Involvera medarbetare från start
Ett bra första steg är att alla bidrar med sina perspektiv och att ni tillsammans identifierar arbetsuppgifter som är lämpliga för digital automation. Kanske finns det uppgifter som är enkla och repetitiva, som informationsöverföring mellan system, kontroller eller jämförelser av information? Undersök sen om det är möjligt att digital automation skulle kunna lösa de uppgifterna. Testa först med arbetsuppgifter där konsekvenserna är hanterbara om något skulle gå fel.
Samarbete för smart och hållbart införande
För att digital automation ska bli lyckad behöver medarbetare med olika kompetenser samarbeta. Engagemang och delaktighet från alla är avgörande. Teknisk, juridisk och etisk kompetens kan också behövas. Skapa förutsättningar för delaktighet – det är i mötet mellan olika kompetenser som lärande och nytänkande uppstår.
Integrera arbetsmiljöperspektivet
Ha med arbetsmiljöperspektivet hela vägen och analysera konsekvenser på både kort och lång sikt. Då ökar ni chansen för en hållbar implementering och minskar risken för oväntade konsekvenser. Kom ihåg att digital automation ofta skapar nya arbetsuppgifter – säkerställ att dessa är väl fördelade och hållbara.
Ta er tid
Utvecklingen går fort, och det är klokt att ta sig tid att följa den, samla andras erfarenheter och tänka igenom processen ordentligt. Det ger förutsättningar för en bra och välfungerande lösning. Det viktigaste är att verksamheten fungerar bra och att arbetsmiljön är trygg för alla. Digital automation och AI kommer att finnas kvar – se dem som en resurs för utveckling, inte ett mål i sig.