukskrivna längst.

I nästan varje landsting bedrivs ett REHSAM-projekt i samarbete med högskola eller universitet. REHSAM står för rehabilitering och samverkan och riksdag och regering finansierar projekten inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Målet är att ta fram evidensbaserade metoder för behandling av värk i rygg, nacke, axlar, lättare depression och ångest.

Tre identifierade problemområden

Institutet för stressmedicin har behandlat över 500 patienter med utmattningssyndrom sedan starten 2004. Med hjälp av det unika patientmaterialet har forskarna sett att det finns tre problemområden som utmärker de här patienterna som är sjuka väldigt länge.

De har låg mental och fysisk energi, en stor orkeslöshet. Patienterna har också en nedsatt kognitiv förmåga, det vill säga problem med att hålla många bollar i luften, svårigheter att minnas och att koncentrera sig. Många har dessutom en låg självkänsla som man till exempel kan försöka kompensera genom att prestera.

Fyra olika behandlingsmetoder

För att komma till rätta med de olika problemen har forskarna på Institutet för stressmedicin tagit fram fyra olika behandlingsmetoder som patienterna erbjuds utifrån sina individuella behov. Det handlar dels om ett anpassat samtalsstöd som använder kognitiv beteendeterapi, KBT, för att stärka självkänslan. Dels om en sömnskola för att lära sig att sova bättre för att kunna återhämta sig ordentligt.

Patienterna kan också få motiverande samtal för att komma igång med fysisk träning och ett datoriserat program för att träna minnet fem gånger per vecka i fem veckor. Programmet är ursprungligen framtaget för barn med ADHD och personer som har nedsatt arbetsminne på grund av olika hjärnskador.

Behandlingen läggs upp i samråd med patienten

I REHSAM-studien ingår patienter med utmattningssyndrom eller närliggande diagnoser som har remitterats till Institutet för stressmedicin. I dagsläget ingår 47 patienter, men i slutändan ska totalt 180 personer delta i studien. Alla följs under 18 månader.

– Vi försöker vara väldigt lyhörda inför deras önskemål och hur mycket de orkar med, säger Per Reinhardt.

– Förutom själva behandlingarna är omhändertagandet av patienten väldigt viktigt. Den som man hamnar i en rejäl utmattning behöver också någon som tar en i handen och säger att det här kommer att bli bra, någon som följer en under en längre tid.

Alla patienter som kommer till ISM får institutets sedvanliga behandling med besök hos läkare, psykolog och sjukgymnast. De som ingår i studien får dessutom den extrahjälp de behöver utifrån de olika behandlingsmetoderna, till exempel extra fysisk träning.

– När vi har bedömt en patient har vi ett planeringssamtal där vi lägger upp behandlingen i samråd med patienten och utifrån vad han eller hon orkar. Det är väldigt viktigt att behandlingen inte blir för ansträngande, säger Per Reinhardt.

– Det är ofta väldigt drivna och duktiga personer som är vana att prestera. Också behandlingen kan bli en prestation.

Text: Ragnhild Larsson, 14 juni 2012

Relaterade verktyg

Senaste artiklar

Distansundervisning – så gjorde Celsiusskolan

På idrottsgymnasiet Celsiusskolan i Uppsala är både lärare och elever vana vid distansundervisning. När skolan stängdes på grund av coronaviruset kunde undervisningen därför fortsätta ganska problemfritt. Onsdagen den 18 mars…

Små team i hemtjänsten kan minska smitta

Hemtjänsten i Västervik arbetar i små team med fasta brukare. De har även bra fart på sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Det gör att de nu är väl rustade att mota bort…

Covid-19 – stöd för att hantera det på jobbet

Hur kan vi hjälpas åt att minska spridningen av coronaviruset Covid-19, samtidigt som vi behåller en god arbetsmiljö på våra arbetsplatser? Här finns stöd och hjälp för att hantera det.  Coronaviruset…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • OSA-kollen

    Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

  • OSA-kompassen

    Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Kvinna jobbar hemifrån

Arbetsmiljö för köksbordsjobbare

Coronaviruset har under våren 2020 gjort att väldigt många kontorsarbeten sköts från hemmet. Här kommer forskare med sina bästa tips...