Arbeta med beteendeförändring

Välkommen till Friskfaktorrummet!

Här finns stöd för dig och din organisation som samarbetar med Suntarbetslivs resursteam. Ni hittar allt ni behöver för att fortsätta utvecklingsarbetet på egen hand.

Var ska ni börja? Ta hjälp av menyn!

 

Arbeta med beteendeförändring

För att påbörja en förändring mot starkare friskfaktorer behöver vi börja göra någonting annorlunda.

För dig som processledare

Här presenterar vi en förändringsmodell som är framtagen av Region Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin. Bekanta dig med modellen och titta på filmerna som beskriver den. Filmerna klargör vikten av att planera en förändring genom att analysera behov, genomföra strategier och planera för hur förändringen ska följas upp.

Tänk på!

  • Ett beteende ska beskriva vem, vad, var, när, hur och med vem.
  • Vilka behov behöver tillgodoses för att kunna arbeta med beteendeförändringar?
  • Ta fram strategier för attmöta behoven.
  • Agera och följ upp resultaten.

Stötta chefer i deras förändringsarbete

Med kunskap från filmerna kan du som processledare stötta chefer att ta fram planer för beteendeförändring. Till ytterligare hjälp finns arbetsmaterial här nedan. ”Arbetshäfte- Plan för beteendeförändring” är Suntarbetslivs resursteams utveckling av materialet från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin. I tabellen i häftet hittar du behov i den rosa kolumnen till vänster. På samma rad ges exempel på strategier som ska tillgodose dessa behov.

Bilderna i powerpointen “Information om beteenden” ger dig stöd i att prata om beteenden, vad ett beteende är och varför det är viktigt att konkretisera beteenden på arbetsplatsen.