FORSKNING PÅ 5

Digital automation, AI och arbetsmiljö

Starta dialogen på jobbet!
Se filmen 5 min

Digital automation och AI på jobbet

Titta på filmen ovan först, gå sedan vidare till dialogfrågorna nedan.

Här används begreppen digital automation, AI och RPA för att beskriva olika digitala tekniker som kan stödja uppgifter och processer. Chef, skyddsombud och medarbetare undersöker tillsammans hur dessa tekniker kan stödja verksamheten. Allas tankar och perspektiv behövs. Säkerställ att arbetsmiljön blir hållbar.

Prata i grupp

 Tidsåtgång: Från 15 minuter

  1. Välj de frågor på korten som är viktiga hos er.
  2. Reflektera själv och prata sen i mindre grupper.
  3. Summera tillsammans och bestäm nästa steg.

Fråga 1

Vilka kunskaper, tankar och känslor har jag om digital automation och AI?

Fråga 2

Hur kan vi använda dessa teknologier för att utveckla vår verksamhet och arbetsmiljö?

Fråga 3

I vilka arbetsuppgifter skulle AI och digital automation kunna stötta?

Fråga 4

Vår verksamhet om 5 år – hur kan utvecklingen påverka oss?

Veta mera

Värna arbetsmiljön när ni funderar på digital automation och AI

Digital automation, RPA (Robotic Process Automation) och AI kan vara ett stöd för verksamheter. Det gäller att göra en ordentlig analys av risker, fördelar och nackdelar för att värna arbetsmiljön.

lamp

Råd från forskningen

  • Omvärldsspana och fyll på med kunskap

  • Engagera medarbetare med olika kompetenser

  • Ta er tid och tänk igenom innan

  • Börja med enkla arbetsuppgifter

Involvera medarbetare från start

Ett bra första steg är att alla bidrar med sina perspektiv och att ni tillsammans identifierar arbetsuppgifter som är lämpliga för digital automation. Kanske finns det uppgifter som är enkla och repetitiva, som informationsöverföring mellan system, kontroller eller jämförelser av information? Undersök sen om det är möjligt att digital automation skulle kunna lösa de uppgifterna. Testa först med arbetsuppgifter där konsekvenserna är hanterbara om något skulle gå fel.

Samarbete för smart och hållbart införande

För att digital automation ska bli lyckad behöver medarbetare med olika kompetenser samarbeta. Engagemang och delaktighet från alla är avgörande. Teknisk, juridisk och etisk kompetens kan också behövas. Skapa förutsättningar för delaktighet – det är i mötet mellan olika kompetenser som lärande och nytänkande uppstår.

Integrera arbetsmiljöperspektivet

Ha med arbetsmiljöperspektivet hela vägen och analysera konsekvenser på både kort och lång sikt. Då ökar ni chansen för en hållbar implementering och minskar risken för oväntade konsekvenser. Kom ihåg att digital automation ofta skapar nya arbetsuppgifter – säkerställ att dessa är väl fördelade och hållbara.

Ta er tid

Utvecklingen går fort, och det är klokt att ta sig tid att följa den, samla andras erfarenheter och tänka igenom processen ordentligt. Det ger förutsättningar för en bra och välfungerande lösning. Det viktigaste är att verksamheten fungerar bra och att arbetsmiljön är trygg för alla. Digital automation och AI kommer att finnas kvar – se dem som en resurs för utveckling, inte ett mål i sig.

Två forskningsprojekt om utvecklingen och dess konsekvenser

Det ena projektet bedrevs vid Linköpings universitet med biträdande professor Ida Lindgren som projektledare och det andra projektet bedrevs vid Högskolan i Halmstad med professor Maria Åkesson som projektledare. De två forskningsprojekten har undersökt den pågående utvecklingen och vilka konsekvenser som kan uppstå, särskilt för arbetsmiljön.

Rapport: Från blankett till robot? Om automatiserad ärendehantering i svenska kommuner

Rapport: AI i byråkratins tjänst – förändrad digital arbetsmiljö när robotkollegor blir en del av vardagen

Tips

Jobba vidare för att säkra arbetsmiljön

Engagera er i digital automation och AI. Lär av andra och värna arbetsmiljöperspektivet på både kort och lång sikt. Här finns mer material som stöd för att ta nästa steg.

Mer från Suntarbetsliv

Nyfiken på fler stöd för arbetsmiljöarbetet?

Här finns ett verktyg från Suntarbetsliv och en artikel att läsa. Lycka till!