En ung kvinna med sorgsen blick.

Det första en sörjande upplever är en känsla av bedövning. Det som hänt är alltför smärtsamt och omvälvande för att man ska kunna ta in och bearbeta det på en gång.

Foto: Cecilia Elander

Fakta: Vanliga sorgereaktioner

Det finns inga strikta faser man går igenom vid sorgbearbetning. Sorg beskrivs bäst som ett flöde av känslor som böljar fram och tillbaka. Däremot finns det upplevelser som är vanliga hos sörjande.

Svenska institutet för sorgbearbetning beskriver dem så här:

Att känna sig bedövad

Det första en sörjande upplever är en känsla av bedövning. Det som hänt är alltför smärtsamt och omvälvande för att man ska kunna ta in och bearbeta det på en gång.

Koncentrationssvårigheter

Sörjande tänker mycket på förlusten och kan därför ha svårt att minnas alldagliga saker och ha svårt att koncentrera sig.

Humörsvängningar

Det är vanligt att pendla mellan olika känslolägen. Från att ha varit ledsen kan den sörjande plötsligt känna sig upprymd. Känslorna är dessutom starka. Ofta kan man uppleva motstridiga känslor, till exempel en lättnad över att en älskad inte längre lider av sin svåra sjukdom samtidigt som det finns en förtvivlan över att han eller hon inte längre finns i livet.

Ofta kan man uppleva motstridiga känslor, till exempel en lättnad över att en älskad inte längre lider av sin svåra sjukdom samtidigt som det finns en förtvivlan över att han eller hon inte längre finns i livet.

Vredesutbrott

Att vara lättstött och irriterad är inte ovanligt bland sörjande, även om långtifrån alla reagerar med ilska. Ena stunden vill man ha många människor i närheten, i nästa ögonblick stöter man bort dem. Utbrotten beror på den psykiska anspänningen och upplevelsen av frustration kring det som hänt. Det är då viktigt att inte döma, utan istället vara tolerant och visa förståelse. Det brukar i sin tur leda till att den underliggande sorgen kommer fram.

Förändrade matvanor

Känslostormen påverkar hungerkänslorna och kan leda till brist på aptit eller tvärtom. Det förekommer att en sörjande pendlar mellan dessa.

Oregelbunden sömn

En period av sömnsvårigheter kan följas av en annan period då man i stället sover extremt mycket. Medicinering och ångestdämpande medicin bör användas restriktivt eftersom det kan medföra att det normala sorgearbetet försenas.

Energiförlust

Tankar och känslor slukar mycket energi. Sörjande berättar ofta om en väldig trötthet som inte går att sova bort. Den ursprungliga energin och livslusten finns helt enkelt inte, vilket i sig kan upplevas som en förlust.

Källa: Svenska institutet för sorgbearbetning.

Inlägg taggat med:

Text: Mette Lagergren, 20 november 2006

Senaste artiklar

Förskolorna tog in en arbetsmiljösamordnare

När arbetsmiljöproblemen på ett antal förskolor i Örebro blev övermäktiga gick fyra rektorer ihop och anställde en arbetsmiljösamordnare. Investeringen har betalat sig många gånger om, och idag är sjukskrivningstalen halverade.…

Råd till skyddsombud på distans

Nu är det många som arbetar hemifrån för att minska spridningen av coronaviruset. Vad är viktigt att tänka på för skyddsombud som arbetar på distans eller har arbetskamrater som gör…

Distansundervisning – så gjorde Celsiusskolan

På idrottsgymnasiet Celsiusskolan i Uppsala är både lärare och elever vana vid distansundervisning. När skolan stängdes på grund av coronaviruset kunde undervisningen därför fortsätta ganska problemfritt. Onsdagen den 18 mars…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • OSA-kollen

    Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

  • OSA-kompassen

    Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Prata om samvetsstressen

Samvetsstress är vanligt inom vård och omsorg, och i coronatider har det blivit högaktuellt. Forskaren Eva Ericson-Lidman har goda råd...

Kvinna jobbar hemifrån

Arbetsmiljö för köksbordsjobbare

Coronaviruset har under våren 2020 gjort att väldigt många kontorsarbeten sköts från hemmet. Här kommer forskare med sina bästa tips...