Behagligt ljud lindrar stressen på kontoret

17 november 2016 Lästid: 5 min
Porträtt av Lena Pareto i parkmiljö.
– Ljudet är ett av våra primära varningssystem och vilken typ av ljud som stör oss spelar stor roll, säger forskaren Lena Pareto på Högskolan Väst, som vill använda tekniken på nya innovativa sätt för att göra arbetslivet bättre.

Foto: Ragnhild Larsson

Lägg till behagliga ljud i en ljudbubbla på din arbetsplats, istället för att försöka reducera det oönskade ljudet, föreslår forskarna Lena Pareto och Martin Ljungdahl Eriksson. De har testat detta på en arbetsplats och hittills är resultaten positiva.

Du försöker koncentrera dig på den där rapporten som ska vara klar idag. Men det går inte att fullfölja en enda tanke, eftersom du hela tiden blir avbruten av kollegor som pratar i telefon och med varandra.

– Ljudet är ett av våra primära varningssystem och vilken typ av ljud som stör oss spelar stor roll, säger forskaren Lena Pareto på Högskolan Väst, som vill använda tekniken på nya innovativa sätt för att göra arbetslivet bättre.

Om det är ljud du känner igen och om det stämmer överens med resten av ljudmiljön, så reagerar du inte så mycket. Men om det sticker ut sätter det igång du alarmsystem.

Bättre ljudmässig arbetsmiljö

I kontorslandskap brukar människor uppleva ljudmiljön som det största störningsmomentet. Med hjälp av ljudbubblan ska den ljudmässiga arbetsmiljön bli bättre.

Ljudbubblan är ett digitalt ljudsystem som spelar upp knappt märkbara ljud i riktade högtalare vid din arbetsplats, så att du upplever att du sitter i en egen ljudbubbla. Ljuden beror på hur omgivningen låter just då: ju stökigare ljudet är runt omkring dig, desto tätare blir din bubbla.

Det är förstås viktigt att din ljudmiljö blir lokal, det vill säga att din ljudbubbla inte stör andra i närheten. Högtalarna behöver därför vara ganska nära dig, men de måste inte sitta i en stol, även om det just nu är det mest pragmatiska lösningen. Man kan också tänka sig att ha högtalarna i taket eller på något sätt bära dem på sig.

– Det är en utmaning att designa ljudet på rätt sätt. Ljudet ska knappt märkas, samtidigt som det ska ha effekt. Det gäller att skärma av lagom mycket och vad man tycker är lagom är förstås individuellt. Eftersom det, vad vi vet, hittills inte finns någon som jobbar med den här typen av ljuddesign inomhus måste vi tänka nytt, säger Lena Pareto.

Abstrakta ljud stör minst

Ljuden behöver vara bekanta för dig för att inte störa dig. Om du inte förstår var ljudet kommer ifrån, tar det för mycket av din uppmärksamhet. Samtidigt ska det inte vara ljud som du känner igen så väl att du börjar associera.

Musik tar ofta för mycket uppmärksamhet i anspråk, inte minst om det är en låt du känner igen. Därför bör ljuden vara abstrakta. En porlande bäck eller kvittrande fåglar låter kanske idealiskt. Men naturljud är ofta problematiska, eftersom de inte stämmer överens med den visuella bilden på ett kontor.

Tester i labb och på arbetsplatser

I det aktuella forskningsprojektet, som finansierades av AFA Försäkring, undersökte forskarna först hur testpersoner reagerade på ljuden i ett labb. Där fick de jobba med sina ordinarie arbetsuppgifter i ljudbubblan under 20 minuter.

I nästa steg fick 43 personer testa ljudbubblan på sina egna arbetsplatser.

Testpersonerna fick svara på hur de upplevde ljudmiljön i ljudbubblan jämfört med utan, och vilka ljud de uppskattade mest. Systemet loggade all användning och forskaren Martin Ljungdahl Eriksson observerade vad de gjorde och vad som hände runt omkring. Testpersonerna beskrev sina upplevelser och forskaren intervjuade heldagsanvändarna.

I testet ingick fem olika ljudmiljöer. Två av ljuden var anpassade för eget koncentrerat arbete, två för kreativt arbete tillsammans med kollegor och ett var placebo, det vill säga ett inspelat kontorsljud. En hypotes var att typen av arbetsuppgift borde påverka vilken typ av ljud du vill ha:

  • Enskilt koncentrerat arbete kräver ljud som avgränsar rummet och hjälper till att få fokus inåt.
  • Ett kreativt lagarbete kan ha ljud med mer oväntade inslag och spännande, med mer rymd och rörelse i ljudmiljön.

Forskarna har dock inte hittills kunnat se några skillnader mellan ljuden för koncentration och ljuden för inspiration

Tre av fyra testpersoner upplevde ljudmiljön som bättre i ljudbubblan

Positiva resultat

Tre av fyra testpersoner upplevde ljudmiljön som bättre i ljudbubblan jämfört med sin vanliga arbetsplats. De tyckte att ljudmiljön var tilltalande, gav fokus och stängde ute oönskat prat. Drygt 16 procent upplevde ingen större skillnad. Drygt 9 procent tyckte ljudmiljön var sämre.

När det gäller typen av ljud föredrog de flesta (kanske inte så överraskande) behagliga och fridfulla ljudmiljöer.

– Det är förvånansvärt positiva resultat trots att prototypen är jätteenkel. Ljuddesignen skulle vi kunna utveckla ytterligare, men det här var vad vi kunde göra inom de ramar som vi hade.

– Ännu har ingen använt ljudbubblan under en längre tid. När någon gjort det, kanske vi får andra resultat. Men vi måste ta ett steg innan vi kan springa en kilometer.

Från experiment till produkt

Än så länge befinner sig alltså forskningsprojektet på experimentstadiet. I nästa steg vill forskarna utveckla ljudbubblan till en produkt, anpassa den efter användarens emotionella tillstånd och testa effekten och användarnas upplevelser under längre tid på olika kontor.

– Min drivkraft är att utveckla teknik tillsammans med dem som ska använda tekniken. Då finns det en chans att göra nytta, säger Lena Pareto.

Text: Ragnhild Larsson