Verksamhetsspecifika insatser
Har ni behov av att ge vissa verksamheter åtgärder som är anpassade till dem? Här finns inspiration och stöd för verksamhetsområdena Hälso- & sjukvård, Skola, Socialtjänst och Äldreomsorg.
Har ni behov av att ge vissa verksamheter åtgärder som är anpassade till dem? Här finns inspiration och stöd för verksamhetsområdena Hälso- & sjukvård, Skola, Socialtjänst och Äldreomsorg.
Webbutbildning för hälsosamma val vid skiftarbete. (Region Skåne)
Förebygg stick- och skärskador i vården.
Ökad förståelse och mer delaktighet. Att använda bildstöd gör vårdjobbet lättare och ökar tryggheten för såväl patienter som personal. Barnmorskan My Barkensjö använder hjälpmedlet i mötet med patienter som inte pratar svenska.
Arbetsmiljö i hemsjukvården hänger ihop med patientsäkerhet. Det finns mycket att vinna på att jobba samtidigt med båda sakerna. Det menar forskaren Sanny Shamoun, som har undersökt hur det fungerar idag.
Ljudguiden ger dig inspiration att jobba med ljudmiljön på förskolan och konkret vägledning. (Prevent)
Hur kan man vända en arbetsvardag med rädsla, hot och våld till en drömarbetsplats? Det vet ungdomshuset i Sollentuna. De lämnade kaoset bakom sig med nya rutiner och idog incidentrapportering.
Vad innebär återhämtning, feedback och delaktighet? Sådana frågor har medarbetare på Skulltorps skola i Partille stött och blött på sina arbetsplatsträffar.
Chefoskopet kan bli första steget mot en förändring – det menar rektorn Thomas Stenseker Larsson. I Vårgårda har han och hans kollegor använt Suntarbetslivs verktyg Chefoskopet för att kartlägga sin arbetssituation och skapa bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag.
Till hösten får rektorn Jonas Hällström stöd av en biträdande rektor. Hans chef tog hjälp av Chefoskopet för att lyfta rektorernas behov av avlastning i Lomma kommun.
Medarbetare trivs bättre på jobbet om de är en del av ett team, får en god introduktion och har en chef med rätt förutsättningar att leda arbetet. Ta del av forskningen kring detta på ett enkelt sätt i Forskning på 5.
Med Göteborgsmodellen kan chefer följa hur socialsekreterare inom den sociala barn- och ungdomsvården upplever sin arbetssituation. (SKR)
Barn- och ungdomsenheten i Nässjö sätter poäng på arbetstyngden i socialsekreterarnas jobb. Arbetstyngdsmätning är ett sätt att försöka mäta enskilda medarbetares arbetsbelastning. Balansen i organisationen mellan uppdrag och resurser blir också synlig.
Vård i annans hem hjälper medarbetarna att prata om hur de har det, och skulle vilja ha det, för att förbättra både sin och sina brukares vardag.
Nöjdare medarbetare och färre sjukskrivningar. Det blev resultatet för äldreomsorgens projekt Arbetsglädje i Habo kommun.
– Mycket handlar om att förbättra samarbetet, säger skyddsombudet Jeanette Lundberg, Kommunal.
Bättre gruppkänsla och högre i tak. Verktyget Vård i annans hem hjälpte omsorgspersonal i Pajala att förbättra arbetsmiljön.
– Nu uppmärksammar vi varandra på ett helt annat sätt, säger Kerstin Kostet, undersköterska och utbildad samtalsledare.
Nu får hemtjänsten i Skönsmon, Sundsvall, pris för att ha utvecklat ett arbetssätt som präglas av tilltro och tillit mellan chefer, medarbetare och omsorgstagare.
I Bodens kommun följer hemtjänstcheferna med ut på hembesök, minst två gånger per termin. På det sättet kan de se till att medarbetarna har en bra arbetsmiljö – som det dessutom blir lättare att prata om.